Om bloggen och Erik Ljungberg

Läs pressmeddelandet om nystarten i april 2012. 

Erik Ljungberg skapade en arena för påverkan och diskussion

Erik Ljungberg [1973-2012] startade FullDelaktighet.Nu på dagen fem månader innan riksdagvalet 2010. Varje dag fram till valet bloggade 12 av Sveriges mest kända skribenter och debattörer inom funktionshinderrörelsen för att ta upp frågor som politikerna (ännu) inte lyft i den politiska debatten. Bloggen blev förutom en viktig påverkanskanal även en efterlängtad arena för diskussion och debatt inom rörelsen och fler skribenter tillkom.

Ett år efter riksdagsvalet gavs 69 av blogginläggen ut i bokform. I boken medverkar 21 skribenter. Inläggen skildrar ett Sverige som sällan kommer fram i media. Det handlar om rätten till ett självvalt liv och fullt medborgarskap, oavsett funktionsförmåga.

– Kampen för ett jämlikt samhälle går vidare och vi är fast beslutna att fortsätta rikta ljuset mot dem i Sverige som inte tillåts vara delaktiga i samhället på lika villkor som andra, sa Erik Ljungberg i samband med boksläppet.

Och FullDelaktighet.Nu är en blogg som fortsätter att ge er: ”Sanningen. Utan socker”.

Pressmeddelande från maj 2010

Full Delaktighet Nu!

Är det ok att man inte får åka kollektivtrafik för att tillgänglighetsanspassningen bara sker på pappret? Skulle du tycka att det hör till en demokratisk stat att inte alla har tillträde till röstlokalen vid ett val? Tycker du att man ska få hjälp vid matsituationen om man inte klarar det själv? Tillgängligheten är usel – Försäkringskassan tycker inte att det är självklart att du ska få hjälp med maten. Sverige gör dagligen grova övertramp i människors rättigheter – trots att vi nyss bedyrat att vi i FN följer deras konvention. Regeringen väljer att blunda.

En oerhört stor grupp människor i Sverige lever med någon form av funktionsnedsättning. Men gruppen är än större än så, för även alla anhöriga, personliga assistenter och nära vänner berörs av de frågor och de omfattande problem som fortfarande finns inom området. Det handlar om utanförskap och diskriminering.  Men det handlar också om en rädsla och oro inför det faktum att politikerna faktiskt inte agerar som om detta är viktiga frågor alls, den stora gruppen till trots.

Under fem månader, varje dag fram till valet, kommer 12 av Sveriges mest kända skribenter och debattörer inom området att blogga och ta upp frågor som politikerna inte (ännu) lyfter i den politiska debatten. Vi vill att ni följer oss i den bloggen. Lägg upp en länk till vår blogg på er sida och hjälp oss att föra upp våra frågor på den politiska dagordningen. Med en så stor grupp berörda kan ni inte annat än att vinna lika mycket som oss på att detta sker just på ER sida!

Vi kommer i 143 blogginlägg att ge er sanningen. Utan socker.

Vi kräver Full Delaktighet! Nu!

Skribenter på bloggen är:

Anna Barsk Holmbom (verksamhetsansvarig IfA)
Susanne Berg (ILI)
Vilhelm Ekensteen (IfA)
Bengt Elmén (STIL)
Jonas Franksson (skådespelare, debattör & journalist)
Emma Johansson (STIL)
Maria Johansson (förbundsordförande DHR)
Erik Ljungberg (oberoende tillgänglighetsförespråkare)
Adolf Ratzka (ILI)
Kjell Stjernholm (teaterchef Moomsteatern)
Anders Westgerd (verksamhetsledare på GIL)
Wenche Willumsen (DHR, IfA)

Klicka här för en närmare presentation av författarna

5 reaktion på “Om bloggen och Erik Ljungberg

 1. Birgitta

  Jag trodde precis som du Ingvor! Men du kanske inte har de rätta åsikterna för att få vara med! Diskriminering och otillgänglighet även här?! Det visar sig om du följer Eriks uppmaning. Ska med intresse följa bloggen för att se hur det går! Lycka till!

  Svara
 2. Ingvor

  Hej, trodde att denna sajt skulle vara tillgänglig för mig som bloggare samt att man skulle känna delaktighet i våra funktionshinder.
  Är jag helt fel ute?

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *