Ett förvarstal för alla ”bittra invalider”!

Kanske gick jag åt för hårt mot Sveriges mönsterkrympling numer ett David Lega i mitt förra inlägg, men detta var bakgrunden till mina ord och min åsikt.

Jag tillhör en av de första generationerna barn och ungdomar där det var självklart att jag skulle växa upp hos min familj, i min hemstad, och inte på institution. Under min uppväxt fick jag ofta hör hur bra det var att bo i Sverige om man hade ett ”handikapp”. Här fick vi hjälpmedel gratis, färdtjänst och kunde gå inkluderad i skolan. Landet Lagom var helt enkelt bäst att bo i om man hade ett ”handikapp”.

I tonåren hade jag precis börjat använda rullstol på heltid. Det var inte längre självklart att gå hem till kompisar för där kom jag inte in på grund av trappor. Inte heller kunde jag träffa mina vänner på fritidsgården för där kom jag inte heller in.

Under högstadiet fick jag höra saker som: ”Emma behöver inte vara med på gympan”, ”Emma behöver inte ha träslöjd”, ”Emma behöver inte vara med på tekniklektioner”, ”Emma behöver inte vara med på friluftsdagar”, ”Emma behöver inte ha praktik”. I efterhand har jag tänkt på att allt detta berodde på att det inte var tillgängligt. Jag kunde inte delta vid gymnastik, träslöjd, friluftsdagar, praktikperioder på grund av att det var otillgängligt. Det var inte någon i min omgivning; skola, föräldrar eller habilitering som tyckte att det var fel. Det bara var så och då var det bättre att jag slapp vara med. Jag blev liksom ”bortplockad”.

Mina upplevelser från tonåren bidrog till en känsla av att det var ok att inte vara med på allt, det var ju mitt fel, jag satt i rullstol och det var ju självklart att jag inte skulle vara med.

I tonåren kände jag hur min värld krympte, jag började känna mig instängd. Kommer ofta ihåg hur små hinder i miljön kunde vara helt avgörande för om jag skulle kunna vara med eller inte. Hur alla besvikelser och svårigheter på grund av otillgängligheten gjorde mig mer och mer osäker. Jag valde allt mer ofta att endast gå till platser och miljöer som fungerade för att jag inte ville bli besviken, inte ta diskussionen om ”att vi kan bära dig upp”, ”att du kan ju gå den där bakvägen genom köket” eller ”Tyvärr så kommer man inte in med rullstol här, men det är ju så med sådana hära hus”.

I våras gick jag, tillsammans med den lokala handikapprörelsen, lokala politiker och tjänstemän och tittade på (o)tillgängligheten i centrala Norrköping. Vi såg uteserveringar som tvingade ut oss i gatan och reklamskyltar för lokala näringsidkare som personer med nedsatt syn lätt skulle kunna gå in i. När vi skulle summera våra intryck sa min kloka kollega Gunnar, som inte har en funktionsnedsättning, ”Det krävs ett oerhört mod att med nedsatt rörelsehinder eller syn att överhuvudtaget våga röra sig ute på stan, med alla hinder som ständigt är i vägen” och jag tänkte att Gunnar hade en viktig poäng.

Nya platser och miljöer krävde mod och jag fick uppmana kraft för att våga. En speciell händelse var när jag ville gå på bio på det lokala konstmuseet. Hur jag oroade mig och ängslades över att det nog inte skulle gå, att jag nog inte skulle komma in och hur jag tillsammans med en personlig assistent la upp en strategi för vad som skulle hända om det var en kant eller trappa i vägen. Vi gick dit och jag kom in utan problem! Det gav mig mod att våga mer.

Eller som den gången jag vågade åka spårvagn i min hemstad, inte alltid superenkelt men det funkade. En helt ny värld öppnade sig för mig. Att våga och vinna gav mig känslan av att vilja ha mer, att inte nöja mig. Att ta för mig och kräva mer.

Mitt engagemang i Marschen för tillgänglighet och min fasta övertygelse om att OTILLGÄNGLIGHET ÄR DISKRIMINERING är inget som har varit självklart för mig. Det har varit en resa mot en personlig insikt. Men efter att ha skaffat mig mod att vilja och kräva mer började jag se på mig själv i relation till det samhälle jag lever i.

Det var inte mig det var fel på. Jag kommer aldrig att kunna gå igen så då måste ju samhället jag lever i ändras, då det är något som går att ändra. Landet Lagom var helt enkelt inte bäst längre. Kom av en slump in på Marschens hemsida under första året den var igång: Svart på vitt stod det: Otillgänglighet är diskriminering. Och för mig var det helt självklart att det var så. Jag är diskriminerad varje gång jag utestängs.

Jag åkte upp till Stockholm med min lokala handikapporganisation och gick Marschen 2005. Rejält nervös undrade jag om jag överhuvudtaget skulle våga gå med. Var det inte lite väl radikalt? Att liksom skrika ut över centrala Stockholm att jag var diskriminerad, att jag lever i ett samhälle som inte räknar att jag ska vara med. Att jag lever i ett samhälle som inte ser mig som en fullvärdig medborgare som ska ha samma möjlighet till delaktighet som andra medborgare. Men jag skrek som jag aldrig har skrikit förut och jag kände en enorm stolthet, både över mig själv för att jag tog ställning och ställde krav, men också för att vi alla med olika funktionsnedsättningar och utan funktionsnedsättningar gemensamt krävde att nu fick det vara nog.

Det är inte självklart att personer med funktionsnedsättningar ser sig själva som diskriminerade på grund av otillgänglighet och det är inte heller en accepterad tanke bland människor utan funktionsnedsättningar. Jag har många gånger i Landet Lagom är bäst fått ta diskussionen om att människor med funktionsnedsättning diskrimineras på grund av otillgänglighet.

Jag tror även att detta är en av anledningarna till att inte fler människor med funktionsnedsättningar och organisationer som ska driva frågor av vikt för sina medlemmar inte deltar i Marschen och driver frågan.

Jag och Hans Filipsson som även han är språkrör i Marschen för tillgänglighet diskuterade en gång att vi under en dag skulle räkna alla gånger vi diskriminerades på grund av otillgänglighet. Det lät som en bra idé men så sa jag att vi både omedvetet och medvetet anpassar oss. Vi vet vad som funkar och vad som inte funkar.
Några exempel av otillgängligheten i vardagen för mig är:

 • Att sitta ute på huvudgatan och växla pengar till utlandsresan
 • Att äta middag på restaurang utifrån var jag kommer in och inte vad jag är sugen på
 • Att inte kunna hämta sina syskonbarn på dagis
 • Att inte kunna leka med sina syskonbarn på en offentlig lekplats
 • Att inte kunna åka med kollektivtrafik eller tåg
 • Att vara en ”logistikcentral” i livets alla delar – Jag är alltid den som bokar konferenser och lokaler på jobbet eller bestämmer var vi ska gå ut käka med familj och vänner – allt utifrån var jag kommer in eller ej

4 reaktion på “Ett förvarstal för alla ”bittra invalider”!

 1. Johanna

  Får ont i hjärtat när jag läser – hur sjutton kan människor behandla andra människor såhär? Vi har närmast nolltolerans för diskriminering och fördomar i det offentliga Sverige – UTOM när det gäller funktionshindrade! Skamligt!

  Svara
 2. Hans Nilsson

  Är det sant att riksdagshuset är tillgängligt bara via baksidan?

  I så fall kan man ju säga att även om David Lega kommer in så kommer han inte in.
  Utom bakvägen då förstås.

  Svara
 3. Kjell Winberg

  Du har rätt Emma, att man till viss del vänjer sig att här ska jag inte ”gå” för där kommer jag inte fram. Min son och jag reagerar lika, som du. Det var orsaken till att jag för lånade pengar köpte en husvagn så vi kunde delta i Marschen för tillgänglighet 2004 och sedan varje år därefter fast senare år i Skåne där vi bor. De första åren marscherade man ju endast i Stockholm. Efter flera försök, under vägen upp fanns mycket vi ville se på till exempel utställningar eller museum. Efter flera försök och stoppats av hinder brydde vi oss inte längre: ”Det är inget för oss – vi blir bara besvikna”. Därigenom har vi säkert gått miste om det som kanske var tillgängligt.
  Lars skriver om trapphiss. Vi förstår honom fullständigt. Mats, min son, kör sin elstol med höger fot. Han når inte upp för att hålla knappen nere så hissen förflyttar sig. Inte alltid finns det plats för medhjälpare utan dessa får ta trappan brevid, springa upp, hålla knappen inne så hissen kommer upp. I Höör har Folktandvården flyttat in i nybyggt hus. Trapphiss. Mats sa: ”Hur ska de som måste ha benen rätt ut komma in här – de kanske inte är folk?”

  Svara
 4. Lars Oestreicher

  Tack för en bra artikel!

  En annan sida av otillgängligheten är ju att man så ofta blir tvingad till särlösningar som pekar ut personen ifrån mängden. Som du säger så anpassar man sig; ”det är ju ändå bra att de gjort det tillgängligt”. Min anti-favorit är trapphissen som tar evigheter att komma in och ut ifrån, och som rör sig med en snigels hastighet, medan man sitter som ett utställningsobjekt i lådan som rör sig upp eller ner. Hur kul är det? Men klagar man på det, så är man ju ”otacksam” och ”bitter”.

  TIllgänglighet är inte alltid samma sak som full delaktighet, i och med att särlösningarna inte designas på ett ”delaktigt” utan snarare på ett utpekande sätt.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *