Syns inte ➔ finns inte!

Idag sitter Sverige fjättrat vid TV-apparaterna. Ska Victoria och Daniel säga Ja till varandra? Självklart kommer de att göra det. Det anstår inte kungligheter att ställa till rabalder på självaste bröllopsdagen! Kungligheter och kanske då i synnerhet de från Sverige skulle aldrig genera sin befolkning med oanständiga bilder, historier eller nåt annat. Tja, förutom då de uttalanden som då och då hoppar ur självaste Kungens mun – fast de uttalandena är ju helt oavsiktliga.

Vår bild av kungahuset är entydig. En förmodligen alldeles på tok för överdimensionerad och i dagarna hyperaktiv pressavdelning ser till att forma omvärldens syn på vad kungligheter gör.

Vi vet hur kungafamiljen är. Vi vet hur befolkningen i Sjöbo är. Vi vet hur invandrare i Rosengård är. Herregud – jag känner ju till och med hela Bush-administrationen som tack och lov är ute ur vita huset! Medias bild är entydig och väldigt tydlig. Vi ”känner” snart hela världen utan att ha rest oss ur TV-soffan.

Vi kan med all säkerhet slå fast att det som visas i massmedia blir efter tillräckligt många timmar sändningstid och spaltmeter, en vedertagen Sanning. Att ens tro att du kan värja dig mot det entydiga massiva budskapet är korkat.

På samma sätt låter vi forma våra fördomar om folk med funktionsnedsättningar. Hur ser den bilden ut? Ja, för det första finns vi ju faktiskt inte med i det stora garde som är programledare. Folk med funktionsnedsättningar får komma med i TV under förutsättning att de är offer. Inte uttala sig om fotbolls-VM, vara i melodifestivalen, vara väderpresentatör eller expert i Antikrundan.

Automatiskt förmedlas bilden av att vi inte duger. Vi får nöja oss med att vara offer (om man inte bor i Halland förstås; där har vi fått lära oss att en funktionsnedsättning innebär att man ljuger för att få bidrag från Försäkringskassan). Precis som i resten av samhället där jag inte platsar. Arbetsmarknaden ratar oss. Samhällets otillgänglighet utestänger oss. Vi går varken in på herr- eller damtoaletten – vi måste välja den könlösa handikapptoaletten om det mot förmodan finns en sådan. En bild av passiva människor som behöver hjälp och bidrag.

Oavsett om du vill acceptera det eller ej så kan faktiskt massmedia förändra människors syn och fördomar. Om man säger sig äga rätten till ordet Public Service (och t.o.m. stämmer små aktörer för att få ensamrätt på ordet public service) så ska man bannemej anstränga sig för att ge en rättvis bild av sina finansiärer och tillika publik. SVT har misskött sitt uppdrag och det förtroende vi givit dem. Eva Hamilton – vad har du att säga till ditt försvar?

Som sagt; större delen av Sveriges befolkning tittar på Vigseln idag. Kanske sitter nåt gammalt ras till hertiginna i rullstol, men nej – kungligheter och deras vänner sitter inte i rullstol. Så enkelt är det!

PS. Ja, Jag ska villigt erkännna att jag inte sett Köping Hillbillies. Kanske är det undantaget som bekräftar min regel? Jag kan ändå våga mig på den inte alltför vågade gissningen att anledningen till att Köping-killarna finns i rutan är inget annat än att de sitter i rullstol. Jag blir gärna motbevisad (och det gör du lättast bland kommentarerna)!

3 reaktion på “Syns inte ➔ finns inte!

 1. Pingback: Selektiv mångfald i lussetåget i SVT | Unga Rörelsehindrade Göteborg

 2. Frida Larsson

  Go kvälls. Brukar vara inne o kika på sidan, har dock aldrig tagit mig modet till att slänga in en kommentar. Men med ovan sagt kan jag bara inte hålla mig. Jag har svårt att motbevisa dig när det gäller programmet hillbillies killarna. Har sett o följt programmet sedan start. Visst ligger det mycket focus på killarnas väl tydliga enganemang i ruggbyn… Men men , det går bara inte att undgå den intensiva fixeringen i det faktum att alla killarna är rullstolsburna. Oh va jag är förbenat trött på ” offer” vinklandet. Skulle absolut kunna sätta mig på att det lät så här från tv producenten då killarna blev tillfrågade att delta i tv programmet : – ja grabbar , va tror ni om att delta i en tv – show o visa Sverige hur tuffa och vanliga ni är FASTÄN ni sitter i rulle ? Ha ? Vore inte det perfekt att kunna ge det Svenska folket en inblick i hur man lever när man sitter i rulle ?. Nä fy, de finns en sån fruktansvärt konstig fixering från media när det gäller funktinshinder och människor i rullstolar. Jag håller helt och hållet med. Varför ser vi aldrig en rullstolsburen person som frontface i tv rutan ? Det är ju precis som du säger.. Rullstolsburnas möjlighet att synliggörasi tv ? Ja = om du är ett offer för nått eller någon. Min nya Sammarbetsparter i företaget sitter i rullstol. Han o jag (jag är gående) kommer snart att starta ett jätte projekt som alldeles säket kommer nå media. Jag kan inte låta bli att fundera över de kommande tidnings- rubrikerna till följd av detta. .NSD förstabilagan, Nått i stil med : – Att sitta i RULLSTOL är inget hinder för xxxxx !! Han har lyckats, TROTTS sina funktionshinder. Förvisso sant. Men nyhetsvärdet i hur tillvida han är rullstolsburen eller ej är (?) medias mening med att På något sätt försöka ”normalisera” funktinshindrade för att krossa fördomar hos folk, är inte de mest lyckade media företagit sig. Och varför ska fokus hos media ALLTID jämt jämt jämt ligga på att krossa fördomar, när de gör inslag med inriktning på funktionshinder ? DET ÄR bara att konstatera ATT funktionshindrade är människor som är gröna ailiens från yttre rymden ! Om funktionshindrade som det ser ut idag ska ges möjlighet att delta mer i TV så måste den gruppen / intresse organisationen i så fall starta en egen kanal. Som då bör heta något ungefärligt – senaste nytt> Ur funktionshindrades värld. (?) ja jag vet inte,. Men det känns ju som det är där vi är någonstans ( och så) samhället fungerar I synen på funktionshindrade. Tack Erik för dina helt fantastiskt beskrivna och otroligt viktiga rader. MVH Frida

  Svara
 3. Carina Svensson

  Min uppfattning är att vi måste lägga av med att be om att få vara delaktiga – vi måste bli det! Vi måste respektera oss själva och gå ut i livet raka i ryggen och med höjd blick! Vi måste synas och ta plats med självklarhet – då är det betydligt svårare att ignorera oss!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *