Får en person med utvecklingsstörning påverkas politiskt?

Den representativa demokratin bygger på att vi medborgare röstar fram människor vi har förtroende för. Personer som får föra vår talan, och se till att det vi tycker är viktigt får sin röst hörd i våra olika politiska församlingar. Vi får själva välja vad som avgör hur vi lägger vår röst. Ingen annan har att göra med våra motiv. Vi behöver inte andras godkännande. Man får, om man vill det, rösta på ett parti som nästan alla andra tycker är fel. Det är nämligen det som garanterar våra mänskliga rättigheter – åsiktsfriheten och rätten att tycka och tänka som vi vill.

Men vi har också lov att prata med andra. Höra hur de tänker. Ändra oss beroende på de argument vi möter. Eller rättare sagt – vi har rätt att ändra oss på vilken grund som helst. Och sen rösta efter den övertygelsen.

Så här i valtider pågår en kamp. Vi som är politiskt aktiva vill få ert förtroende. Att ni lägger er röst på oss. Så att vi kan representera er.

En del valkretsar/befolkningsgrupper har ett lågt valdeltagande. Där görs särskilda insatser för att öka röstdeltagandet. Alla partier är överens. Det spelar ingen roll hur du röstar. Det viktiga är ATT du röstar. Så att alla blir representerade. Så att alla finns med i vårt demokratiska system.

Detta gäller alla – utom personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Där röstar enligt senaste mätningen endast 20%. Den mätningen gjordes 1998. Sen dess har vi inte ens brytt oss om att ta reda på om den här gruppen gör sin röst hörd. Vi struntar i det. De får rösta om de vill. De får delta om de vill. Men vi ber inte om deras förtroende. Vi ordnar inte kampanjer i syfte att vinna deras röster. Och vi arbetar inte särskilt för att öka röstandet i den grupp som har den sämsta procenten valdeltagande av alla.

Det är som om det vore lite skamligt att försöka påverka dom. Att det vore ojust att säga ”jag vill företräda dig!”. För om personen med intellektuell funktionsnedsättning säger ”ja, vad bra! Jag vill att du företräder mig! Jag röstar på dig!” – då kan omvärlden peka finger och ifrågasätta om hon förstått sitt eget bästa, om hon förstått vad hon röstar på. Och du som bett om rösten kan misstänkliggöras att vara en manipulativ människa.

Det är som om vi blir rena och goda om vi låter dom som inte har ett normativt intellekt vara i fred. När det gäller dom så är det inte viktigt att så många som möjligt röstar.

Här finns ett upprörande demokratiskt underskott. Den här befolkningsgruppen behöver mer än de flesta andra sin politiska representation. Vi vet att gruppen personer med intellektuella funktionsnedsättningar lever kortare, i större ohälsa, på sämre inkomster. Att diskriminering stänger gruppen ute från högre utbildning och arbetsmarknad och att man utsätts för brott oftare än andra.
De flesta har en koppling till det offentligas myndighetsutövning direkt in på skinnet genom hela livet. Genom sin gode man, genom sitt LSS-boende, genom sin dagliga verksamhet, genom den eventuella rätten till hjälpmedel, genom assistansbeslut, genom…

Vi som är politiskt aktiva borde kämpa om just era förtroenden. Be om att få företräda er.

Jag vill att du som har en intellektuell funktionsnedsättning röstar. Gärna på mig – jag finns på Miljöpartiets valsedlar i Malmö kommun och riksdagsvalet. Eller på nån annan. Men det viktiga är att du röstar.

Du som står en person med intellektuell funktionsnedsättning nära – att hjälpa någon hitta vilka den vill rösta på måste inte betyda att man preparerar valkuvertet efter eget tycke och smak. Man kan hjälpa till med att läsa partiernas lättlästa valmanifest. Man kan trycka ut partiernas inlägg från Alla väljare. Man kan hjälpa till med att maila frågor om det som är viktigt för just den personen du finns nära till politiker nära henne.

Gå och rösta!

(Stort tack till Pie Blume, ombudsman på Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning FUB, för texten på Ingen är perfekt. Lättläst från riksdagspartierna: Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet.)

Detta inlägg postades i Okategoriserade den av .

Om Författaren

Kjell Stjernholm är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan med ansvar för folkbildning för personer med funktionsnedsättning. Kjell startade och utvecklade Moomsteatern 1987-2012. Idag är det en professionell integrerad teater baserad på skådespelare med intellektuella funktionsnedsättningar.

3 reaktion på “Får en person med utvecklingsstörning påverkas politiskt?

 1. Pingback: 8 av 10 röstar inte | FullDelaktighet.Nu!

 2. Niklas Andersson

  Det är intressant och bekymmersamt att röstdeltagandet hos väljargrupper som har mest att tjäna på förändring och att göra sina röster hörda i allmänna val är skrämmande lågt.

  Detta är ett demokratiskt problem som mer eller mindre finns i alla samhällen med ett existerande utanförskap.

  RÖSTA PÅ SÖNDAG!!!

  Svara
 3. Inger

  Jag har hört många synpunkter kring detta både från anhöriga och personal från gruppboende. En del tycker det är självklart att de också ska rösta, andra menar att personer med svår utvecklingsstörning inte kan ta ställning och att anhöriga då får två röster. Men jag behöver bara gå till mig själv. Att rösta handlar om framtiden och bl.a. hur jag vill att min nästa generation ska få det. Som du säger är personer med bl.a. svår utvecklingsstörning de som är allra mest berörda av välfärdsfrågor och det hela livet. Då måste man ju förutsätta att deras representanter röstar utifrån detta i syfte att göra det bättre för sina barn i stället för att förutsättta att de utnyttjar situationen. Har personerna förutsättning att ta till sig information, får jag förska göra den tydlig och så förstålig som det går och fokusera på frågor som ligger dem nära.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *