Försäkringskassan ökar takten – allt fler förlorar sin assistansersättning

Under hela året 2009 förlorade 146 personer rätten till assistansersättningen vid omprövning. Under första halvåret i år var det 143 personer –  en dubblering på årsbasis. Enligt Magnus Liefvendahl, verksamhetsansvarig för Försäkringskassans enhet för sjukförsäkring och funktionshinder kommer ökningen att fortsätta under resten av 2010 och 2011. I en intervju med Assistanskoll säger han att utvecklingen beror till stor del på den förändrade rättspraxis som uppstått efter Regeringsrättens dom om integritetskänsliga delar i de grundläggande behoven.

Egentligen började den nya hårdare bedömningspraxisen redan november 2009 när Försäkringskassan i ett internmeddelande slog fast att grundläggande behov ska vara av ”mycket privat karaktär”. Riktlinjerna fick sedan stöd av Regeringsrättens dom 5321-07 från juni 2009 som säger att bara integritetskänsliga delar ska räknas när en persons grundläggande behov ska bedömas. Personer vars behov inte har omprövats sedan årsskifte  2007/2008 bedöms efter den nya praxisen. Därför fortsätter antalet av personer, som förlorar rätten till assistans, att öka fram till åtminstone sommar/hösten 2011 då Försäkringskassan ska redovisa utvecklingen av bedömningen till regeringen.

Är det inget som kan stoppa Försäkringskassan? Enligt Magnus Liefvendahl krävs det en lagändring i LSS  § 9a, ett förtydligande om vad som ska räknas som grundläggande behov. I ett tidigare blogginlägg redogjorde jag för de svar Assistanskoll fick från riksdagspartierna på frågan om en lagändring är nödvändig för att hela det grundläggande behovet ska räknas och inte delas upp i integritetskänsliga och icke-integritetskänsliga delar.

Enligt de svar vi fick är oppositionspartierna eniga om att det behövs en lagändring. Bland alliansens partier är det enbart Kristdemokraterna (som innehar socialdepartementet) som verkar tveksamma:

Fråga 3.
Ska det göras en lagändring i LSS § 9a om att hela det grundläggande behovet ska räknas och inte delas upp i integritetskänsliga och icke-integritetskänsliga delar?

KD:s svar:
Integritetskränkning får ej förekomma. Vi vill avvakta resultatet av arbetet med behovsbedömningsinstrumentet.

De som fortfarande inte förstår hur integritetskränkande det kan vara att förvisas till kommunen och att inte kunna bestämma vilka som kommer i ens hem, som får insyn i familjelivet och som ska hjälpa till med intimhygienen borde vi inte rösta på !

Detta inlägg postades i Okategoriserade, Personlig Assistans och taggades , , , , , on av .

Om Författaren

Adolf har flyttat runt en del sedan han föddes i nuvarande Tjeckien: Tyskland, USA, Sverige med många längre vistelse i främst Centralamerika. Han forskade i 10 år på KTH kring tillgänglighet och samhällsekonomi och ordnade seminarier i olika världsdelar. På 80-talet importerade han Independent Living och personlig assistans till Sverige genom att starta STIL och senare Independent Living Institute. Han hjälpte sprida IL och personlig assistans inom och utanför Europa som förste ordförande i Europeiska Nätverket för Independent Living, ENIL, många EU-projekt, föreläsningar och artiklar på ILI:s hemsida. Adolf bor med fru, dotter och katter i Vårberg där han försöker förvandla tomten till en bambudunge. Han ger sig inte lätt ..

6 reaktion på “Försäkringskassan ökar takten – allt fler förlorar sin assistansersättning

 1. Erik

  Hej, skulle bara vilja tillägga att detta är en effekt av att ”vissa” missköter sig i LSS-branschen tex med fusk och oegentligheter. Rättssystemet har inte ens resurser att undersöka anmälningar i denna bransch (uppgiftslämnare är Ekobrottsmyndigheten till mig personligen). Mao det är en komplex fråga som behöver en rationell djupdykning med åtgärder. Med vänlig hälsning, Erik

  Svara
 2. Nils Johansson

  Trillade in här när jag sökte på google. Det går inte att förutspå vad som händer med LSS men man ser åt vilket håll det är på väg. Förändringarna gör det inte bättre för de som behöver lagen. Största felet är att för sent började ställa krav på branschen. Innan 2008 kunde vem som helst starta ett assistansbolag helt utan tillsyn. Systemet utnyttjades och ”skiten” kom delvis fram i media. Sen kom riskkapitalbolagen bl a med sina ”räntesnurror” vilket ytterligare förvärrade situationen. Efter tillståndsplikten har det blivit betydligt bättre och ”rensade” ut ca 50 % som fick avslag på sina ansökningar. När vi snart får veta vem som bestämmer och får igenom sina mandat kanske assistansersättningen blir drabbad av ytterligare negativa förändringar, tyvärr. Jag står på den assistansberättigades sida!

  Svara
 3. Patrik Larsson

  I efterhand går det att konstatera att ännu fler blivit av med sin assistansersättning. Men granskningen visar att de som inte är berättigade har fått, vilket gör att granskningen blir än djupare. Branschen är nu i slutet av 2011 under luppen, mycket pga de skandaler som systemet/försäkringskassan tillåtit. Jag anser att det behövdes en ”upprensning” för att branschen ska utvecklas….

  Svara
 4. Jonas Franksson

  Internmeddelandet är från november 2007.Det är otäckt det som händer och det värsta är att kommunerna nu har börjat arbeta på samma sätt och kastar u människor ur personkretsen helt och hållet Därmed håller man på att plocka bort det skyddsnät som förut trots allt fanns. Det obehagligaste med KD:s svar är att man har låtit en icke så insatt person svara på frågorna, trots att det är KD som har makten i dessa frågor. Ansvarig minister, Maria Larsson, duckar för alla frågor som har med assistansen att göra. Det är en skam.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *