IfAs tankar om valet

I dag är det söndag och valdag. Sedan den 1 maj har vi och våra vänner här på Fulldelaktighet.nu skrivit för att få dig politiker att lägga in vårt perspektiv i ditt arbete och engagemang. Nu ber vi dig som ska gå till valurnorna idag att göra detsamma när du lägger din röst.

I flera inlägg här på bloggen har vi försökt visa vad våra politiker och partier säger t ex när det gäller behovsbedömningen, som kanske är den fråga som ligger oss personligen varmast om hjärtat. Vi hoppas att det har varit till hjälp när du nu ska välja vem som ska styra Sverige den närmaste tiden.

I det här sista inlägget innan valet vill vi redogöra för en liten undersökning IfA har gjort på vår hemsida. Antalet svarande är lågt så undersökningen gör inte anspråk att ens visa en tendens, utom när det gäller assistansreformens betydelse.

Vi bad hemsidebesökarna att svara på några frågor rörande valet. 100 personer har svarat och av dem var 52 personer själva assistansanvändare medan 21 personer var anhöriga till en assistansberättigad person. 6 personer var personliga assistenter och 21 personer var allmänt intresserade av personlig assistans. Åldersmässigt var de allra flesta som svarade mellan 35 – 64 år (68 personer). 54 av de svarande var kvinnor och 46 var män.

När det gällde vilket parti våra svarande skulle rösta på blev det en rödgrön majoritet; 19% skulle rösta på vänsterpartiet, 20% på Socialdemokraterna samt 13% på miljöpartiet. Alliansens partier gavs följande röster: Folkpartiet 17%, Centern 5%, Kristdemokraterna 8% samt Moderaterna 6%. Sverigedemokraterna fick 5% av rösterna och övriga 7%.

Det går som sagt inte att av det här materialet att dra någon som helst slutsats av vårt ”valresultat” men när det gäller nästa fråga, hur stor betydelse assistansreformen har för valet, så är det nog tryggt att säga att det faktiskt går att dra en slutsats. 63% av de assistansanvändare som svarat säger att assistansreformen har mycket stor betydelse för valet , 29% att den har betydelse men inte är avgörande. För 92% av assistansanvändarna spelar alltså partiets politik när det gäller just assistansreformen en väsentlig roll för hur man väljer. Tittar vi på hela gruppen är motsvarande siffra så stor som 87%. Det är talande siffror.

Vi hoppas att ni som får vårt förtroende att styra Sverige den kommande mandatperioden börjar med att återställa assistansreformen till det den var tänkt att vara.

Vilhelm Ekensteen, ordförande  och Anna Barsk Holmbom, verksamhetsansvarig

Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA)

Detta inlägg postades i Demokrati, Okategoriserade, Valet 2010 den av .

Om Författaren

Anna Barsk Holmbom har jobbat som verksamhetsansvarig på Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA). Anna började arbeta med assistansfrågorna redan 1993 när hon som nybliven mamma satt på hallgolvet med sin yngsta dotter och ringde runt till alla som visste något om LSS och LASS. Dotterns första ord var självklart "Hallå" sagt i en låtsaslur. Anna har utöver sitt arbete i IfA även jobbat som personlig assistent, tillsammans med sin pappa och assistansberättigade mamma startat upp och drivit ett brukarkooperativ under åtta år och slutligen även prövat på att vara arbetsledare till en släktings assistenter. Eventuell fritid tillbringas på familjen torp i Örkelljunga.

2 reaktion på “IfAs tankar om valet

 1. Ingrid Johansson

  Tillhör vi de räddas skara?
  Efter att ha sett siffrorna vilket parti vi skulle rösta på ställer jag mig denna fråga. Sverigedemokraterna fick hela 5 procent.. Eller tror vi att om invandringen minskar då skulle det bli mer pengar till oss – mer pengar till assistansersättningen? Är vi så rädda för invandrare?
  Vet vi inte att främlingsfientliget och avoghet – misstänksamhet och missunsamhet – mot personer med funktionsnedsättning är samma sak – att dessa båda företeelser går hand i hand.
  Och till sist: Vet vi inte att i nazisternas Tyskland mördades många med funktionsnedsättningar – inte bara utvecklingsstörda och psykiskt sjuka? Det är denna – sista – fråga som måste ställas då Sverigedemokraterna har starka rötterr i nynazismen.
  Nu kom Sverigedemokraterna in i den svenska riksdagen och jag är mycket rädd. Men inte för invandrare utan för den fientliga mentalitet mot alla som inte är som ”gemene man”, som detta röstresultat visar att många har.
  Och jag är rädd för konsekvenserrna som detta kan innebära – både på kort och lång sikt – ja, främst på lång sikt.

  Ingrid Johansson

  Svara
 2. Kjell Winberg

  Tack, för era försök att få oss väljare att rösta på de lämpligaste partierna. Visst är assistansen oerhört viktig för den funktionsnedsatte och dennes närstående men lika viktig är tillgänglighetsfrågan. Vi hoppas de bästa kommer till makten!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *