Men marschen då…

Då var det gjort igen, Marschen för tillgänglighet har genomförts för åttonde gången i rad, denna gång större än någonsin, på 31 orter runt om i Sverige genomfördes demonstrationen. Tillsammans med GIL och DHR var jag med att arrangera marschen i Göteborg. För övrigt var det fjärde gången den hölls i Göteborg. Jag undrar om det var den fjärde och sista gången den genomfördes i Göteborg? Efter att ha lyssnat på samtliga sju riksdagspartier som höll tal i samband med marschen och utifrån vad politikerna framlade så var det definitivt sista gången den hölls. Alla sju riksdagspartierna var enhälligt eniga om en sak, otillgänglighet är diskriminering och således skall det även lagstiftas. Sammanfattningsvis, Marschen för tillgänglighet växer och de sju riksdagspartierna är eniga om att otillgänglighet är diskriminering och det skall lagstiftas. Här skulle i bästa fall summeringen och sammanfattningen av 2010 års Marschen för tillgänglighet ta slut om det inte vore för ordet Men.

Men av någon konstig anledning marschera mina tankar ologiskt till en serie läroböcker som jag under 1980-talet tragglade med, Hej Matematik var namnet på dessa. Förutom den upphetsande titeln kommer jag ihåg att Hej Matematik förmedlade matematikens enkelhet, för det finns regler att följa, vilket känns tryggt.

Tryggt är även att höra sju eniga politiker som vill se en lagstiftning om att otillgänglighet är diskriminering i kombination med ett pressmeddelande från regeringen den 27 maj, 2010 som delvis lyder: ”Integrations- och jämställdhetsdepartementet är nu färdiga med ett förslag om att bristande tillgänglighet ska ses som en form av diskriminering” (Regeringskansliet). Om man skulle översätta detta till en matematisk formel då hade svaret blivit: otillgänglighet är diskriminering och det skall lagstiftas. Det kan ej tolkas eller förstås på annat sätt, vilket känns tryggt.

Så långt så bra, men i samma pressmeddelande, lite längre ned, står det: ”Förslag kommer inom kort att skickas ut på remiss. Innan det blir aktuellt med lagstiftning kommer ett uppdrag ges till en statlig myndighet att ytterligare belysa de kostnader som kan uppstå för privata och offentliga aktörer. Remissvaren på Ytterbergs utredning och den kompletterande kostnadsberäkningen kommer att vägas samman innan regeringen lägger fram lagförslag till riksdagen” (Regeringskansliet). Tydligen missade jag nått under 1980-talets tragglande, regler har undantag, åtminstone när det kommer till tillgänglighet. Men undantaget heter kostnader, vilken matematisk smörja – detta känns inte alls tryggt!

Detta inlägg postades i Tillgänglighet den av .

Om Författaren

Om författaren: Anders Westgerd är civilekonom och verksamhetsledare på GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living. Anders ser sig själv som en okonventionell visionär som gärna tänker nytt och annorlunda. Nytt och annorlunda; det är även något tillgänglighetsdebatten behövs genomsyras av!

En reaktion på “Men marschen då…

  1. Pingback: Tweets that mention Men marschen då… « FullDelaktighet.nu -- Topsy.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *