Arbetsmarknadsutskottet kräver att regeringen lägger lagförslag om att otillgänglighet är diskriminering!

Arbetsmarknadsutskottet har idag den 31 maj röstat ja till att bristande tillgänglighet äntligen ska bli diskrimineringsgrund! Enligt arbetsmarknadsutskottets mening ”bör regeringen vidta åtgärder för att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning omfattas av svensk diskrimineringslagstiftning och skyndsamt återkomma till riksdagen med ett lagförslag”.

Utskottets beslut togs tyvärr inte i enighet, eftersom allianspartierna reserverade sig. Detta trots att ledande företrädare för såväl FP och C nyligen har uttalat att de vill ha en ny lagstiftning.

Nu förväntar sig en enig funktionshinder- och Independent Living-rörelse att regeringen respekterar riksdagens beslut och skyndsamt återkommer med ett lagförslag.

Skyndsamt är ordet.

 

4 reaktion på “Arbetsmarknadsutskottet kräver att regeringen lägger lagförslag om att otillgänglighet är diskriminering!

 1. Pingback: De kallar oss talibaner och fascister … « Unga Rörelsehindrade Göteborg

 2. Marian Bergroth Inläggsförfattare

  Ja Rolf, det är helt korrekt. Dock bedrivs ju riksdagens arbete till största delen i utskotten och omröstningarna i plenum är i praktiken oftast mest en formalitet för att fastställa vad partierna redan kommit överens om i utskotten. (Det är därför det så ofta är rätt tomt i kammaren). Men rent formellt kommer frågan att diskuteras i kammaren den 13 juni och beslutet fattas den 14 juni. Eftersom vi kan förutsätta att de partier som röstade ja i arbetsutskottet röstar ja även i omröstningen i kammaren (och förhoppningsvis gör även ledamöter från FP och C det) så kommer arbetsutskottets krav på regeringen att fastställas av riksdagen. Det som skedde igår var alltså ett historiskt genombrott i den här frågan.

  Svara
 3. Rolf H Johansson

  Maria att Arbetsutskottet fattat ett beslut innebär inte att ett beslut är klart.
  det är Sveriges riksdag som fattar beslutet

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *