Om att vara döv och bli mobbad på Facebook

Att vara döv politiker på Lidingö är inte lätt.

Jag var i en affär för att handla. Hade skickat sms till mina barn och ingen av dem hade svarat på mina sms. Jag, som är döv, men kanske är den som pratar bäst i Sverige för att höra så dåligt, tröttnade. Jag tog mobilen och ringde upp mina barn, ett och ett, och pratade obehindrat ”Det är mamma och jag är i affären du kan väl vara snäll och svara på sms och tala om vad ni ville ha kram kram”.  Tyvärr var det ju inget av mina barn som svarade eftersom jag aldrig fick något sms svar. De brukar inte svara eftersom det inte brukar vara någon bra idé att prata med en döv mamma, men de ser att jag ringer och brukar svara på mina sms då.

Jag brukar ringa 112 också. Fastän jag är döv. När något händer och det är bråttom måste jag ju prata. Då talar jag ju om vem jag är och vad som hänt, gärna ett antal gånger så jag är säker på att meddelandet gått fram. Det har fungerat. Det är envägskommunikation som gäller.

I affären träffade jag Paul Lindquist, moderat kommunalråd på Lidingö. Han och jag har nattvandrat ihop och han har varit scoutledare för mina barn. Vi har jämngamla barn.Han och jag har varit vänner på Facebook länge. Vi sitter båda i kommunfullmäktige. Han för moderaterna och jag nyinvald för miljöpartiet. Han frågade inte varför jag som döv pratar i telefonen? Han erbjöd sig inte heller att höra om någon svarat i andra änden.

Vad gjorde han?

Han ger mig en kort nick där i affären. Sen tar han bort mig som vän på Facebook. (?) Han skriver att han ”Såg just vår nyvalda fullmäktigeledamot från miljöpartiet, som har teckentolkning på sammanträdena pga. av hörselskada, tämligen obehindrat prata i mobiltelefon i mataffären..”. Sen låter han sina vänner göra sig lustiga över detta med diverse kommentarer såsom ”haha” och ”selektiv hörsel vanligt förekommande hos politiker på vänsterkanten..” …”vissa blir snabbt friska från sina handicap”.. mm. Paul tar inte bort dessa kränkande kommentarer utan låter dem stå kvar. Flera av kommentatorerna är politiker.

Jag är född gravt hörselskadad och fick hjärninflammation som tioåring. Med hörapparater hör jag kanske lite men jag räknas hörselmässigt som döv. Jag hör för dåligt för att begripa ljuden jag hör. Många gånger tror man att en blind som blir opererad och ser igen lätt ska kunna gå. Plötsligt är det ljust och ont och avståndsbedömning blir omöjlig och man kan inte gå i trappor. Man ska förlita sig på något man inte haft. Det är samma med hörapparater. Jag är döv och ser på munnar för att höra. Ser på blickar och i speglar och gissar och känner på mig saker. När jag har hörapparater låter det och jag begriper ingenting. Det är jättejobbigt. Alltså väljer jag att fortsätta vara döv. Jag har ingen tyst värld. Jag har tinnitus. Det är tyst ibland men ofta är det som sånt där på tv som fanns när jag var liten – pip när det inte var program.

Jag vet inte varför Paul inte bara frågar mig om saker han inte vet. Jag bits inte, jag pratar. Jag är bara döv. Jag hör inte. Jag kan gå och prata i en tom lur för att inte bli trakasserad på kvällarna. Jag vet att hörande också gör så.

143 reaktion på “Om att vara döv och bli mobbad på Facebook

 1. Pingback: Döv och politiker på Lidingö « FullDelaktighet.Nu!

 2. Gabriella

  Usch fyfaan vad taskigt men förut när min ena döva bror åkte och kolla på fotboll så var han nära på att bli slagen för det var några killar som roa på han och han e helt stendöv och har inga hörapparater. Men hur dum får man va jag tycker döva och hörselskadade e coola med sitt språk och allt dom kan. Vi hörande vet mindre än vad ni kan. Ni döva och hörselskadade är som alla andra förutom att ni kan höra men det finns hjälp medel för det t.ex Ci, hörapparat. Tycker att det e helt FEL att mobba er. Dom människor som gör det kan skaffa sig egna liv och sluta mobba andra.

  Svara
 3. Lotta

  När jag läser Annas inlägg och alla kommentarer så blir jag faktiskt rätt illa berörd. Dels för att Annas beskrivning faktiskt inte helt stämmer med verkligheten (Paul har ju förklarat att de aldrig varit vänner på FB, hur kan han då ha tagit bort henne?), men framförallt för den mobbning som ni andra utsätter Paul för och som Anna inte tycks vilja ta något som helst ansvar för trots att hon anser att Paul borde gjort detsamma för de 5 kommentarer som kom på hans inlägg (här är vi nu uppe i 130 kommentarer).

  Eftersom jag arbetar i Lidingö kommun (och nej jag är inte moderat) har jag dessutom kunnat följa Anna Stenson på rätt nära håll och kan dessvärre konstatera att hon är både lättkränkt, krävande och på gränsen till en rättshaverist. Det har ingen koppling till hennes handikapp, men pga. det behandlas hon med silkeshandskar för alla är rädda att hamna i Aftonbladet med svarta rubriker om hur hon blir kränkt och mobbad.

  För att ta några exempel så har hon oinbjuden nyligen gått in på en privat förskola och ”tagit hand om barnen” för att hon ansåg att personalen inte var kapabel att göra det.

  Hon har krävt att ett protokoll skulle ändras i efterhand så att en reservation hon ville lämna skulle komma med fast hon inte anmälde detta på sammanträdet (vilket är ett lagkrav). Om hon inte fick sin vilja igenom hotade hon med att begära ut varenda inkommen handling till förvaltningen (ca 7000 om året) bara för att visa sin makt.

  Svara
  1. Johan

   Fast det ger ju knappast någon rätt att mobba henne för att hon är döv bara för att hon råkat göra dumma saker och är krävande.

   Svara
  2. Anna Stenson

   Hej!

   Jag har tagit upp med Paul att vi var vänner på Facebook. Han hävdar att så inte var fallet. Jag hade lagt till honom som vän för länge sen och på den tiden blev man vänner om man sökte om det. Nu är det så att man måste godkänna vänskap. Förut kunde jag läsa vad han skrev, sen kunde jag det inte. Han hävdade att det berodde på något annat än att han tagit bort mig som vän. Nu har jag sökt om vänskap och han har inte godkänt mig. Så nu är vi inte vänner på facebook.

   När det gäller förskolan vet jag faktiskt inte vad jag får eller bör kommentera. Det var egentligen inte ett oinbjudet besök och det fanns egentligen ingen personal där. Men jag funderar på varför du lägger ut det här? Vet du egentligen vad som har hänt?

   Jag har dock krävt att min reservation (3 uppfattade att jag reserverat mig och 3 uppfattade inte min reservation) skulle godkännas och det jag har skrivit om det finns både här på tillgänglighet och vidare finns det i form av en skriftlig handling som bilaga i handlingarna till miljö och stadsbyggnadskontoret.

   Jag har aldrig begärt att få ut varenda inkommen handling till förvaltningen? Jag ville ogiltigförklara protokollet och ta om mötet men det kunde man inte göra.

   Jag har tyvärr inte hunnit gå igenom alla kommentarer, utan istället skrivit vad som har hänt i annat inlägg, men jag ska se igenom alla så att inte Paul blir mobbad här.

   Hälsar Anna

   Svara
   1. Anna Stenson

    Kan inte ta bort eller ändra inlägg, kan bara hänvisa till det jag har skrivit här nere och hoppas att kränkande inlägg mot Paul tas bort.

    ”Hej alla!
    Tack för allt stöd jag fått. Jag vill hänvisa till mitt inlägg som skrivits efter detta inlägg om fortsättningen i politiken. Paul kom personligen ned till mig då Dövas Tidning kom till Lidingö. Då bad han personligen om ursäkt. Vi har tagit i hand på bild och allt. Jag hade inte kunnat söka upp honom personligen då det inte var jag som såg inlägget och skrev något pressmeddelande om saken. Så fort jag såg honom efter det som hänt pratade jag med honom också. Dock ringer jag inte gärna upp folk av förklarliga skäl:) Jag tar alltid upp saker med den eller de det gäller först, men skriver gärna svar eller min sida av saken då skrift är mitt språk mer än tal:)”

    Svara
  3. Helena du Rées, ersättare MSN (mp)

   Lotta, jag vet inte var du har fått din information angående Annas reservation mm ifrån, men den verkar vara rätt fragmentarisk. Ta gärna kontakt med mig så ska du få en mer korrekt bild av det händelseförlopp du beskriver. Om du verkligen arbetar på kommunen så borde du veta att det är ytterst olämpligt att lämna nedsättande omdömen om en namngiven person på det sätt som du har gjort.

   Svara
 4. Johanna Jonsson

  Otroligt korkat gjort av en politiker! Hoppas han är tillräckligt intelligent för att skämmas över sitt tilltag!

  Svara
 5. Pingback: Resultat bland annat… « Vardagsliv hos Bergne

 6. sarah

  Detta är en bra ögonöppnare. Det finns handikapp som syns och de som syns mindre eller inte alls. Som asperger har jag ett väldigt dolt handikapp. Vissa saker har jag fått lära mig mekaniskt för att inte bli utanför. Som en sån sak bara att ”veta” eller ”känna” vilket avstånd man hör hålla till en annan person vid ett samtal. Det kom aldrig naturligt för mig. I början förlorade jag många vänner och var mobbad ända in i gymnasiet. Förmodligen såg de mig som udda och framfusig. Jag vet inte. Jag gissar. Tillsist har jag i alla fall mekaniskt då lärt mig en hel det. Det ligger ju i människans natur att just ”härma” för att känna sig delaktig. Jag är inte döv mer än på vänster öra sedan några år men jag svarar ofta ändå ja eller umm på saker jag är relativt säker på att jag tolkat rätt. Nätmobbning är ett ruskigt fult sätt att slippa ”fejsa” nån. Dålig stil! Det där kommunalrådet är uppenbarligen inte värd en god kamrat som jag förmodar du varit. Var stolt och gå vidare. Det tycker i a f jag. :)

  Svara
 7. Anna Stenson

  Hej alla!
  Tack för allt stöd jag fått. Jag vill hänvisa till mitt inlägg som skrivits efter detta inlägg om fortsättningen i politiken. Paul kom personligen ned till mig då Dövas Tidning kom till Lidingö. Då bad han personligen om ursäkt. Vi har tagit i hand på bild och allt. Jag hade inte kunnat söka upp honom personligen då det inte var jag som såg inlägget och skrev något pressmeddelande om saken. Så fort jag såg honom efter det som hänt pratade jag med honom också. Dock ringer jag inte gärna upp folk av förklarliga skäl:) Jag tar alltid upp saker med den eller de det gäller först, men skriver gärna svar eller min sida av saken då skrift är mitt språk mer än tal:)

  Svara
 8. Saxonx

  Att Paul tog bort dig på facebook var väl på sitt sätt bra, han har ju sedan tydligt visat att han inte var din vän! ;-)

  Skrämmande att våra folkvalda politiker visar ett så dåligt omdöme som denne Paul och hans anhang. Jag hoppas du ställer honom till svars för detta beteende nästa gång ni ses !

  Svara
 9. Katts

  Så istället för att lösa detta problem man mot man (så att säga) valde du att hänga ut honom också? Det han gjorde var självklart inte rätt men ditt sätt att agera var även det ganska infantilt även om jag förstår att du känner dig kränkt. Detta är internets baksida som så många väljer att blunda för. Facebook är ingen sluten community, det är en integrerad del av samhället och istället för att stå på oss mot de som kränker oss på något sätt väljer vi att föra någon sorts ”han sa”-kommunikation bakom ryggen på varandra.

  Svara
  1. Lotta

   Att skriva om detta är viktigt, oavsett om Paul heter Paul eller Beata. Eller kanske är det Du som ska hajja till nästa gång du ser en ”påstått” döv prata i telefon och fundera över hur Du ska tolka intrycket?

   Eller kanske är det handläggaren på försäkringskassan som ser den utbrända gräva i en rabatt, kanske är det Elsa som har snubblat framför ölhyllan eller tusen andra möjliga scenarion. Hur vill Du tolka din omvärld?

   Svara
  2. Anna Stenson

   Anledningen till att jag skriver här är att jag berättar min sida av saken. Har svårt att svara alla som mailat och messat och skrivit och kontaktat mig och därför är det lättare att göra på detta sättet. Paul och jag har som sagt pratat med varandra och problemet är löst. Det var ingen av oss som skickade ut pressmeddelandet och drog igång allt detta. Söker du Anna Stenson på hans blogg så ser du hans kommentar och här på denna sida så har jag skrivit flera inlägg både om vad som hänt innan detta och vad som hänt efter. Hälsar Anna

   Svara
   1. Anna Stenson

    Hej igen alla!
    Har hittat otroligt kränkande påhopp av Paul på hans egen blogg och även här. Jag hoppas att moderatorerna här på denna blogg kan hjälpa till att ta bort de värsta och att folk tänker på vad de skriver. Det är så lätt att vara elak om man känner sig anonym bakom en skärm. För mig är detta lika mycket riktiga samtal som om man träffar någon på riktigt.
    Hälsar Anna Stenson som tyvärr inte har och inte har haft möjlighet att gå igenom hela nätet och hitta alla påhopp som finns.
    Hoppas på ett tillgängligt samhälle utan kränkningar.

    Svara
 10. Ingela Stern

  Hej! Det enda man kan säga är väl att denne man är ännu ett lysande exempel på politiker som inte KAN eller VÅGAR stå för de grodor man gjort (även om det i detta fall är en sällsynt ful padda snarare än en söt liten groda!). Jag hoppas bara att du kan fortsätta det arbete du gör utan att låta hans feghet och inskränkthet stå i vägen. Lycka till!!

  Svara
 11. Hanna

  Jag tycker att det är fantastiskt att du bloggar om saker och situationer som måste varit oerhört kränkande för dig. Jag kan inte annat än ge dig en eloge, och konstatera att din aura lyser vackrare än hans.

  Allt gott

  Svara
 12. Veronica

  Men du! Shit vilken historia…Man rent häpnar! Var du glad att du blev av med den trångsynta människan. En stor kram till dig.

  Lilla Kanin

  Svara
 13. Anette Arvidsson

  Det är fruktansvärt hur människor är så snabba att dra slutsatser och döma andra. En förtroendevald politiker som beter sig som en barnunge. Skäms på sig Paul.
  Stå på dig Anna. Det här lär bita honom i baken förr eller senare. Förhoppningsvis förr.

  Svara
 14. Annika

  Hej, usch vad dumt han betedde sig. Verkligen fegt av honom att inte ens våga gå fram och kolla hur sitationen egentligen såg ut. Om han pratat med dig, så kanske han förstått att man inte måste vara stum bara för man är döv.

  Svara
 15. ove

  Paul, moderaten är en skamfläck i ett demokratiskt samhälle och borde avslägnsaas från sina polistiska uppdrag för M och kommunen som föredrar att förnedra och håna. Det visar hur låg han är.

  Svara
  1. Tove

   Vad är detta om inte ett kränkande påhopp, anonymt dessutom?

   Du är, liksom de flesta andra på denna blogg, upprörd över att Paul beskrev en händelse som Anna tog illa vid sig av. Det har han bett om ursäkt för, men det du gör är ju inget annat än ett avsiktligt elakt personangrepp.

   Svara
  2. Anna Stenson

   Jag kan tyvärr inte ta bort inlägg, men vill be alla som skriver att tänka sig för lite extra när man skriver för att inte kränka andra. Hälsar Anna

   Svara
 16. Roger a

  Så här blir det ibland när vi vuxna skyddar våra barn för mycket…
  Handikappade separeras alldeles för mycket från ”friska” barn o lär sig inte på ett bra sätt från början att vi alla är olika.
  Att hörselskadade pratar i telefon är ingen ny företeelse; jag träffade en döv kille på tidigt 70-tal som ringde sina föräldrar o kamrater genom att slå numret sedan vänta 30 sek o sedan säga vad han ville i vetskap om att antingen hade någon hört honom i andra änden eller också hade hade meddelandet hamnat på en telefonsvarare.
  Tack vare den lektionen i verkliga livet kunde jag växa färdigt med en fördom mindre.

  Svara
 17. Carita

  Jag blev så arg att jag skrev en kommentar på hans blogg, där jag tyckte att det är dags att be dig om ursäkt.
  Att en förtroendevald (eller vem som helst egentligen) beter sig på det sättet är makalöst!
  Detta sprider sig på flera bloggar, hoppas att han inser vad han gjort snart.
  Det är synd om Lidingöborna med en sådan man i politiken. Tur de har dig i alla fall.

  Svara
 18. Helena Hovslagarn

  Fruktansvärt sorgligt. . Att det fortfarande finns människor som mobbar och har skoj på andras bekostnad. .

  Att människor gillar att prata skit är helt otroligt. .

  Hmm hoppas han lärt sej något. .

  från en som är gravt hörselskadad och lyckas me karriären fast det finns fördomar. .

  Svara
  1. Eric

   Det är väl ingen mobbning att en person vid ett tillfälle beskriver en händelse. Att Anna kände sig illa berörd är uppenbart, men det har hon fått en ursäkt av Paul för. Men dina och andras kommentarer är snarare en mobbning av Paul. Jag blir illa berörd av dessa onyanserade påhopp.

   Svara
 19. Pingback: En talande historia om misstro « Resilienta reflexioner

 20. Pingback: Twitter Weekly Updates for 2011-01-30

 21. Linda Gottschalk

  Såg även att Mats Gerdau hade kommenterat på facebook negativt, tycker det är konstigt att han inte har lärt sig någonting eftersom han debatterade hörselskadade barn tillsammans med mig i Gomorron Sverige för ca 6 år sedan. Är själv hörelskadad med 3 hörselskadade barn och tolkanvändare.

  Svara
 22. Pingback: Opinionsbildning i sociala medier | PromeMorian

 23. Pingback: JMW Kommunikation » Politiker gör studiebesök hos Brit Stakston

 24. Dennis W

  Jag är gravt hörelseskadad sedan sedan 1976 innan dess hade jag full höresel på mitt vänstra öra. Sedan 5 år tillbaka har jag ett CI-implantat på mitt döva högra öra.

  Jag verkar nu i Gotlands kommun som fritidspolitiker och har nyligen blivit ersättare i Socialnämnden på Gotland. Dessutom är jag ordförande i en Moderata Handikapprådet på Gotland inom Moderata Samlingspartiet på Gotland.

  Jag tar precis som Anna hjälp av Tolkcentralen i alla mina politikska sammanträden som har fler deltagare än 4 personer på sammanträdet.

  Jag tycker helt ärligt att det är ett mycket allvarligt fel att mobba någon som är döv eller mobba någon annan medmänniska över huvudtaget.
  Alla har vi rätt att vara delaktiga i samhället oavsett om man är funktionshindrad eller inte.

  Med bästa hälsningar
  Dennis Westergren (M), ordförande i Moderata Handikapprådet på Gotland

  Svara
  1. Eric

   På vilket sätt skulle Paul ha mobbat Anna? Han skrev att han såg henne prata i en mobiltelefon fast hon säger sig vara helt döv. Det hade jag också undrat över om jag hade sett det.

   Kanske är hon inte helt döv, fast hon påstår det, utan bara gravt hörselskadad och då är ju det förklaringen.

   Ellee så kanske hon bara lämnade ett envägsmeddelande, vad vet jag och Paul kan ha missuppfattat situationen, men detta är en storm i ett vattenglas och någon mobbning är det defintivt inte frågan om. Den som påstår det vet inte vad mobbning är

   Svara
 25. Mats-Einar

  idiotiska politiker men också vanliga människor med massiva fördomar finns till både vänster o höger inget snack om den saken men de som kommenterat o snackat goja borde få köra den hemlige miljonären varianten den hemlige döve i en vecka och sedan komma och uttala sig om hur det var att vara döv…sen blind sen stum så de kan lära sig att inte lita på sina öron utan fakta ögon utan inse att även ögonen ser inte allt o lära sig att hålla käften när dom inte borde uttala sig…utan alla kort på bordet

  tex skicka ut alla politker obligatoriskt på ett skit jobb i en månad och få klara sig på existens minimum under den tiden så kommer nog vårt samhälle se ganska annorlunda ut inom 10 år vill jag tro

  skulle nog skapa lite ödmjukare politiker helt klart

  Svara
 26. Pingback: Öns starke man behöver kurs i sociala medier – Tore

 27. Shelly

  Din berattelse gor mej ledsen. Jag har en horselskadad son pa 6 ar med en horapparat och jag har sett att det inte ar hans kompisar men vuxna som har ’problem’ med hans horselnedsattning. Det som gor mej extra ledsen ar att vuxna mobbar. Om nu denna man har barn: Vad har han lart dem? Hur skall mobbning ta slut om vi vuxna forsatter?

  Nar skall alla accepteras?

  Jag ar glad att du skrev om detta och stod upp mot honom, din ’mobbare’

  Halsningar, Shelly

  Svara
 28. Kerstin Stenudd

  Hej!
  Läste om idiotiska reaktioner på ditt telefonpratande. Jag vet faktiskt en tant som var stendöv, duktig att läsa på läppar så man inte kunde tro att hon inte hörde och dessutom kunde hon prata i telefon och HÖRA det man svarade. Förstod aldrig detta men det funkade hos henne. Vi är alla olika, men din kollega med anhang verkar vara idioter!

  Svara
  1. Eva

   Intressant, så om en person är stendöv ska omgivning antas förstå att man ändå kan höra vad någon säger i en telefon? Och begriper man inte detta utan blir så förvånad att man skriver en kommentar på FB är man en idiot?

   Svara
 29. Pingback: Viktig läsning « Osofin

 30. Aleks67

  Vad bra att du har skrivit om detta! Jag tycker att det är Paul Lindquist som förlorar mest på detta. Han kommer kanske själv att få ännu färre vänner nu. En så kall människa, en vuxen som beter sig så omoget förlorar själv i det långa loppet.

  Svara
 31. Pingback: Tala om att skita i det blå skåpet. « essbeck

 32. Patric

  Hej,

  Jag försökte just blocka Paul Lindquist på fejjan. Om han hånar folk som han uppenbarligen gjorde så skall det sägas ifrån. You go girl!

  Svara
 33. Eivert

  Paul är ett as. Och korkad. Dessutom barnslig så man skäms för honom. Ta bort dig som vän på Facebook… Eh..?
  Typiskt paranoida moderater att inbilla sig att varenda medborgare bidrags/hjälpfuskar.

  Svara
  1. Johan

   1. Paul har inte tagit bort Anna som vän på FB. de har aldrig varit vänner där.

   2. Ditt påhopp på Paul är elakt och fegt (eftersom du gör det anonymt). Tillsammans med en rad andra här ägnar du dig själv åt mobbning av Paul, just det ni tycker att Anna ska slippa.

   3. Paul har inte antytt att Anna är en bidragsfuskare. Däremot uttryckte han sin förvåning att hon kunde höra vad som sades i en mobiltelefon när hon säger sig vara helt döv. Uppenbart är hon gravt hörselskadad, men kanske inte helt döv. So what, hon behöver ändå hjälp i tillvaron och det har ingen nekat henne.

   Svara
 34. Kenneth F

  Nä fy f…n! Det var det grisigaste, mest omogna beteende jag hört talas om på länge. Eftersom jag själv är moderat tycker jag att det är ännu viktigare att den här personen omedelbart lämnar sina uppdrag.

  Svara
 35. Johnny Jensen

  Nu har moderaterna i form av Paul Lindquist öppnat sin mun, och ut hoppar grodona på rad. Och när det osar katt så erkänner man inte sitt klavertramp. IQ=NOLL. Fy fan.

  Svara
 36. Magnus

  Vad förvånad man blir att det är en moderat som beter sig så ”trevligt”…

  ”kul” läsning på ett sätt om din vardag, bara att handla och undra va f*n ungarna vill ha från affären :) kan ju bli problem ibland för mindre saker som en hörandes (som jag då) inte alls tänker på. du verkar ha dina smarta och rutinerade metoder för att lösa problemen som uppstår dock :)

  Svara
 37. Sara

  Jag har för övrigt en halt blind kompis som sitter på forum på internet. Jag förstod inte heller hur det fungerade, förrän jag FRÅGADE HONOM.

  Svara
 38. Ulrika Hall

  En gammal ”sägning” som verkligen stämmer är ”allt är inte vad det synes vara”
  och det är tyvärr allt för många människor som tror sig se en sak när de egentligen bara ser en liten del lösryckt ur sitt sammanhang…
  Urbra skrivet Anna!

  Svara
 39. Kait Bessing

  Så oerhört kränkande! Jag är glad att ABC tog upp frågan i ett inslag. Men typiskt att han moderaten inte ville stå till svars!
  Som synskadad och fd överviktig har jag råkat ut för en hel del kränkande behandling i olika sammanhang.
  Men det här tar nästan priset!
  Stå på dig!! Allt stöd från mig och många fler.

  Svara
 40. Söderhöna

  @Paul Lindquist
  Du är det levande exemplet på att hörsel inte är en garanti för tänkande.
  Gör om-gör rätt.

  Svara
 41. Björn Thorén

  Paul Lindquist, moderat kommunalråd på Lidingö, bildade sig en snabb åsikt om kommunpolitiker kollega Anna Stenson. Det här är ett klassiskt exempel på hur okunskap lätt föder förutfattade meningar och en skola i att det alltid är bättre att hålla käft tills man vet vad man uttalar sig om.

  Paul Lindquist visar dessvärre också, som så många andra politiker idag, bristande omdöme när han inte (än så länge) anser sig behöva be om ursäkt fast han har trampat i klaveret genom sitt juvenila behov av att göra sig lustig på andras bekostnad.

  Det verkar nästan som Alliansen har blivit smittade av ett konstigt plastic padding- eller Hollywood virus och blivit smått imperialistiska så fort de syns eller hörs i media ett visst antal gånger.

  Jag vet inte hur det är för er men jag undrar ofta när våra folkvalda politiker blev så kallade professionella yrkes politiker istället för vanliga ”svenssons” som brann för vissa politiska frågor och ville göra det bättre för sina medmänniskor. Idag verkar de mest finnas till för sin egen skull och för att tjäna pengar, mycket pengar, och för att chockera på alla möjliga och omöjliga sätt enkom för att få synas i massmedia. (Ingen PR är dålig PR – heter det ju!?)

  Hur som helst så har, denna gång, Paul Lindqvist, moderat kommunalråd på Lidingö, visat vad Alliansen och Moderaterna står för och kan leverera. Ett kyligt samhälle där man gärna hånar och är sarkastiska mot minoriteter i vårt fantastiska land. Det är sorgligt att Paul Lindqvist inte ens förstår att han har trampat i klaveret och ännu sorgligare är det att han är vald av folket på Lidingö. Eller har han ärvt sitt politiska uppdrag?

  Ta hand om er!
  Nalle
  Reumatiker som ibland kan gå två meter – bara så ni vet.

  Svara
 42. Pingback: Moderat gör bort sig på Facebook « Röda Berget

 43. Peppe

  Det har visst betydelse att han är moderat eftersom partiet i sig behandla sjuka mycket illa. Så som han beter sig sig beter sig hela partiet mot sjuka individer. Misstros, lata, soffliggare etc. De spyr sin rappakalja över sjuka och det är tydligen helt legitimt. Se bara i kommentarer etc på aftonbladet o expressen i samband med någon artikel om hur sjuka behandlas. Man blir mörkrädd. Moderater är socialt oförmögna vad gäller empati.

  Svara
 44. Pingback: Delat och intressant – 24 January, 2011 | [insert random stupid name here]

 45. Martin Nyberg

  Moderaternas politik går ju ut på att misstänkliggöra människor. Allt skylls på den enskilda människan. Arbetslöshet är inte ett samhällsproblem utan skylls på att människor är lata. Människor som är för sjuka att arbeta skylls för att vara simulanter. Begreppet folkhälsa hånas för ”hälsa är individuellt”. Man blir tydligen inte moderatpolitiker om man har normal empatisk förmåga? Uppenbarligen är bristande förståelse för större orsakssamband ett annat av kvalifikationsproven på moderatskolan?

  Svara
 46. Jennie

  Jag har själv varit döv, minns dock inte mycket av den tiden som döv då jag va liten. Men förstår hur det känns för denna människa! Jag brukar uttrycka mig; Folk som aldrig upplevt sakerna, vet inte hur det är eller känns… Denna Paul är ett utmärkt exempel på att detta uttryck passar in på en del människor.
  Undra bara hur pass vuxen Paul är och står för det han gjort, skrivit och sagt. Hans beteende är inte acceptabelt alls, inte ens hos småbarn!

  Svara
 47. MrArboc

  Patetiskt. Du måste få det att verka som om MODERATERNA är elaka och utan empati. Det är ju sant? Nä?

  MODERATEN kanske ifrågasatte dig eftersom h*n inte känner dig – men att hävda att en person ifrågasatte ditt handikapp PÅ GRUND AV sin politiska tillhörighet är bara korkat. Patetiskt.

  Svara
  1. mrsJones

   ”selektiv hörsel vanligt förekommande hos politiker på vänsterkanten..”
   att hävda att en person bluffar angående sitt handikapp PÅ GRUND AV sin politiska tillhörighet är bara korkat. Patetiskt.

   Hon nämner att han är moderat, jag ser inget i texten som syftar på att ALLA moderater i Sverige ifrågasätter henne, bara att hans vänner gör det. Med tanke på deras kommentarer kan man ju dra slutsatsen att de inte ligger åt vänster i alla fall.. suck

   Svara
  2. Mattias

   MrArboc, jag rekommenderar dig att läsa texten igen innan du drar några förhastade slutsatser. Stenson kopplar inte generell partitillhörighet till någon slags verklighetsuppfattning. Det här var en isolerad händelse, men den är kopplad till en folkvald representant, som borde veta bättre. Vilken färg denne person tillhör är mindre viktigt.

   Svara
  3. Linnea

   Ska du stämma in i kören av människor som skriver obehagliga påhopp på internet? Man skriver inte sånt som ”korkat” och ”patetiskt” om man inte är en härlig och skön nätmobbare. Skärpning, snälla! Hon har dessutom inte skrivit så som du påstår, precis som Mattias säger. Ta det lugnt på nätet, det här var dessutom en allvarlig och utlämnade fråga som förtjänar respekt, inte mer hån.

   Svara
  4. S

   Håller med till fullo.

   Det Paul gjorde var onödigt. Men att han är moderat har inget med saken att göra. Tröttsamt när folk inte förstår skillnaden. T.ex. om det hade varit en miljöpartist som skrev det skulle det ändå ha varit samma sak, det vi fått se nu är okunskap. Vill bara påpeka att detta inte är inriktat till Anna, utan andra som har kommenterat här.

   Paul, du säger att hon kunde ha pratat med dig. Men du kanske kunde ha tagit kontakt med henne och frågat Istället för att tro saker utan någon fakta? Varför ska man vänta tills den andra tar kontakt när man kan göra det själv?

   Svara
 48. Bengt-Erik Engholm

  Och så passande att den största grundskolan på Lidingö, Torsviksskolan, ska ha temadag om nätetikett och nätmobbning i morgon måndag. På förmiddagen för eleverna och på kvällen under ett föräldramöte med föräldrarna. Undrar om Paul Lindqvist kommer att delta. Som dåligt exempel, menar jag…

  Svara
 49. De Tystas Röst

  Det här är ett makabert exempel på den misstänksamhet som tillåtits breda ut sig i Sverige. Det är också symptomatiskt för tiden; misstänksamheten är en stor bidragande orsak till t.ex. att den så hårt kritiserade sjukförsäkringsreformen drivits igenom. Och misstänksamhet föder misstänksamhet.

  Paul Lindquist borde visa både empati och ryggrad och be om ursäkt för denna incident.

  @Hans 23 januari, 2011 kl 15:25:
  ”Den borgeliga avundsjukan har fått ett ansikte.”
  – jag anser att det som så ofta i sådana här fall inte är avundsjuka utan ren och skär MISSUNNSAMHET, och det gör det bra mycket allvarligare. Lindquist misstänkliggör, ifrågasätter och missunnar t.ex. Annas behov av teckentolkning. Lågt är bara förnamnet. Jag föreslår att Lindquist går en fortbildningskurs i empati.

  Anna, mina tankar och min värme går till dig ikväll!
  Kram på dig!

  Svara
 50. MalligaMallan

  Jag kan begripa så långt som att han blir förvånad att han ser dig prata i telefon. Men att dra slutsatsen att du skulle höra för det = luras. Och ta bort dig som vän på fb. Och dessutom skriva otrevliga kommentarer där. Och inte vilja ta bort dem. Beyond comprehension.

  Det känns mycket bra att höra att det tycks ha blivit rabalder kring det i alla fall.

  Hoppas du går stärkt ur det här och inte tvärtom, genom att se att många, många tycker han behandlat dig fruktansvärt illa.

  Svara
 51. Pingback: två lästips « mymlan. the real.

 52. Helene

  Finns gott om sådana människor som den här Paul… Sådana som bara antar att de vet sanningen utan att faktiskt fråga den det berör & istället sprida ”sin sanning” vidare…

  Jag lärde mig för många år sen skillnaden mellan prat bakom ryggen & skitsnack… Om Paul läser detta, här har du något att lära dig:
  PRAT BAKOM RYGGEN är på gott & ont om någon annan, men man ljuger inte eller överdriver.
  SKITSNACK är när man ljuger eller överdriver så pass att sanningen förvrids.

  Att Paul håller kvar vid ”sin sanning” visar ju bara oärligheten & omognaden i honom. Att dessutom påstå att Anna lyssnade, det är helt kmäppt! Om nu Paul känt Anna så länge borde han väl veta att hon inte kan höra?

  Varför inte bara passat på att fråga när han ändå var i samma affär & blev så förvånad?!
  (Han kanske trodde att han hade snubblat på en stor nyhet som skulle kasta medialjus på honom & hjälpa honom i hans ”karriär” & smutskasta Anna & hennes parti?!)

  Anna hade tydligen sett besvärad ut när hon fått syn på honom.. Kan kanske ha varit att hon blev irriterad på att barnen inte svarade på sms eller att mobilen inte stängde ner samtalet direkt hon tröck på knappen?
  Kan har varit många anledningar till om nu Anna sett besvärad ut.
  Fast jag tror att Paul hittade på det också, i syfte att få mer fyr på sin ”hon är inte döv,jag såg att hon lyssnade & pratade i mobilen”- kampanj på fb…

  Kan ju vara pinsamt om det kommer fram att man hade fel efter att man slagit på de elaka djungeltrummorna….

  Svara
 53. Gobbe

  Stå på dig! Lindqvist verkar ju ha en jäkligt kall människosyn. Inget intresse av att förstå andra, hellre sjunga nubbevisor om såssar och köra för fort med cityjeepen… känns lite typiskt moderaterna på nåt sätt. både nya o gamla

  Svara
 54. evab

  Men han är ju moderat hur ska man då begär att han ska förstå en så enkel sak som att om man inte hör så behöver man tolk! Toppen Anna att du ger det här problemet ”ett ansikte”!

  Svara
 55. Momo

  vilket äckel till moderatsvin fyfan vad arg jag blir. jävla höger sätt att se ner på människor, förvånar ju inte alls.

  Svara
 56. vlad

  Tja, Paul Lindquist lever ju i alla fall som han lär. Jag har tidigare undrat hur någon människa på det privata planet kan leva upp till borgarnas krig mot handikappade, sjuka och andra som har det svårt – nu behöver jag inte undra mer.

  Jag hoppas du inte tar allt för illa upp av hans svinerier; en människa som är så liten att han går ut och blåljuger om situationen istället för att be om ursäkt är inte värd din uppmärksamhet.

  Svara
 57. linnea bergling

  Hej jag är vuxendöv fd musiker,operasångre, sång och pianopedag.med CI-iniplantat, som ”såg” inslaget i ABC,med Anna Stensson, men ”hörde” inte vad som sades pga av programmet inte textades, men frågade maken vad som sades. Oförståelsen kring det osynliga handikappet hörselskador/dövhet är gigantiskt…det syns ju inte. Men tröttheten är enorm av att hjärnan ständigt dubbelarbetar. Jag har läst om Annas politikerkarriär i AURIUS och önskar henne lycka till. DU behövs.!!!

  Svara
  1. Anouk

   Jag är döv sedan barnsben. Har en liten hörselrest och har fått ett ci-implantat. Men det i sig, som du påpekar, räcker inte helt ut när man förlorar förmågan att höra varifrån ett ljud kommer. Och det att prohram inte textas är en brist, jag läppläste men ett problem är att människor kan tala utan att munnen syns. Nyhetsuppläsare är bra, de kan artikulera bra.

   Det är inte att Paul Lindqvist är moderat som är det stora problemet, det är inställningen. Och om Anna Stenson nu ville krydda sitt politiska liv med att överdriva sina behov sådär som funktionshindrade gör, då skulle åtminstone jag be om något mer spännande än en teckentolk vid sammanträden.

   Svara
 58. Anders Pemer

  Sedan kan ni tänka er hur vi som har utåt sett osynliga funktionsnedsättningar blir bemötta när alldeles för många har sådan här ogin och oempatisk attityd. Vi kan vara professionellt utredda och ha diagnoser ställda, som enligt en del tyckare ändå inte ens finns…

  Och paradexemplet är väl då Aspergers syndrom, som jag har. Missförstånden kring ingående svårigheter och vad man ”måste” ha svårt med för att ”kunna” ha diagnosen är så stora och förs fram av så stora mängder människor att det inte känns som någon överdrift att kalla det för något slags kampanj. Slagsidan för mer eller mindre felaktiga beskrivningar av vad AS är så stor att våra egna försök att nå ut med en korrekt bild idag är totalt överröstad i debatten!

  Dessutom är ju då det enskilt största missförståndet att vi som har syndromet ”enligt diagnosen” SKA sakna eller i vart fall ha nedsatt empati. Men när man ser hur vi kan bli bemötta så frågar man sig onekligen vilka det är som har svårt med empatisk förmåga???

  Klart vanligast är det ju helt uppenbart inom gruppen som själv räknar sig som ”helt normala”. Ack så många i den gruppen har ingen empati och förståelse för annorlundaskap över huvud taget, och detta präglar deras insatser i alla avseenden – och de är ju den kategori som rent allmänt är bäst på att armbåga sig fram till makt och inflytande.

  Fruktansvärt ogynnsam kombination!

  Svara
 59. Anouk

  Citat från Paul Lindkvist, 23/1, kl. 11.57
  ”Det jag bevittnade i affären var en konversation du hade på telefon där du omväxlande lyssnade och talade. Eftersom du har gett mig intrycket att du är helt döv (du bekräftade också i ABC att du inte kunde höra något) blev jag väldigt förvånad och därför delade jag med mig av denna händelse till mina vänner och bekanta på Facebook.

  Intrycket förstärktes dessutom av att du blev mycket besvärad när du upptäckte att jag såg dig.”

  Anna Stenson berättar inte sanningen? Nähä, och jag är av åsikten att DU kunde ha kontaktat henne vid frågor. Ja, man kan ordna saker på teknisk väg även om man är döv. Jag ”talar in” meddelanden till hörande vänner. Du kan omöjligen förstå den vardag man lever i som döv/gravt hörselskadad. Den om hur man klarar sig i en hörande värld.
  Jag kan två sorters tecken, amerikanskt tecken och svenskt, bara det var en utmaning. I USA ligger på vissa skolor fokus på oral undervisning, d v s du får lära dig att tala och sedan förbättra det talet tills det låter så normalt som det går. Vissa döva klarar det bra, jag gör det inte. Att Stenson kan prata betyder ingenting, det säger definitivt inget om hennes hörselstatus.
  Det är utmattande, att inte få ta del av de hjälpmedel som finns. Att hänga med i längre samtal utan teckentolk är omöjligt. Och jag har nu tecken som första språk. Nu med cochlea-implantat kan jag uppfatta ljud inom ett begränsat spektrum av hörselkurva. Om Stenson blev besvärad eller inte besvärad av att se dig, det ligger i betraktarens öga, alltså ditt. Att det sedermera hamnade på Facebook säger, trots ursäkten, inte så mycket. Varför skriva alls om det på Facebook? Det finns inget som sade dig att det inte var att dela med någon över huvud taget? Att det finns en gräns för det privata och det offentliga och i det även vad man lägger ut på en facebook-sida.

  Tyvärr har din ursäkt, Paul Lindqvist, drunknat i sin egen dumhet. Det blev bara knäppare av din ursäkt som inte var en ursäkt utan som menar att Stenson själv varit upphovet till den här situationen. Om det inte är att göra en pudel så vet jag inte vad som r det.

  Svara
 60. Jenny

  Vilken klåpare, vad klumpigt att inte fråga, alla handikapp syns inte på utsidan! Hörselskada är ett sådant. Har två hörselskadade grannar – vi _pratar_ med dem. De läser på läpparna och pratar hyggligt med blandad röst och teckenspråk så vi kan förstå dem (kan tyvärr inte mer än ett par få ord och bokstavera på teckenspråk). Såvida man inte är stum har man ju röst och för dem som inte är födda helt utan hörsel kan man ju lära sig använda rösten ganska bra. Den där politikern borde verkligen be dig om ursäkt – offentligt!

  Svara
 61. Rullerå

  Det finns en aspekt till och det är att Paul inte vill att döva ska vara delaktiga i samhället precis som moderater inte vill att sjuka och arbetslösa ska ta del av samhället. Dessa grupper ska inte få synas och absolut inte engagera sig politiskt.

  Svara
 62. Henry Ohlsson

  Helt vansinnigt, inte bara hans ursprungliga inlägg på Facebook utan framför allt att hans attityd efteråt. Ingen ärligt, uppriktigt menad ursäkt i sikte. Om han inte avgår efter detta vet jag inte vad som krävs för att få en moderat politiker att avgå.

  Svara
 63. Gunilla

  Anna känner antagligen någon som fortfarande är med på Pauls vänlista på FB. Men det är väl inte grejen. Det är väl att vuxenmobbing pågår på hög nivå bland Paul och flera av hans höga moderata vänner?

  Svara
 64. Dani Cohen

  Blev så upprörd så jag inte vet vad jag ska ta vägen. Mest för att Paul inte verkar skämmas det minsta och är så totalt oförstående. Inte bara Paul bord be om ursäkt. Varenda moderat borde be om ursäkt åt hans vägnar eller faktiskt se till att han avsäger sig sin plats.

  Svara
 65. Linda

  Stå på dig Anna! Tänk på att Paul är en mindre vetande varelse och inte förstår bättre. Själv klarar jag av telefon hyfsat (ligger på gränsen till gravt hsk) och behövde ambulans och ringde 112 och begärde teckenspråkstolk men fick inte eftersom de ansåg att jag kunde prata i telefon, även ambulanskillen ansåg att jag inte behövde tolk eftersom jag kunde prata och höra på 1 m avstånd. Så alla ni som anser att ni behöver tolk, stå på er för man begär inte tolk för nöjes skull utan för att man har ett behov!

  Svara
 66. Rolf

  Reinfeldt har mycket att stå i med sådana representanter i partiet. Att be om ursäkt verksr inte finnas i vokabulären. SKÄMS!

  Svara
 67. Edward

  Veronica, om man kan läsa någons poster utan att vara vän eller om man måste vara vän, beror på individuell sekretessinställning.
  Paul kanske har sin sekretess inställd på ett sådant sätt att alla kan se allt han gör.

  Svara
 68. Jonas Linder

  Otroligt svagt eller rent inkompetent av Paul L att inte kontakta Anna Stenson direkt om det han såg väckte tvivelmål. Dags att gå kurs i sociala medier och allmän nätetikett. Lägger man ut något ska det vara underbyggt och andra parter bör rimligtvis fått möjlighet att säga sitt. Pudel tack.

  Svara
 69. Lisa Magnusson

  Jamen självklart har du bara teckentolk på pin kiv! Gud, vilken idiot. Och att han inte har vett att erkänna att han varit dum och be om ursäkt gör saken ännu värre.

  Svara
 70. Veronica

  Jag såg inslaget på ABC där Paul Lindquist gör allt för att inte erkänna att han satt stora kängan i klaveret. Bland annat säger han att han skrev det där till sina vänner och bekanta enbart. Det visar tydligt att Paul dels inte har förstått den offentliga roll han har och dels inte har förstått hur sociala media fungerar. Att han här sen säger att det är fel av Anna att påstå att de någonsin varit vänner på facebook visar på ytterligare okunskap. Man kan nämligen inte läsa statusuppdateringar hos någon man inte är vän med eller har skickat vänförfrågan till.

  Sist och slutligen skulle jag vilja kommentera det Paul faktiskt då vände sig mot i sitt facebook-inlägg; Nämligen att Anna inte är så döv som hon utger sig för att vara. VARFÖR, Paul, skulle man vilja simulera en funktionsnedsättning man inte har?!

  Tror du att det är ett mer raffinerat sätt att utnyttja Lindingöbornas skattemedel – att släpa mig sig en dyr teckentolk på varenda möte kommunen kallar till?! Eller vad är grejen, annat än ren och skär fördomsfullhet?!

  Svara
  1. Dugge

   Jo, man kan visst läsa statusuppdateringar utan att vara vän med någon. Det har helt och hållet med vilka inställningar man har på kontot. Så som med allt ligger nog sanningen i det hela någonstans mitt i mellan!

   Svara
 71. Anouk

  Jag är också döv. Så är dessutom mina barn. Den sjukdom som har orsakat min dövhet gick vidare till mina barn. Att ringa är alltså fullständigt uteslutet så jag blir halvt urgalen om ungarna inte svarar på sms.

  Av olika anledningar har jag numera ett cochlea-implantat, jag kan tolka ljud men jag kan inte prata i telefon. Men som sagt, måste man så måste man. Det är utmattande att vistas i en hörande värld som hörselskadad. Man lär sig kompensera med läppläsning men ibland funkar det inte. Att sitta igenom ett helt sammanträde utan en teckentolk får blotta tanken att kännas som något jag aldrig skulle kunna göra, ens försöka.

  Håll fast vid ditt liv med stolthet. Politikern ifråga får stå för sin egen okunnighet. Hur tror han f ö att man lär sig teckenspråk? Som ett helt nytt språk så är det svårt att utveckla den snabbhet som man gör när det är sitt första språk, eller det språk som man använder hela tiden. Svenska och teckenspråk delar inte ens vissa grammatiska funktioner. Jag har svårt att skriva svenska felfritt. Det här inlägget är stavningskontrollerat.

  Stå på dig. Okunskapen är, som sagt, hans.

  Svara
 72. Helena (döv)

  Jag delar inte din politiska åsikt (lutar åt höger själv), men att bli mobbad är inte rätt alls. Jag vet några hörselskadade som ”kan” prata i telefon om än med stort besvär men ändå vill ha tolk eftersom teckespråk är bra om man inte vill jobba hårt med att försöka förstå och kanske riskera missförstå eler bli missförstådd.

  Fy på mobbarna! Det skulle vara bra om de kunde vara döv en dag och också utan minne om hur ljud låter, då förstår de hur jobbigt det är.

  Svara
 73. Magnus

  Paul Lindquist: Tror du på allvar att hon fejkar sin dövhet eller kan det vara så att du missuppfattade händelsen i affären?

  Svara
 74. Tim

  Oavsett hur det ligger till, så har hörselforskningen kommit så pass långt att det inte längre är en omöjlighet att döva personer pratar i telefon.

  Min mormor har haft dålig hörsel hela sitt liv, blev döv på ena örat som liten p.g.a. en örfil levererad av en lärare, och har varit ”helt döv” så länge jag kan minnas. Med hörapparat har hon – periodvis – kunnat höra vissa ljud, men inte kunnat tyda dem utan att läsa på läppar. Men för en tid sedan fick hon en ny hörapparat, som programmerats särskilt efter hennes hjärna (jag är själv inte insatt i hur proceduren går till, men det är vad jag har fått höra), och saker ändrades.

  På distans har jag alltid fått kommunicera med henne via texttelefon och/eller en hörselcentral. En dag ringde hon upp, pratade, och när hon var klar, väntade jag på en omkoppling så att jag kunde prata med en förmedlare (som i sin tur skriver det man säger, så att den döva kan läsa). Men den här gången blev det ingen omkoppling, utan hon väntade på ett muntligt svar. Vi pratade i 20 minuter, och jag behövde bara repetera mig ett fåtal gånger. Helt fantastiskt.

  Hon kan numera höra tydliga ljud, röster, samt tyda ord och hela meningar, – men endast med hörapparaten på. För att hon ska kunna prata i telefon, krävs en särskild ”spole” (det enda uttryck jag fått höra) i luren, vilket inte alltid är fallet. Det finns sällan i mobiltelefoner, men vissa modeller har det. Hon fick en i julklapp, och nu kan alltså min döva mormor prata i mobiltelefon var hon än befinner sig.

  Tänkte bara att det kunde vara relevant för diskussionen. Ibland ska man inte dra förhastade slutsatser.

  Svara
 75. Catarina Westlund

  1. Jag hade trott att han skulle skämmas när han fick höra förklaringen att hon kan prata utan att höra.
  2. Jag tycker att Roger Carlssons kommentar är bäst hittills.
  3. Finns det inga moderater med funktionshinder? otroligt!

  Svara
 76. Wonder Warthog

  Paul Lindquist : Odla ett par och var en man! Det är för fan DU som ska be om ursäkt för ditt infantila påhopp istället för att anklaga andra för att fara med osanningar! Din prinsessanpåärten-attityd är ju bara beklämmande!

  Det ska till en moderat att tro att någon låtsas vara döv för att tillskansa sig fördelar….

  Svara
 77. Svempa

  Så typisk moderat. Tyvärr . Men du prova och anmäl hans inlägg för förtal. Kanske det får berättigad uppmärksamhet då . Att du skulle vinna en ev rättegång har jag svårt och tro men du kanske kan få lite uppmärksamhet på detta betende och få honom lite eftertänksam.. MVH Svempa
  Ps Moderaterna är lika farliga för oss med funktionshinder som Nazisterna var i Tyskland för de har lika lite förståelse för människor med svagheter.

  Svara
  1. Sanfra G

   den uppmärksamheten kan bli dyr, då du får betala både motpartens advokatkostnader och dina egna, rättvisa stavas p.e.n.g.a.r.

   Svara
 78. Rullerå

  Det började med det borgerliga öppna hatet mot sjuka och förtidspensionerade nu kommer de med olika handikapp och de deltidsarbetande.

  Svara
 79. Roger Carlsson

  Ja kan känna besvikelse på er båda som inte har mer ledarskapserfarenheter än att ni båda väljer att föra denna diskussion på nätet istället för att prata med varandra direkt.

  Om ni båda ställer er frågan; vad hade jag kunnat gjort annorlunda för att reda ut detta på ett ”vuxet sätt”?

  Svara
  1. Gunilla

   Stensson gör med sitt inlägg det enda rätta då hon blottar denna härskarteknik. Vad skulle syftet med Lindquists inlägg vara, annat än att vilja skada Stensson?

   Helt rätt att dra ner brallorna på Lindquist alltså. Någon stake att visa upp har han ju ändå inte.

   Svara
 80. Anna Toss

  Håller med M Lindgren. Obegripligt och osmakligt att inte kontakta henne och fråga, om han nu var misstänksam. Att istället skriva hånfullt om det på Facebook. Illa!

  Svara
 81. M. Lindgren

  Pinsam förklaring Paul Lindquist. Varför har HAN inte kontaktat Anna direkt istället för att lägga ut händelsen som kommentar på sin Facebook sida.
  Varför lägga ut en sådan sak på en Facebook sida överhuvudtaget?? Svara på det.
  Han borde väl ha annat att göra än att sitta och skvallra på Facebook.
  Uselt att försvara en sådan handling och sedan inte kunna be om ursäkt. En rakryggad människa står upp för sina misstag.

  Svara
 82. Pingback: Att vara politiker och funktionsnedsatt 2011 « Anders Wallner

 83. Pernilla Hallberg

  Intressant. Och talande att han betraktar följande kommentar som fri från värdering eller ifrågasättnade: ”Såg just vår nyvalda fullmäktigeledamot från miljöpartiet, som har teckentolkning på sammanträdena pga. av hörselskada, tämligen obehindrat prata i mobiltelefon i mataffären…” http://svtplay.se/v/2303091/abc/21_1_22_15

  Jag finner så mycket igenkänning i hur folk reagerar på att jag både går, använder kryckor och åker scooter. Man frågar mig inte, man tolkar och misstror, gärna i vaga formuleringar och antydningar. Jag orkar ibland. Dagsformen och aktiviteten avgör, vad jag gjort innan, vad jag skall göra efter, hur mycket medicin jag ätit och hur länge sedan, hur jag mår, om jag har ett skov och hur jag behöver disponera och hushålla med mina resurser. Fråga så berättar jag!

  Svara
 84. Niclas Christensen

  I länken står det följande:
  I affären träffade jag Paul Lindquist, moderat kommunalråd på Lidingö. Han och jag har nattvandrat ihop och han har varit scoutledare för mina barn. Vi har jämngamla barn.Han och jag har varit vänner på Facebook länge. Vi sitter båda i kommunfullmäktige. Han för moderaterna och jag nyinvald för miljöpartiet. Han frågade inte varför jag som döv pratar i telefonen? Han erbjöd sig inte heller att höra om någon svarat i andra änden.

  Vad gjorde han?

  Han ger mig en kort nick där i affären. Sen tar han bort mig som vän på Facebook. (?) Han skriver att han ”Såg just vår nyvalda fullmäktigeledamot från miljöpartiet, som har teckentolkning på sammanträdena pga. av hörselskada, tämligen obehindrat prata i mobiltelefon i mataffären..”. Sen låter han sina vänner göra sig lustiga över detta med diverse kommentarer såsom ”haha” och ”selektiv hörsel vanligt förekommande hos politiker på vänsterkanten..” …”vissa blir snabbt friska från sina handicap”.. mm. Paul tar inte bort dessa kränkande kommentarer utan låter dem stå kvar. Alla kommentarer kommer från ledande politiker i moderaterna.

  Jag säger bara det….fy fan.Att Linquist som vad jag förstår känner henne pga de nattvandrat bland annat borde begripa att man inte behöver en mobil för att prata då man kan skicka meddelanen som sms. Det är så dåligt av en förtroendevalld att behandla en handikappad kollega på detta vis. ( undrar om det är en SD med moderat täckmantel). Jag gillar att man kan vara OLIKA, men det gör tydligen inte Paul Lindquist.

  Svara
 85. Jens Rydén

  Det vänder sig i magen när jag läser din artikel. Tyvärr har jag en stark igenkänning och inser än en gång att vissa människor borde skämmas.

  Jag är född döv på mitt ena öra. År 2001 fick jag Ménièrs sjukdom i det örat jag hörde med. När sjukdomen är aktiv, vilket den nu har varit sen i juli förra året, hör jag väldigt illa. En hel del frekvenser försvinner helt och prat från längre avstånd än en meter eller med ljudkällan omedelbart intill mitt öra, blir bara en grötig ljudsamling.

  I min profession arbetar jag som konsult inom teknisk information. Då jag kom tillbaka till min kund efter semestern berättade jag för min uppdragsgivare att sjukdomen hade vaknat till liv igen och vad det innebar för mig. Framförde hur de nu måste kommunicera med mig för att det ska fungera någorlunda. Hans spontana reaktion var att han ville byta ut mig. Ingen empati eller direkt vilja att möta mig och hjälpa mig att lindra problemen som handikappet medför. Till saken hör att jag har arbetat till det företaget som konsult sen 1995. Min erfarenhet och kompetens var på grund av mitt handikapp helt irrelevant. Handikappet tvingade dem att anpassa sig och se, det var enligt uppdragsgivaren tydligen inte något man ville göra.

  Nu fick jag på nåder till slut hjälpmedel för att kunna arbeta externt och slippa plåga mig med att sitta i ett öppet kontorslandskap. Uppdragsgivaren förnekade sig dock inte utan valde att inte förlänga mitt uppdrag när det gick ut. Trots att projektet är inne i en känslig fas där all erfarenhet behövs för att arbetet på många sätt ska gå så friktionsfritt som möjligt. Som konsult är det inte något jag hänger upp mig på. Det tillhör arbetet. Mer bekymmersamt är att uppdragsgivaren har gett en förklaring till min chef som jag efter att ha undersökt den visar sig bygga på rena lögner.

  Jag ger dig mitt stöd i form av värme och omtanke. Önskar att fler människor som per definition anses normala även hade begåvats med empati och helt vanligt sunt förnuft. Men tyvärr är det inte den verklighet vi lever i idag.

  Vi må vara annorlunda än den övervägande majoriteten av människor vi möter i samhället, men i många fall är jag hellre annorlunda med ett varmt hjärta än ”normal” och i avsaknad av empati och omtanke om andra människor.

  Svara
 86. trollhare

  Alltså, jag önskar jag var förvånad, men är bara förbannad. Fast jo, lite förvånad. Min erfarenhet är att politiker är måna om att vara pk, och snabbt ta tillbaka/bortförklara sina klavertramp. Fast med moderaters inställning till funkisar är det kanske ändå inget att förvånas över…

  Har själv dokumenterat ”normal” hörsel, men läser också på läppar pga. uselt arbetsminne, märker sällan att folk tilltalar mig pga. att jag inte är människotillvänd, kan inte filtrera intryck och uppfattar därför sällan vad folk säger osv. – och jag har lärt mig att bara för att man berättar betyder det inte att folk slutar tycka att man är dryg/snobbig/uppmärksamhetssökande (för det är klart att jag ljög mig fram till en Aspergerdiagnos enbart för att slippa hälsa på folk och låtsas att jag inte ser dem, och att jag ljög mig till en ADHD-diagnos bara för att göra livet surt för boendestödjare som inte kan smsa… *ironi*).

  Jag är rätt säker på att det är det som triggar folk iaf i mitt fall: De ser det som lättja och arrogans. Så jag kan tänka mig att det kan vara så även om man är ”hörselskadad på riktigt” – att man hela tiden måste bevisa just det och handikappa sig till höger och vänster…

  (Uttrycket ”hörselskadad på riktigt” myntade för övrigt en kurator som försökte hjälpa mig att skaffa något slags stöd eller hjälpmedel, då hab inte kunde hjälpa mig. Hon föreslog att jag skulle göra ett nytt hörseltest bara för om jag låtsades att jag misstänkte att jag var hörselskadad, så skulle jag kunna få en remiss till hörselvårdens arbetsterapeuter och kanske hinna få in en fot där under tiden jag väntade på att få veta att min hörsel egentligen fortfarande är ”normal”…)

  Svara
 87. Paul Lindquist

  Anna!

  Om det du skrev ändå vore sant.

  Det jag bevittnade i affären var en konversation du hade på telefon där du omväxlande lyssnade och talade. Eftersom du har gett mig intrycket att du är helt döv (du bekräftade också i ABC att du inte kunde höra något) blev jag väldigt förvånad och därför delade jag med mig av denna händelse till mina vänner och bekanta på Facebook.

  Intrycket förstärktes dessutom av att du blev mycket besvärad när du upptäckte att jag såg dig.

  Vi har heller aldrig varit vänner på Facebook, så följdaktligen kan jag inte ha tagit bort dig som vän.

  Fem personer har kommenterat inlägget. Du påstår att alla dessa är ”ledande moderatpolitiker”. Så är inte heller fallet. Möjligen kan man kalla en ”ledande” då han är riksdagsledamot. Av de övriga är en fritidspolitiker, en gammal vän från ungdomstiden, en f d kollega från mitt tidigare arbete och en släkting.

  Det är mycket tråkigt om du har tagit illa vid dig av vad jag skrev, men om så var fallet hade du kunnat kontakta mig direkt så hade vi säkert kunnat reda ut det.

  MvH
  Paul Lindquist

  Svara
  1. Johan Ronström

   Hur får du ”Flera av kommentatorerna är politiker.” till att ’Du påstår att alla dessa är ”ledande moderatpolitiker”’?

   Någon av kommentatorerna kanske nämnde det, men det står definitivt inte i inlägget.

   Klantigt.

   Och behöver du se läkarintyg på en skada för att inte hoppa på något du inte förstår, så har du inget i offentligheten att göra. (även om Anna garanterat kan fixa ett sådant)

   Svara
  2. M

   Men det här var det blekaste jag någonsin läst. Hoppas du avgår Paul, din skitstövel. Du verkar ju inte ha någon verklighetsuppfattning alls, skärp till dej nu och ge henne en ordentlig ursäkt.

   Svara
  3. Fruxo

   Du är en äcklig människa. Först gör du dig lustig över henne, dissar henne och pratar skit bakom ryggen – och sen uppför du dig som om det är hon som måste kontakta dig för att lösa det?

   Fullständigt äckligt. Jag hoppas du börjar brinna och blir överkörd av en monstertruck.

   Svara
  4. Esse

   Vad är du för mobbande ynkrygg egentligen Lindquist? Du påstår alltså fortfarande att Anna Stenson ljuger om sin hörselskada?

   Politisk tillhörighet har inte med saken att göra, jag röstade M själv. En fråga, tror du att ditt skamliga beteende ökar eller minskar politkerföraktet i Sverige?

   Var en man och be om ursäkt, personligen skulle jag med nöje lära dig att man inte ljuger och ifrågasätter människors handikapp på rent jävulskap så att du inte glömde det i första taget, och det tror jag inte jag är ensam om. Fy fan för dig.

   Svara
  5. Lotta

   Så lamt! Så pinsamt!

   Vad spelar det för roll om du uppfattade att hon pratade och lyssnade? Ger det dig rätt att missunna henne teckenspråkstolkning och försöka göra dig lustig på hennes bekostnad på facebook? Är du vuxen? Jag skäms över att du är moderat!

   Vad vet du om hur det är att vara hörselskadad eller döv? Ingenting, det är uppenbart.

   Jag kan både prata och höra i både telefon och mobil. Jag hörde bra fram tills jag var tonåring och ser mig idag som gravt hörselskadad. Jag skulle kunna föra ett samtal med dig och förklara ett och annat, samt höra dina svar, om du pratade högt och tydligt. Men med avstånd på mer än ca 1 meter då hör jag inte längre. Jag behöver teckenspråkstolkar för att kunna höra i ett klassrum, på en föreläsning eller dyl. Det är en mänsklig rättighet och handlar om ett tillgängligt samhälle för alla, oavsett funktionshinder. Nu har teckenspråkstolkningen försvårats ytterligare. Skolor måste betala själva. Jag kan inte gå på studiebesök eller annat med mina elever, för skolan har inte pengar till att betala tolkningen.

   Du borde lägga din energi på att hjälpa, istället för att stjälpa.

   Svara
  6. Sara

   Hon ska kontakta DIG efter att du skrivit antaganden om hennes funktionshinder till dina ca 500 FB-polare på nätet när man som offentlig person får räkna med att det sprids? Ska man skriva antaganden om andras handikapp så är det väl DU som ska kontakta henne innan du börjar vräka ur dig en massa smörja.

   Och nej, jag har ingen aning om ifall hon hittar på att hon är döv eller inte, känner inte kvinnan, men ska man sprida antaganden om andras handikapp på nätet med namn mm så får man se till att ha fakta först. Du är bara pinsam.

   Att hon blir besvärad när hon ser dig är väl inte så konstigt om du är en person som har för vana att bete dig såhär.

   Svara
   1. Anders

    ”omväxlande lyssnade och talade”
    Paul, du måste stått bra nära det döva örat för att kunna avgöra om Anna hörde.

    Stelnad prestige är det sämsta med politik. Det hindrar att man kan ändra sig, eller till exempel be om ursäkt.

    Svara
  7. Oskar Fredrik Renvall

   Det belyser en stor okunnighet hos Paul om människor oavsett funktionsförmåga. Det är rent förnedrande att trampa i klaveret genom sitt behov av att göra sig lustig på andras bekostnad.

   Jag är också döv, och kan prata i mobiltelefonen för att jag har svenska språk som första språk. När jag ringer vill jag vara ostört för att fokusera på samtal, även om jag inte kan höra vad andra pratar i mobilen.

   Det är likadant med Anna!

   Hur kan toppmoderaten misstänka Anna för att hon pratar i mobilen, och dela med sig denna händelse till sina vänner och bekanta på Facebook. Paul är en mycket okunnig liten man som inte begriper andras behov. Det är inte förtroendeingivande av moderaten.

   En mycket besviken folkpartist!

   .

   Svara
  8. Erik

   Paul, jag jobbar inom handikappsomsorgen och har att göra med många förståndshandikappade. Jag har alltså mer kunskap i förståndshadikappat beteende an vad du har kundskap i hörselskador. När jag läser om hur du beter dej får jag tydliga vibbar av att du har någon form av psykisk störning och eventuellt någon form av utvecklingsstörning. Jag har bara läst vad du har gjort men jag är säker på min sak och kommer dela med mig av mina åsikter till alla jag känner.

   Nu ber du ber du Anna om ursäkt. Har du tur godtar hon den. Din ursäkt kommer inte att ändra på att du är ett efterblivet svin men det kanske får Anna att må lite bättre.

   Som avslut ska du få ett litet tips. Nästa gång du får en okontrollerad lust att kommentera saker som du inte har en jävla aning om, ta dej en funderare, håll käften och ta reda på fakta. Sedan får du för för min del gärna fortsätta hålla käften men som sagt, ta reda på fakta innan du öppnar käften. Deal?

   Svara
  9. Sandra

   Paul, det där var den sämsta ursäkten jag någonsin hört.
   Det kan inte ens räknas som en. Du kommer med ursäkter och lägger över ansvaret för dina dumheter på henne. Paul, du låter helt enkelt som en mobbare som inte kan stå för konsekvenserna för sitt eget handlande.

   Att du tycker att HON skulle ha kontaktat dig är det mest bisarra jag läst. Det är väl snarare DU som inte skulle ha antagit en massa saker och förlöjligat henne på Facebook, att det är DU som skulle ha frågat henne och tagit reda på fakta innan du blev ”trigger-happy” och slog på tangenterna.

   Ursäkta franska men: FYFAN, vilken ignorant och hemsk människa du är..

   Svara
  10. Teckenspråkstolken

   Konstigt att inte du sa någonting Paul, utan istället skriver om det på facebook. Eftersom du uppenbarligen tyckte att det var konstigt är det väl DU som ska reda på fakta över situationen istället för att skvallra om det?!? Det du gjorde var ju bara elakt och ett rop på uppmärksamhet. Otroligt osmart och fördomsfullt!

   Svara
 88. Pingback: Tips om inlägg om att vara döv i politiken | Vi är här för att stanna

 89. Malin

  Så enfaldigt han tänkte…. Tänk att vara politiker med det ansvaret vi väljer de till och de kan inte ens tänka längre än näsan. Dessutom går han ut och förnedrar dig på FB…. Grrrr

  Svara
 90. Pingback: Tweets that mention Om att vara döv och bli mobbad på Facebook « FullDelaktighet.nu -- Topsy.com

 91. Eva R-D

  Gräsligt. Att han först visar sin litenhet genom att dra förhastade slutsatser och sedan visar den en gång till genom att inte kunna erkänna sitt misstag och be om ursäkt. Såna människor vill man ju inte ska sitta på tunga politiska poster!!

  Svara
 92. Anna Barsk Holmbom

  Ibland skulle man vilja trycka ”gilla” men kan inte förmå sig till det för egentligen OGILLAR man väldigt mycket. Jag såg i ABC-nytt att Paul Lindqvist inte ansåg att han skulle be om ursäkt heller. Inte för det han skrev och uppenbarligen inte för att han inte tog bort kommentarerna heller.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *