Oblekta kaffefilter och tillgängliga konferenser

Minns ni den miljömässiga solskenshistorien om oblekta kaffefilter? Plötsligt fanns de bara där. Ena dagen fanns det bara vita, klorblekta kaffefilter i affärerna och nästa dag var det ingen som efterfrågade dem utan alla ropade efter oblekta filter. Självklart var det här inte något som gick av sig själv utan i grunden fanns ett långt och envist arbete av en liten grupp miljöentusiaster. Men det var inte förrän dessa lyckades få er politiker, kanske främst genom dåvarande Svenska Kommunförbundet, att efterfråga oblekt papper som det gav något resultat. Då gick det desto snabbare.

Om ni inte minns den historien så kanske ni minns framgångssagan med att skapa tobaksfria miljöer? Redan 1590 totalförbjöd påve Urban VII rökning inuti kyrkor och vapenhus och hotade att exkommunicera dem som inte respekterar detta. Vis av denna erfarenhet så BORDE ni ha vetat att det fungerar med tobaksfria miljöer – för vem har hört någon protest mot detta rökförbud? Ändå dröjde det ända till 1 juni 2005 innan Sverige, som långtifrån det första av världens länder, tordes besluta att våra restauranger ska vara rökfria. Innan lagändringen genomfördes fanns en stor osäkerhet om det över huvud taget var möjligt. Såväl rökare som restaurangägare protesterade. Efteråt visade en attitydmätning som TEMO genomförde i slutet av 2005 att nio av tio svenskar tyckte att det svenska rökförbudet på serveringsställen var bra Även här fanns en grupp entusiaster som arbetat i bakgrunden men inte förrän politikerna tog sitt ansvar hände det saker.

Den senaste historien jag vill förmedla är den om porrfria hotell. Organisationen Roks tyckte inte att det ska finnas porrkanaler på svenska hotells TV-utbud. Organisationen satte upp kriterier för vad de menar med porrfritt och skapade en lista med hotell som följer dem. Sen skickade de ut sin lista till er som arbetar på eller är politiskt aktiva inom myndigheter, statliga verk, regering, riksdag och företag, med en uppmaning att boka porrfritt.

Det var inte helt problemfritt för er att följa denna uppmaning visade det sig. Konkurrenskommissionen överklagade t ex Stockholms stads beslut om porrfria hotellbokningar för sina anställda eftersom man ansåg att det stred mot lagen om offentlig upphandling. Länsrätten accepterade dock Stockholms stads linje att beslutet var en rekommendation, och att det därför var lagligt att fatta ett sådant beslut. Stockholms stad var inte ensamma om att fatta den här typen av principbeslut och porrfria hotell blev allt vanliga.

När väl ni inom det offentliga började efterfråga porrfria hotell fördubblades antalet hotell som erbjöd det på bara två år!

Nu är det dags för er att ta ert ansvar i en ny, viktig förändring. Vi ska tillsammans skapa tillgängliga hotell- och konferensanläggningar!

En stor del av IfAs arbete är utbildning. Vi utbildar assistansanvändare, assistansanordnare (både privata och kommunala) och personliga assistenter över hela Sverige. IfA har beslutat att vi bara bokar konferenser i lokaler som är tillgängliga. Om det behövs logi använder vi enbart hotell som har minst fem rum som är användbara och tillgängliga för personer som använder rullstol/elrullstol. Vi gör så oavsett om kursen vi håller vänder sig till personliga assistenter eller till assistansanvändare.

I samband med att den här bloggen publiceras inbjuder vi övriga rörelsehinderorganisationer och assistansanordnare att följa vårt exempel. En utmaning kommer också att sändas till samtliga myndigheter, statliga verk, regering samt riksdag att följa vårt exempel. Vi vet genom historien att det är när samhället följer de ideella krafterna som det sker förändring. Det går dessutom att förändra snabbt.

Vi kommer att publicera namnen på alla organisationer, kommuner, myndigheter, statliga verk, partier, företag, assistansanordnare och andra som väljer att följa utmaningen på IfAs hemsida.

Och redan 2012 hoppas vi kunna rapportera att antal hotell som erbjuder anpassade och tillgängliga rum har ökat markant.

Detta inlägg postades i Demokrati, Okategoriserade, Tillgänglighet och taggades , , , , , on av .

Om Författaren

Anna Barsk Holmbom har jobbat som verksamhetsansvarig på Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA). Anna började arbeta med assistansfrågorna redan 1993 när hon som nybliven mamma satt på hallgolvet med sin yngsta dotter och ringde runt till alla som visste något om LSS och LASS. Dotterns första ord var självklart "Hallå" sagt i en låtsaslur. Anna har utöver sitt arbete i IfA även jobbat som personlig assistent, tillsammans med sin pappa och assistansberättigade mamma startat upp och drivit ett brukarkooperativ under åtta år och slutligen även prövat på att vara arbetsledare till en släktings assistenter. Eventuell fritid tillbringas på familjen torp i Örkelljunga.

14 reaktion på “Oblekta kaffefilter och tillgängliga konferenser

   1. leif

    Jättebra om ni utgår från Handisams checklista så att även tillgänglighet för andra grupper än rörelsehindrade också kommer med. I vart fall får jag bilden när jag läser på er hemsida att det mest handlar om tillgänglighet för rörelsehindrade när ni skriver om tillgänglighet. Inte för att förminska arbetet eller de problem ni arbetar mot, men om ni använder begrepp som ”tillgängliga konferensanläggningar” så vore det trevligt om ni antigen specificerar för vem ni avser tillgängligheten och/eller utökar kraven, så att inte konferensanläggningarna får anledning att tro att tillgänglighet för rörelsehindrade är det enda de behöver bry sig om.

    Lycka till med arbetet!

    Svara
 1. Gulli Kohlström

  Tycker det är på tiden att man får fram mer hotellrum för personer med funktionsnedsättningar. Såg med förvåning ett program för en tid sedan om hur man bedömde olika hotell utifrån hur många stjärnor de fick. Man nämnde inte ett ord om tillgänglighet. Jag fann också på nätet när det gällde klassificeringen av hotell dvs vad man kan förvänta sig beroende på hur många stjärnor ett hotell har – inte heller där något om tillgänglighet. Detta borde ju uppmärk-sammas.
  Sedan är det också en fråga om hur ett hotellrum skall se ut för att klassas som tillgängligt. Idag syndas det mycket enligt min mening exempelvis när det gäller höjden på sängar, där jag anser att man borde ha en flexibilitet, dvs. ha sängar som går att ställa in på olika sätt. Vidare finns ju samma problematik i hygienrummen, då det gäller toaletthöjd etc.

  Svara
 2. Magnus

  Vilka krav ställer ifa på ett sk ”tillgängligt hotellrum”?

  Man har ofta vart med om att man har bokat ett anpassat hotellrum och upptäckt när man har kommit fram att det inte ens finns utrymme för rullstol och assistent inne på toaletten.

  Svara
  1. Anna Barsk Holmbom Inläggsförfattare

   Hej Magnus!

   Vi har tagit fram en egen lista med krav som vi ber alla hotell- och konferensanläggnignar fylla i innan vi bokar konferens där. Vi utgick från Equalitys krav men har sedan både lagt till och dragit ifrån. Till exempel har vi lagt till krav på utrymme under sängen för att få plats med en eventuell lift.

   På senare tid har vi börjat be hotellen att skicka över foton på både rum och toalett så vi kan visa de av våra deltagare som vill veta mer. När vi har möjlighet brukar vi också låta en person med erfarenhet av hur hotell ska se ut för att fungera åka dit och kolla hotellen i förväg.

   http://www.equality.se/

   Mvh Anna Barsk Holmbom

   Svara
 3. kjell Winberg

  Bra Anna! Men det räcker inte med tillgängliga rum man måste kunna ta sig in på hotellet utan att behöva ha ramp med sig för att komma upp för trottoarkant. Mats och jag tog in på hotell i Märsta. Ett hotell med tillgängligt rum men vi möttes av en 8 cm hög trottoarkant. Stopp!

  Svara
  1. Anna Barsk Holmbom Inläggsförfattare

   Hej Kjell!

   I den lista vi går efter ingår möjligheten att faktiskt ta sig fram och in till hotellet som en fråga. Det är ju egenligen inte klokt men vi vet ju att det händer det du beskriver!

   Mvh Anna

   Svara
 4. Anna Barsk Holmbom Inläggsförfattare

  Och REDAN har de två första verksamheterna skrivit på!
  http://www.intressegruppen.info/?p=54&tillgangliga_moten!

  Om du representerar en verksamhet som inte har fått inbjudan att vara med eller blivit utmanad så är du självklart välkommen att göra gemensam sak med oss ändå! Du kanske jobbar på en lokal- eller regionalavdelning, eller på ett företag som tycker att det här är något ni vill stötta. Alla är välkomna. Det är bara att höra av sig.

  Svara
 5. Pingback: Tweets that mention Oblekta kaffefilter och tillgängliga konferenser « FullDelaktighet.nu -- Topsy.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *