Är kärleken till livet hotad?

Den första tiden i livet går vi människor igenom ungefär liknande händelser. Vi går på dagis eller är hemma. Vi går alla i grundskolan och många av oss studerar vidare på gymnasiet och fortsätter sedan med att skaffa en högskoleutbildning. Men livet är så mycket mer och innehåller fantastiska, underbara och vackra upplevelser som de allra flesta av oss får uppleva. Jag talar om den första kyssen, den första kärleken och självklart också första gången vi har sex. Oavsett om du har en funktionsnedsättning eller inte är våra liv i stort sett lika den första tiden. Ja, det vill säga om vi bortser ifrån att vi inte har kunnat ta del av samhällets utbud eller haft samma möjlighet att röra oss fritt tillsammans med våra klasskamrater eller vänner utan funktionsnedsättningar på grund av otillgänglighet.

Fast livet innehåller också motsatsen till det fantastiska, underbara och vackra och för egen del fick jag erfara det genom ett bryskt uppvaknande i hur olika livet kan vara beroende på om du sitter i rullstol och har en funktionsnedsättning eller inte. Jag hade precis lämnade tonåren och var ofta ute på stan där jag alltför ofta fick ta emot hemska attityder och bemötanden. Allt det tillsammans med en otillgänglig kollektivtrafik och stadsmiljö tryckte ner min självkänsla och fick mig att ifrågasätta mitt eget värde som människa. Bor man i ett samhälle som tycker att man är konstig och inte är speciellt mycket värd och som hela tiden motarbetar möjligheten till att komma in på festen så är det inte underligt om övriga snappar upp den attityden och tycker att utanförskap är något naturligt. Det är inte heller underligt om man blir lite små knäckt och får lite dålig självkänsla när man hela tiden måste slåss för sin existens.

Men min kärleken till livet och allt det förunderliga som vi får vara med om höll mig på banan. Jag har alltid trott på att människan vill väl och att vi alla någonstans är goda till naturen. Om det finns något negativt med oss människor så är det framför allt tre saker jag kan komma på. Människor är förbaskat dumma. Vi är korkade. Rent av blåsta som dessutom ofta saknar förmågan att tänka längre än dit näsan når för vi är så fixerade på snabba belöningar. Och konsekvenser är någonting som kommer att lösa sig självmant och gör det inte det så spelar det ingen roll för det är ändå andras fel att konsekvenser uppstår. Det andra negativa som jag kan finna hos människan är egoismen eller girighet och det tredje är att vi tar oss själva på för stort allvar. Med andra ord, dum, egoism och högmod. Vet ni? Jag fick precis upp en bild i huvudet på Reinfeldt och Borg. Undrar varför?

Riksdagen och regeringen är inget undantag utan de är självklart lika korkade som vi andra. Med undantaget av att de också är egoister och skiter i om andra far illa på grund av deras politik och att de tar sig själva på allt för stort allvar. Vilket bevisas av det helvete som dom har åstadkommit för många av oss. Även för många andra medborgare som inte har en funktionsnedsättning men som är sjuka eller fattiga. Vad jag har hört ska det bli ännu värre för oss som är beroende av personlig assistans då de ska försämra assistansreformen igen.

De sista åren har fått mig att tänka tillbaka på tiden då jag fick mitt brutala uppvaknande i att det var skillnad på folk och folk. Det är något jag inte alls tycker om. Men så här illa som det är nu har jag aldrig varit med om tidigare. Det här är mer än en demokrati- och diskrimineringsfråga. För det känns nästan som om kärleken till livet är hotad.

Detta inlägg postades i Demokrati, Diskriminering, Okategoriserade och taggades , , , on av .

Om Författaren

Björn "Nalle" Thorén är fd journalist och redaktör på Förbundet Unga Rörelsehindrade och DHR Stockholmsavdelningen. Nalle som har egen erfarenhet av personlig assistans sedan 1990 har också varit styrelseledamot i Stils styrelse vid flertalet tillfällen. Journalistyrket och skrivandet har alltid legat honom varmt om hjärtat vilket också intressepolitiska frågor gör såsom personlig assistans, tillgänglighet, sex och samlevnad, eutanasi - aktiv dödshjälp samt existentiella frågeställningar ur ett funkisperspektiv. Om ni är intresserade att läsa mer av Nalle kan ni göra det på hans blogg "Nalles tankar från roten".

5 reaktion på “Är kärleken till livet hotad?

 1. Gun Bengtsson

  I Bengt Bratts populära TV-serie som pågick hur länge som helst… Där finns en tänkvärd replik som jag kommer att tänka på vid läsning av dagens mycket värdefulla blogg:
  ”När tillräckligt många människor blir onödiga, då blir det farligt”.
  Tack, Björn!

  Svara
  1. Björn Thorén Inläggsförfattare

   Hej Gun
   – och tack för din kommentar.

   Ja, det är väl inte många -60 och -70 talister som inte minns den populära tv-serien ”Hem till byn”. Vad gäller repliken, ”När tillräckligt många människor blir onödiga, då blir det farligt”, finns det så många ingångar på vad som är otäckt eller farligt med den att det är svårt att veta vart jag ska börja.

   Bara repliken i sig själv får både mitt fysiska och själsliga jag att reagera negativt – men om jag håller mig till två aspekter är den första hårresande. Att människor över huvudtaget kan anses bli onödiga. Det är ett förfärligt synsätt och en hemsk människosyn där galenskap yttrar sig i storhetsvansinne och i tron om att man är bättre än någon annan.

   Det andra är att det är lika farligt att vänta till någon anses bli onödig innan man vill reagera. Hela vårt samhälle är en spegling av vad medborgarna vill och tycker så till sist får vi det samhälle vi har önskat oss – oavsett om vi inte har kunnat se konsekvenserna av våra röster eller inte. I en demokrati är det folket som bestämmer och styr så skulle en vald regering bli tokig och få storhetsvansinne är det upp till folket att resa sig upp och kräva omröstning och välja bort samhällets omänskliga politik.

   Återigen, Gun. Tack för din kommentar.

   Ta hand om dig!
   Nalle

   Svara
 2. Björn Thorén Inläggsförfattare

  Hej Kjell.

  Ja, visst är det så. Man blir minst sagt mörkrädd över hur långsamt utvecklingen går mot en mer mänskligt och empatiskt samhälle där vi värnar om våra medmänniskors väl före egen vinning.

  Ta hand om dig!
  Nalle

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *