Funktionshinderspolitik – en introduktion

Funktionshindersområdet vi skriver om här är inte lätt att förstå sig på. Det är kort sagt komplext. Så här i det snabbt påkomna höstrusket känns det bra att krypa ner någonstans, ta en god bok och fördjupa sig lite.

Tänk om det hade funnits ett standardverk på knappt 200 sidor som ur tidens anda kunde ge den där överblicken. Tänk om det kunde vara så att den oinvigde möjligen fick en snabbare väg in det han/hon ska göra för att bidra till att ta bort eller förbygga funktionshinder. Tänk om också den invigde hade stor glädje av boken och att den redan frälste kunde utmanas med sådana beskrivningar som stimulerade till lite nytänk, ifrågasättanden och känsla av nystart. Faktum är det standardverket finns nu.

Det är Lars Lindberg som ju också är skribent här och Lars Grönvik som tillsammans skrivit Funktionshinderspolitik – en introduktion.

Den finns att beställa på nätet eller att köpa i en bokhandel nära dig.

Ambitionen är att täcka bredden i det funktionshinderspolitiska fältet. De olika kapitlen tar upp hur politiken ser ut idag, den historiska utvecklingen, föreställningar om funktionshinder, välfärdens stöd och ersättningar, vilka utmaningar som intressepolitiken står för, EU, FN-konventionen samt diskriminering och tillgänglighet.

Min erfarenhet är att många som ofta ger uttryck för att det inte är lätt att komma igång och få grundförståelsen för funktionshinderspolitiken. Här kan boken både till form och innehåll tjäna en viktig funktion. För ju bättre genomslag politiken desto fler kommer att behöva kunskaperna.

Det är mycket som är nytt och som påverkar mer än vad vi tror. Dit hör EU, FN-konventionen och diskussioner om tillgänglighet och användbarhet. Boken ger de teoretiska grunderna och ställer viktiga frågor. Jag läste boken med stor behållning och rekommenderar alla som knyts an till funktionshinderspolitiken att göra det.

 

 

 

 

 

 

Detta inlägg postades i Okategoriserade den av .

Om Författaren

Hans von Axelson jobbar på MFD, Myndigheten för delaktighet och har ett förflutet på Handisam, Myndigheten för Handikappolitisk samordning och HO, Handikappombudsmannen. Det innebär över tjugo år i de övergripande myndigheterna inom funktionshindersområdet. Numera är det tillgänglighetsfrågorna han brinner mest för. Han är engagerad i standardiseringen och sitter med i olika strategiska sammanhang både i Sverige och i Europa. Texterna Hans skriver är hans egna och ska inte ses som officiella från MFD. Att han är jurist försöker han dölja så gott han kan, men ränderna går aldrig ur helt, särskilt inte nu när diskrimineringsformen "bristande tillgänglighet" gäller. Han var för tio år sedan med och knäckte idén hur diskrimineringsskyddet kunde se ut i Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *