Maria Larsson (kd) – hur ofta gör du det?

Försäkringskassan har under de senaste två åren tagit flera självsvåldiga initiativ till besparingar inom assistansreformen – detta helt utan att några politiska beslut har fattats. På detaljnivå har man börjat reglera både vår personliga assistans och vårt mest intima privatliv. Samtidigt har politikerna inte reagerat – inte ens i den proposition som riksdagen ska behandla på onsdag. Det som sker på Kassan sker alltså med politikernas goda minne.

Men om det nu är så att det behöver sparas, varför inte då göra det inom ramen för själva politiken? Är det inte lika bra att Försäkringskassan även får se över våra politikernas grundläggande behov?

Jag tror personligen att en rad effektivitetsåtgärder kan genomföras. Jag tror också att man skulle kunna tjäna betydande belopp på närmare tidsstudier. Och varför inte låta Försäkringskassan få genomföra dessa. De har ju redan instrumenten för att kunna göra en rättvis behovsbedömning.

Ta bara det här med toalettbesök. Ska vi skattebetalare behöva betala för den tid politikerna tillbringar på toaletten? Givetvis inte! Här borde en ordentlig tidsstudie genomföras. Den bör ligga till grund för hur stort avdrag man ska göra på den nuvarande månadslönen.

De borde också finnas besparingsåtgärder. Varför kan man inte förse varje politiker med blöja. De sitter ju ändå största delen av dagen. På så sätt skulle de slippa att lämna plenisalen. Men man skulle nog behöva göra detta till ett obligatorium. På så sätt minskas risken för mobbning. Då blir det nämligen omöjligt att härleda obehagliga odörer till en viss individ.

Jag tycker också att Försäkringsassan borde se över rutinerna i riksdagsrestaurangen. Det serveras på tok för mycket och för god mat och dessutom har man möjlighet att välja mellan olika maträtter. Detta tar alldeles för lång tid.

Jag har själv sett hur villrådiga ledamöterna är varje gång de närmar sig lunchrestaurangen. De känner sig i allmänhet högst osäkra på vad de ska välja. Varje gång söker de vägledning hos partikamraterna eller den egna partiledningen. Mobilerna går varma. Köerna blir oändliga.

För att råda bot mot kaoset föreslår jag helt enkelt att Kassan bistår restaurangen med att utarbeta en veckomatsedel med enbart en rätt per dag. Man skulle kunna ta hjälp av Livsmedelsverket för att åstadkomma en kostriktig diet. Blodpudding på måndagar måste ses som ett måste.

Vidare måste givetvis ledamöternas sexliv kartläggas. Redan på 70-talet kunde man konstatera att flertalet politiker var hänvisade till prostituerade bl.a. självaste justitieministern. Nu är det verkligen hög tid att man gör något åt detta. Det är förståeligt att det är svårt för våra politiker att vara hemifrån vecka efter vecka.

Någon form av undantag ifrån sexköpslagen borde införas. Statliga bordeller på Helgeandsholmen bör övervägas. Alternativt får man inrätta en Riksdagens Eskorttjänst.

Noggranna tidsstudier måste genomföras. All form av förspel är självfallet överflödig. Tid för av- och påklädning kan givetvis inte beviljas. Möjligtvis kan man medge att byxorna får dras ner och blöjan tas av såvida den inte kan fungera som ett kombinerat preventivmedel. Antalet ställningar bör givetvis regleras och minimeras. Är övningen resultatlös efter 7 minuter bör den avbrytas. Längre tid kan inte försakas. Därefter hänvisas ledamoten till inköp av lämpligt massageredskap.

Detta är bara några exempel på åtgärder som skulle kunna medverka till att vi vanliga medborgare fick betydligt mer ut av våra folkvalda än för närvarande.

PS: Ibland överträffas dikten av verkligheten. Lyssna själva:

För Mac- och iPhone-användare

För er andra

Detta inlägg postades i Okategoriserade den av .

Om Författaren

Om författaren: Bengt Elmén är socionom, författare och mentor. Direkt efter sin socionomexamen var han med om att sjösätta det s.k. STIL-projektet som banade väg för assistansreformen 1994. Han är alltså en av förgrundsgestalterna i Independent Living-rörelsen i Sverige. Efter att ha jobbat som STILs verksamhetsledare i fem år startade han sitt eget utbildningsföretag. Alltsedan dess har han bland annat arbetat med utbildning av arbetsledare och deras personliga assistenter. Han har bland annat skrivit boken Assistans med glans. På senare tid har han dessutom börjat arbeta som filmare på www.cp-assistenten.se.

9 reaktion på “Maria Larsson (kd) – hur ofta gör du det?

 1. Gun B

  Återigen – SÅ BRA! Men hur nå flera läsare! Jag tackar också för tipset att flytta över hela problematiken till politiken. Hoppas det är tillåtet att stjäla lite av idén i insändare!

  Svara
 2. Eva Rye

  Den var mitt i prick!! Man ler och våndas sedan över att det som först låter som satir inte är det. Det är verklighet överförd i ett nytt sammanhang, vilket är så frustrerande.
  Tyvärr fungerar inte länkarna.

  Svara
 3. Pingback: Tweets that mention Maria Larsson (kd) – hur ofta gör du det? « FullDelaktighet.nu -- Topsy.com

 4. Morticia

  Eftersom tiden som kisset och bajset landar i toastolen räknas inte som assistans. Inte heller tiden man tuggar maten…
  Blir det smartast är det är lasta in mat i munnen när man skiter. Blir mest effektivt!
  Enligt en biståndshandläggare jag mött finns det bekväma dusch-toastolar… som man kan ha bord på! *wow*
  Blir ju ett liv likt andra!
  För visst äter och kissar folk samtidigt? *irriterad*

  Svara
 5. Jon

  Klockrent! Men jag får inte filerna att fungera, någon av dem. Safari spinner bara badboll och när jag laddar ner den så får quicktime spel och badbollar också.

  wmv filen blir också badboll av förklarliga skäl ;)

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *