Alla ska fram!

Att kunna ta sig fram, in, ut, upp och ner överallt är en självklarhet för alla. Men inte för den som sitter i rullstol. Som ett led i att förbättra tillgängligheten startar kampanjen ”Alla ska fram”.

Det är självklart att alla ska kunna ta sig in på restauranger och barer. Men fortfarande diskrimineras människor med funktionsnedsättning. Det räcker med att man sitter i rullstol för att man ska hindras att komma in.  

Kampanjen ska kartlägga vilka barer och restauranger i Göteborg och Varberg som inte släpper in rullstolar på grund av otillgänglighet.

Även denna kampanj kommer att genomföras ”utan socker”!

Bland de restauranger och barer som blivit utpekade som dåliga exempel, men som är beredda att förbättra tillgängligheten, tänker vi lotta ut ett ”Alla ska fram-pris”. Vinnaren får 50 000 kronor i bidrag för att förbättra tillgängligheten.

Priset delas ut under hösten 2010 och under hösten 2011 ska hela aktiviteten följas upp.

Bakgrunden till kampanjen är den nationella handlingsplan för handikappspolitiken som antogs av politikerna redan år 2000. I den sägs att enkelt åtgärdade hinder för tillgänglighet ska vara eliminerade vid utgången av år 2010! Tiden börjar rinna ut och genom kampanjen vill vi visa att det är angeläget att handlingsplanen genomförs.

Håll utkik efter kampanjen, ”Alla ska fram”!

3 reaktion på “Alla ska fram!

 1. Tore

  Alla ska fram: Håller med fullständigt. Det jag saknar i många kommuner (tillgänglighet) är en uttalad handikapplan där man beskriver situationen i kommunen och beskriver åtgärderna var och när. När det gäller underhåll av gator och väger, så beskriver man detta väldigt tydligt kostnader, vad man ska göra och när. Men åtgärder för tillgänglighet verkar vara svårt att beskriva. Att som i Varberg hänvisa till en Handikapp policy är väl fint men den talar inte om vad, när och hur.

  Svara
 2. Veronica

  Jag är helt enig med dig Kjell. I Sverige saknas ett ”cross-disability-tänk” och det är det som också gör att det går så långsamt framåt. Vi har inom den traditionella handikapprörelsen ofta ett revirtänk som faktiskt hämmar oss, anser jag. Den strategiska och vardagliga diskriminering vi som har funktionsnedsättning utsätts för är lika för alla, oavsett vilken diagnos vi kan tänkas ha. Det är DET vi borde fokusera på och inte indelningen i rörelsehindrade, synsvaga, personer med intellektuella eller kognitiva funktionsnedsättningar – eller vad det nu än månde vara.

  Svara
 3. Kjell Winberg

  alla kampanjer är bra om de leder framåt. Det jag reagerar på är att rullister (person i rullstol) nästan alltid skriver om hinder till restauranger och barer. Men ytterst sällan hinder i bostad, bostadshus, avsaknad av övergångsställen eller dåligt utformade. Övergångsställen ska ju användas av andra funktionsnedsättningar än enbart rörelsehinder. Om man inte kan ta sig till offentliga lokaler varför ska då dessa vara tillgängliga?

  Flertalet av de som skriver på fulldelaktighet.nu tycks vara rullister. Symbolen för funktionsnedsättning är en stiliserad person i rullstol och är accepterad världen över. Symbolen är berättigad för rullister, kanske även för personer med gångsvårigheter MEN definitivt inte för syn- eller hörselskadade, psykiskt- eller intellektuella funktionsnedsättningar osv.
  Beror detta på att rullister är mera talföra än övriga grupper? Varför tiger dessa, som så sällan syns?

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *