Om att vara maktlös

Lyssnade på radions Ring P1 – kortversionen – här om morgonen, som jag gör de flesta mornar. Rätt ofta är det lite väl ”kinkigt” i mina öron, som ju i och för sig har rätt luttrade öron, så jag förundras för det mesta över att människor orkar hetsa upp sig över saker som jag tycker är bagateller. Jo, jag vet att jag inte borde betygsätta andra människors upplevelser och känslor – men att veta och göra är två skilda saker…

Den här morgonen spetsade jag öronen när Gisela, 87 år beskrev sina nyvunna erfarenheter av att ”vara brukare” av hemtjänst. Reportern och Gisela blev hängande ett tag vid ordet, benämningen ”brukare” och försökte få det till att det var begreppet som det är fel på. Det är det kanske även om jag inte känner det så eftersom jag upplevt mig gå från ”pensionär” (utan att vara det) till ”vårdtagare” utan att vare sig vara sjuk eller ”ta” något. Det var ord vi vände oss mot en gång, med all rätt. Jag är definitivt av den meningen att ord som i sig signalerar fel budskap ska vi ändra på. Men vad hjälper det då i det långa perspektivet om inte själva företeelsen förändras?

Det var detta som blev så isande tydligt när Gisela – 87 år – med tre månaders erfarenhet av hemtjänst beskrev vad hon upplevde och kände. Jag blev så tagen, så gripen, så fångad. För det hon uttryckte var nästan ordagrant det jag själv en gång formulerat i vår kamp för en människovärdig insats – den gången på 80-talet. Vår kamp som trots allt ledde fram till rätten till personlig assistans 1994. Om vilken det har sagts mycket – och väl kommer sägas mera om här på bloggen – för utifrån vissa företeelser så är den kampen inte vunnen heller ännu, vi är bara en bit på väg. Men en bra mycket bättre bit på väg.

Det är inte den kommunala – eller möjligen på entreprenad utlagda – hemtjänsten där Gisela bor. Trots att arbetet med att förändra den pågått i decennier så har den på vissa håll uppenbarligen inte förändrats alls.

Så Gisela berättar om känslan av att hon måste vara tacksam för det hon får – fast det inte är det hon efterfrågar. Hur kränkt hon känner sig när hon förstår att hon bara är en pusselbit i det kommunala hemtjänstpusslet. En pusselbit som ska passa in i det förbestämda mönstret. Hur känslan av objektifiering för henne kopplas till begreppet brukare. Hon berättar hur maktlös hon är. Hon styr inte över vem som kommer – inte över om det ens är någon hon träffat förut – bara ett pling på dörren, in med nyckeln och där står ”någon”. Gisela vet inte heller i förväg vilken instruktion personen har om vad som ska göras, men instruktion har hon/han. Det handlar inte om vad Gisela vill använda sin tid till. Gisela beskriver sin totala maktlöshet och sin kränkthet – för hon bestämmer inte av VEM, inte NÄR, inte med VAD och inte HUR hon ska få sin hemtjänst/service/hjälp – vi kan kalla den vad som helst, så länge det inte är med respekt och egenmakt den fås.

Jag känner en oerhörd respekt för Gisela som vågade känna sig trampad på och berätta det i radion. Bra rutet! Stå på dig!

(Men oss emellan Gisela – det är för jäkligt helt enkelt – att det ska vara nödvändigt! Kram på dig!)

Detta inlägg postades i Okategoriserade den av .

Om Författaren

Wenche Willumsen har ett mångårigt engagemang inom det politiska påverkansarbetet rörande livsvillkor för människor med funktionsnedsättning. Arbetet har huvudsakligen bedrivits inom DHRs ram, men Wenche är också aktiv i IfA och har haft styrelseuppdrag i FöR. Assistansfrågan är det område där Wenche besitter den mesta kompetensen, men hon har i övrigt ett brett kunnande inom området funktionshinder efter att ha arbetat som ombudsman och projektledare inom handikapp- och brukarrörelsen sedan slutet av 80-talet. Rättighetsperspektivet är bränslet för Wenches källa till engagemang genom åren har varit en stark vilja att hävda människors rätt till jämlika livsvillkor oavsett om man lever med en funktionsnedsättning eller ej. Vreden över utanförskap och marginalisering är och har varit Wenches starkaste drivkraft. Wenche var ordinarie bloggare fr.o.m. 1 maj 2010 till 19 september 2010.

2 reaktion på “Om att vara maktlös

 1. Gulli Kohlström

  Ja här framgår ju tydligt att vi har en bra bit kvar till full delaktighet även om hemtjänsten på sina håll bland annat här i Göteborg har blivit bättre och litegran närmat sig personlig service som DHR har kämpat för, dvs. försökt närma sig personlig assistans – ja det känner ju Du till Wenche – men som framgår i artikeln är det fortfarande väldigt långt kvar. För ett tag sedan fick jag reda på av en av deltagarna i vår äldregrupp Grå Pantrarna att hon skulle få en timmas ledsagning i veckan – horribelt – att klä av och på sig ytterkläder och ta sig ut ur huset tar för denna person säkert en kvart vintertid.
  I Göteborg skall man införa en Göteborgsmodell där brukarna skall få möjlighet att utifrån tilldelade timmar välja vad man vill göra i viss mån ex.vis ta en promenad istället för att städa någon gång etc. Tyvärr har de projekt man haft och som står som förebild för denna modell visat att tilldelningen av timmar inte ökat och därför kan det ju bli ett slag i luften med den s.k. valfriheten.
  Tyvärr är ju kostnaden dessutom relativt hög så brukaren har inte alltid råd att efterfråga de timmar han/hon egentligen skulle behöva!
  Här återstår alltså mycket att göra!

  Svara
 2. Gun B

  Hörde också Gieselas berättelse. Hur har det blivit så här galet? Vi lever ju ändå i en demokratik med yttrandefŕihet och debattsidor, insändarspalter och omröstningar. Varför lyssnar inte de beslutande ?
  Gamla människor blir verkligen överkörda idag – liksom barn. JÄMLIHET – vad skulle de kunna betyda?

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *