Semestertid

Jag är på semester.

För en vecka har jag lagt mina försök att formulera brandtal eller analysera valrörelsen eller skriva långa välformulerade blogginlägg på is. Jag bara är.

Solen skiner och jag börjar bli riktigt brun. Jag njuter av havet och stranden, grillar var och varannan kväll, besöker loppisar, letar efter vår favoritglasblåsare som verkar försvunnit från om inte världens så i alla fall Österlens yta, jag äter glass och läser deckare. Jag har helt enkelt för några dagar tagit ledigt från agiterandet och den ständigt pågående kampen för delaktighet.

Eller… kan man göra det, ta ledigt från kampen? Ja, ibland måste man, i alla fall jag och just nu gör jag det det här veckan i mitt sommarparadis. Men – samtidigt inser jag att det inte går och hoppas därför att jag med min närvaro i denna sommaridyll är ett levande bevis på vad som funkar och vad som inte funkar, en levande påminnelse om att vi människor är olika och att personer med nedsatt rörelseförmåga eller andra funktionsnedsättningar är en naturlig del av den mänskliga mångfalden och att det denna vecka är mitt bidrag till kampen.

I början av nästa vecka är jag tillbaka igen, då genomförs Stockholm Pride och där finns DHR och Unga Rörelsehindrade med under parollen Samma fördomar – samma kamp.

Men nu ska jag krypa till kojs och drömma om kvällens årliga teaterbesök på Skillingeteatern och Antigones aldrig omoderna budskap – att man måste gå sin egen väg och göra det man själv vet är rätt, inte det som någon säger åt en att göra.

Detta inlägg postades i Okategoriserade, Tillgänglighet, Valet 2010 den av .

Om Författaren

Maria Johansson är ordförande för Lika Unika och för FQ - Forum kvinnor och funktionshinder. Maria brinner för allas lika värde och kämpar för en människosyn där den mänskliga mångfalden återspeglas i hur samhället planeras, vare sig det handlar om strukturer, regelverk eller bokstavligt byggande. Hon har tidigare varit förbundsordförande för DHR – Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, åren 2007-2013.

3 reaktion på “Semestertid

 1. Björn Thorén

  Hallå där Maria!

  Självklart måste man få koppla bort från ett aktivt deltagande i kampen. Sedan blir vi alla, mer eller mindre, påminda om vad som fortfarande finns kvar att göra innan vårt samhälle är till eller öppet för alla. Vi är som du säger levande bevis.

  Själv har jag för åttonde eller nionde (tror jag det är) året semester hemma då ekonomin för sjukpensionärer inte tillåter annat. Oj, vad jag längtar efter tiden då jag kan arbeta igen.

  Men nu önskar jag dig avkoppling, sol och glass och bra böcker och mycket annat du finner semestervärt.

  Ta hand om dig!
  Nalle

  Svara
 2. Kjell Winberg

  ”Semestertid” – alla måste vi emellanåt ladda batterierna för att orka kämpa vidare. Det är otroligt viktigt för varje människa att våga tänka och handla självständigt så länge man inte skadar någon annan.
  Du är välkommen tillbaka – det kommer att bli en jobbig höst.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *