SVAR TILL: Basically my dear, you’re fucked!

SÖKES: mindre väluppfostrade, uppretade funkisar med erfarenhet av diskriminering pga otillgänglighet; villiga att arbeta för förändring istället för sitta hemma och gnälla; kreativa, arbetsmyror; konfliktbenägna.

I grund och botten kära du, så är du uppäten och utskiten!
Ja så uppfattar jag budskapet i integrationsdepartementets pressmeddelande om otillgänglighet som eventuell diskrimineringsorsak. Efter att ha suttit på Ytterbergsutredningen sedan början av året meddelar man dagarna före årets Marsch för tillgänglighet att den kommer att publiceras – snart. Inte innan funkisrörelsen marscherat klart för i år Nej, snart, men inte just nu när frågan är aktuell.

Det officiella svaret från rörelsen är ett väluppfostrat jaså. Man hälsar nyheten om att utredningens förslag ska gå på remiss som om det verkligen var en seger.  Hallå – det innebär absolut ingenting annat än att vi får ta del av utredningens drygt 800 sidor text.  Vi får rätt att läsa och tycka till innan utredningen resulterar i ännu en utredning.

Funktionshinder har utretts förr. Redan 1966 tillsattes den första Handikapputredningen för att utifrån ett större samhällsperspektiv utreda förhållandena och föreslå nödvändiga reformer. Jo då, tillgängligheten berördes redan då; 1967 för 33 år sedan. I slutet av 1980-talet var det dags för nästa Handikapputredning. 1993 skriver den om tillgänglighet, allmän kollektivtrafik och diskrimineringsförbud i lag så att det blir möjligt att ”väcka allmänt åtal”. Däremellan och därefter har det utretts och utretts och utretts.

När förslaget till ny samlad diskrimineringslag presenterades 2008 fanns inte diskriminering pga brist på skäliga åtgärder med. Märk väl – det handlade inte om att planhyvla Sverige bara skäliga åtgärder. Ändå kunde det inte förbjudas.

Nyamko Sabuni – stackars liten – meddelade att hon minsann också var besviken. Men underlaget höll inte. Det måste utredas ytterligare.

I dag sitter vi med ett löfte om att en utredning kommer att publiceras, åsikter kommer att samlas in – OCH sedan kommer man tillsätta ännu en utredning för att beräkna kostnaderna.

Det räcker nu! Det har utretts nog. Ni politiker har haft mer än 40 år på er. Du, Nyamko Sabuni har haft alla möjligheter att se till att det som behövde bli utrett blev det. Orsaken till att det behöver tas ett beslut om offentliggörande är nämligen att Ytterbergsutredningen är en intern departementsprodukt utarbetad inom Integrationsdepartementet; inom DITT departement.

Nej, jag sympatiserar inte med fler politikerkrokodilers tårar. Jag är inte väluppfostrad. Jag är så in i glödheta helvete förbannad.

Sverige har skrivit under FN’s konvention för mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättningar. Första gången vårt land ska granskas är våren 2011. Sverige har också skrivit under Konventionens tilläggsprotokoll. Det innebär att jag, och alla andra funkisar i detta land, oavsett möjlighet till att pröva vår sak i svensk domstol, kan lägga fram den diskriminering pga otillgänglighet vi utsätts för, inför FN’s kommitté för mänskliga rättigheter.

Tillsammans borde vi kunna se till att fler än Nyamko Sabuni blir besvikna. Vill du engagera dig, anmäl ditt intresse till susanne.berg@independentliving.org

Markera ämnesraden med:
”Nu har de skitit i det blå skåpet”

Detta inlägg postades i Tillgänglighet och taggades , , , on av .

Om Författaren

Susanne har varit aktiv inom funktionshinderrörelsen sedan mitten av 1980-talet. Hon är en otålig individ som under de senaste decennierna har arbetat på DHR och Handikappombudsmannen, inom olika projekt på Independent Living Institute samt läst in en Master i Disability Studies vid Leeds Universitet. I dag jobbar hon på STIL och Independent Living Institute i Stockholm samt frilansar i egen firma med text, analys och föreläsningar. Hennes intresse för funktionshinderfrågor, social rättvisa, medborgarskap och lika villkor är grundat i rent egenintresse. Något Susanne anser vara en kvalitetsgaranti.

4 reaktion på “SVAR TILL: Basically my dear, you’re fucked!

 1. Svempa

  Vi måste reagera alla funktionshindrade och visa oss på stan i alla städer under valrörelsen . Jag lånar gärna ut min skrivelse ”Moderat Människosyn” Vi måste inse att moderaterna är en fara för det vi redan uppnått. Vi måste ha klara mål . För mig är det:

  1. Att de som har sjukersättning tillsvidare inte får släpa efter de som har ålderspension i inkomst efter skatt .

  2. Att arbetsmarknaden görs tillgänglig och att fler funktionshindrade ges möjlighet till arbete efter förutsättning

  3. Visa att ni verkligen tänker införa en lag mot bristande tillgänglighet.

  4. Försämringarna i LSS och personlig assistent måste stoppas.

  Först när dessa 4 saker uppfyllda kan vi känna oss lite tryggare.

  Jag anser att den nuvarande regeringen tangerar en retorik gentemot funktionshindrade och sjuka som kan jämföras med Nazityskland. Jag vet att det är magstark synpunkt men jag grundar den på att moderaterna skyller det höga skatterna på sjukförsäkringen . Underförstått att de sjuka och funktionshindrade är en grupp som är ett problem .
  Man löser detta genom att strama åt sjukförsäkringarna och försämrar villkoren för denna gruppen . Eftersom den breda massan inte identifierar sig med gruppen så accepterar man detta eftersom den stora massan har fått det så mycket bättre, liksom man gjorde i Tyskland. Nu tror jag inte att man kommer att återinföra institutionerna eller börja ta död på funktionshindrade. Men tangeringen med det som hände i Nazityskland och den nuvarande regeringens politik gentemot funktionshindrade och sjuka är skrämmande nog.
  Därför ber jag er alla att reagera i tid .
  MVH Svempa

  Svara
 2. emma johansson

  Min idol Susanne, lika tydlig, klar och pissed off som vanligt. Just the way I like you!

  Svara
 3. Pingback: Tweets that mention SVAR TILL: Basically my dear, you’re fucked! « FullDelaktighet.nu -- Topsy.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *