Dagens funkofobi – när ska MP ta avstånd?

Det har sagts mig att jag skriver bäst när jag är arg. Och det är tur idag – för då kommer den här texten bli alldeles lysande.

Vi ska nysatsa här på FullDelaktighet. Läget när det gäller full delaktighet, när det gäller fullt medborgarskap för alla –  ja, det är just nu faktiskt helt jävla bedrövligt. Den personliga assistansen nedmonteras dag för dag, med förstörda liv som följd. Igår meddelade Socialutskottet att de, återigen, tänker vänta med med att föreslå en lagändring i LSS (lagen som ger rätt till personlig assistans). En lagändring som är nödvändig för att säkerställa lagens ursprungliga intentioner. SKL, Sveriges kommuner och landsting, meddelar att de tycker att insitutioner är det boende som ska erbjudas vissa människor. Och det färdiga lagförslag som finns för att äntligen klassa otillgänglighet som diskriminering, ja, det gömmer regeringen undan på departementet. För att nu nämna några saker.

Och så idag, när jag sitter och ska skriva om just den här nysatsningen, får jag höra att kommunalrådet Mattias Stenberg (MP), under ett möte om den dåliga tillgängligheten i en park som ska byggas i Norrköping, sagt att:
”- Om 20 år behöver vi inte rullstolar längre”. Om detta står att läsa i pappersupplagan av Norrköpings Tidningar, och snart även på deras hemsida.

Allvarligt talat. Låt oss nu stanna upp. Vad är det som pågår? Jo, nu visar funkofobin ett tydligt ansikte. Nu ska vi inte bara ha ett halvdant medborgarskap, bo på insitution, eller stängas ute – nu ska tydligen hela vår existens ifrågasättas.

I tidningen förklarar Stenberg att han tycker att hans uttalande har vinklats ”fult” och att detta var en ”fråga från en intresserad medmänniska. Att han ställde frågor om forskning kring stamceller och annan forskning.”

För att ytterligare förklara vad han menar säger därför Mattias Stenberg, kommunalråd för Miljöpartiet i Norrköping:

”Jag hoppas naturligtvis att vi kommer så långt att rullstolar och andra hjälpmedel inte behövs, men att påstå att jag vet hur lång tid, eller ens att det kommer att ske, vore exceptionellt korkat? Herregud!”

Jag har nu, mitt i all ilska, två frågor:

1) Inväntar Mattias Stenberg även medicinsk forskning som utvecklar ett piller som kan göra oss alla till heterosexuella, vita och män?

2) När hör vi MP centralt ta avstånd från denna funkofobi?

För att citera ur MPs eget partiprogram:

”Kön, funktionshinder, sexuell läggning, etnicitet, ålder, utbildning och bostad sätter upp villkor för vem som har makten i samhället. Detta sker genom att de som har makt upphöjer sin egen grupp till norm och därmed pekar ut andra grupper som avvikare från det normala. På så sätt uppstår strukturer där vissa grupper får utgöra måttstock också för resten av mänskligheten.”

_____________________________________________________________________

UPPDATERING 2012-04-22 MP tar ställning genom att dementera

Mattias Stenberg har nu skrivit ett inlägg på MP Norrköpings hemsida.

Partisekreterare Anders Wallner skriver därefter på Facebook att: ”Det råder delade meningar om vad som sagts på det här mötet och Mattias bild är att han inte sagt det citat som påstås i det öppna brevet. Bland annat menar han att han även på mötet gjort tydligt att det för honom och partiet uttryckligen i n t e är politikens roll att invänta andra sorters hjälpmedel innan man verka för tillgänglighet utifrån den sortens hjälpmedel som finns idag. I just det här fallet med parken tycker MP att det är bättre att göra de förändringar som är föreslagna än att låta parken vara så otillgänglig som den är idag.”

Jag svarar: ”Tack för att du svarar. Jag skulle önska att den här diskussionen inte reducerades till en fråga om tillgänglighet i ett specifikt parkbygge, eftersom jag tycker att det uttalande som Mattias Stenberg gjorde i fredagens Norrköpings tidningar (dvs som en egen förklaring till vad han sagt på mötet) illustrerar vad frågan om ett tillgängligt samhälle egentligen handlar om, dvs rätten att vara en medborgare som alla andra, rätten till ett fullt medborgarskap. Rätten att inte bli förminskad på ett kränkande sätt. Eller att få sitt liv insinuant ifrågasatt och utmålat som något som man självklart skulle vilja ”slippa”, om man bara hade haft det valet.

Stenberg säger i NT: ”Jag hoppas naturligtvis att vi kommer så långt att rullstolar och andra hjälpmedel inte behövs, men att påstå att jag vet hur lång tid, eller ens att det kommer att ske, vore exceptionellt korkat? Herregud!”.

Jag ställer mig fortfarande frågan om Stenberg också hoppas att den medicinska utvecklingen kommer så långt att vi får fram piller som kan göra oss alla till vita, heterosexuella och män. Och vad MP skulle tycka om ett sådant uttalande.

Ett konkret sätt att göra något för tillgängligheten, och visa vart ni står, är förstås att se till att det blir ett riksdagsinitiativ för att lagstifta om otillgänglighet som diskriminering. Gustav Fridolin gick ju redan i den första Marschen för tillgänglighet år 2003 och i pressreleasen sa MP då: ”Att göra Sverige tillgängligt för alla är ett av de mest grundläggande rättvisekraven vi står inför idag.” Jag vet ju att du Anders också har ett engagemang i det här och har gått i Marschen. Eftersom det finns en riksdagsmajoritet för en ny lagstiftning – och hela oppositionen såklart är för – kunde kanske MP se till att riksdagsinitativet blir av? ”

9 reaktion på “Dagens funkofobi – när ska MP ta avstånd?

 1. Marian

  I sitt tal på MPs kongress den 26 maj 2012 inleder Anders Wallner nu med att lyfta upp frågan om att bristande tillgänglighet är diskriminering. Han konstaterar att att: ”Olikheter berikar och vi har alla en okränkbar rätt att få vara som vi är.” Därför önskar sig Anders i födelsedagspresent att arbetsmarknadsutskottet på torsdag agerar för att äntligen genomföra en ny diskrimineringslag.

  http://partisekreterare.mpbloggar.se/2012/05/26/kongresstal-2012-sverige-behover-klimatterapi/

  Svara
 2. anna stenson

  Jag tar avstånd från funkofobi och
  kräver att otillgänglighet ska klassas
  som diskriminering. Den bästa tiden
  att förändra var igår. Den näst bästa
  är NU!

  Hälsar Anna Stenson som alltid
  vill fortsätta att vara döv och menar
  att det är inget handikapp utan det blir
  bara det om samhället är otillgängligt.

  Svara
 3. Sven Aivert

  Sven Aivert Vi kan inte längre stoppa huvudet i sanden och tro att bara vi inte säger något så kommer inget ont att hända oss inser ni inte alla vart samhället är på väg med en rasande fart om vi inte ALLA nu gemensamt och på verkligt bred front säger ifrån så kommer vi inte att ha någon personlig assistans elller någon form av praktisk hjälp för attt vi skall kunna fungera i samhället
  Vi måste nu runt om i hela landet sätta fart och verkligen ta uppstriden för våra mänskliga rättigheter och vi kan allla på något sätt hjälpa till antingen med att skriva till samtliga riksdagspolitiker och kommunalpolitiker och tala om att nu får det vara nog
  Några kan producera flygblad som vi kan tapetsera hela landet med där vi tala om att nu har vi fått nog
  Några kan ställa sig utanför komunalhuset och protestera med olika plakat
  Det finns säkert flera saker vi kan hitta på det är bara att komma med förslag
  För nu kan vi inte sitta med armarna i kors och tro att det är någon annan som få fixa det åt oss för denne någon annan finns inte det är bara om vi aALLA verkligen hjälps åt som vi kan nå framgång det finns nu inga ursäkter för att inte göra något alls

  Svara
 4. Mattias Neander

  Undrar om det finns några friska människor kvar någonstans om tjugo år? Och vem är frisk nog att bedöma det? Och, i så fall – är inte det att betrakta som högmod och därmed en dödssynd?
  Alltså, vilka j… – nä, hopplösa – puckon det finns.

  Svara
 5. Jonas Franksson

  Om tjugo år kanske det inte finns några Norrköpingsbor längre . Jag har naturligvis inget emot de som är Norrköpingsbor idag, men inom en snar framtid hoppas jag att ingen ska behöva bo i en stad där de styrande inte förstår vikten av full tillgänglighet

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *