Alliansens bluff beträffande personer i utanförskap

I förra valrörelsen 2006 gjorde Alliansens Fredrik Reinfeldt en stor affär över de människor som hamnat i utanförskap. Det handlade om långtidssjukskrivna, långtidsarbetslösa och alla oss som lever med funktionsnedsättningar. Med andra ord alla människor som inte kunde vara med och bidra till välfärden och som får stöd från samhället på olika sätt. Han lovade oss att skapa flera jobb och se till att långtidssjukskrivna kunde byta passivitet mot aktiva åtgärder.

Hur blev det då efter fyra år med Alliansen och Fredrik Reinfeldt som statsminister?

 • A-kassan har försämrats genom att perioden man kan vara arbetslös med a-kassa har förkortats. Avgifterna har ökat kraftigt vilket innebär att allt fler löntagare avstår från att vara medlem i a-kassan och därmed står utan skydd vid arbetslöshet.
 • Antalet arbetslösa är 100 000 fler än 2006.
 • I år kommer 45 000 personer att bli utförsäkrade från försäkringskassan på grund av sjukdom och får ingen hjälp från arbetsförmedlingen till aktivitetsstöd eftersom arbetsförmedlingen anser att de är för sjuka för att jobba. Av dessa 45 000 är en så stor andel som 9 000 sjukskrivna på grund av psykisk sjukdom. Flera psykiatriker har vittnat om att en del förtvivlade patienter inom psykiatrin har tagit sitt liv för att deras ångest och oro över att förlora sin försörjning blir omöjlig att bära.
 • Fortsätter regeringen Reinfeldt att regera efter den 19 september i år så kommer 85 000 människor att bli utförsäkrade från försäkringskassan om det nuvarande omänskliga systemet är kvar.
 • Socialstyrelsen har i flera utredningar i sommar konstaterat att personer med psykiska funktionsnedsättningar lever med stora välfärdsförluster på samhällets botten utan möjlighet att unna sig någon som helst guldkant på tillvaron. Psykiskt sjuka har den absolut sämsta levnadsstandarden av alla personer som lever med någon form av funktionsnedsättning.
 • Socialstyrelsen har i sommar undersökt 70 kommuner avseende kommunalt stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning. Av de 70 undersökta kommunerna har 45 stora brister avseende boendestöd, tillgång till bostad med särskild service och sysselsättning.

Vi kan således konstatera att regeringen Reinfeldt bedrivit en veritabel hetsjakt på personer i utanförskap och villkoren har drastiskt försämrats under de fyra år som Alliansen regerat. Samtidigt har inkomstskatterna sänkts med 100 miljarder kronor som kommit de allra rikaste till del. Mer och mer av privat sjukvård har kommit till där de rika och friska kan köpa sig förbi vårdköerna genom att privata försäkringslösningar finns för dem som kan betala.

Ett samhälle som inte värnar om de mest utsatta blir ett hårt och omänskligt samhälle där solidariteten sätts på undantag och där egoismen frodas. Ett sådant samhälle vill inte jag leva i.

3 reaktion på “Alliansens bluff beträffande personer i utanförskap

 1. Anna-Karin

  Om 1 person anses befinna sig i utanförskap pga av sjukskrivning eller arbetslöshet så är det 1 person. 1 person som hamnar utanför pga ingen social gemenskap. Måste denna person söka socialbidrag så hamnar oftast hela familjen i utanförskap, ekonomiskt. De har inte ekonomiska resurser att leva ett normalt liv.

  Svara
 2. Gun B

  Utbetalningen av socialbidrag ökade med 5 % under andra kvartalet i år jämfört med förrra året. Under hela första halvåret ökade utbetalningarna med 7 % till 5.9 miljarder.
  I 10% av kommunerna har det skett en mer än 30%ig ökning av utbetalningar till icke flyktingar. Utbetalningarna till flyktningar minskade med 5 %.
  När socialbidrag ersätter sjukpenning eller a-kassa ökar människors ofrihet – en mycket dyster utveckling.

  Svara
 3. Kjell Winberg

  Jag vill inte heller leva i ett sådant samhälle. Det är de stora bjässarna som bromsar, M och S. Jag har talat med flera småpartiers representanter och de menar att de har svårt att påverka. På 2000-talet hade S makten de första 6 åren, nästan ingenting hände med tillgängligheten.
  Egentligen är det generellt sett ingen politiker som har en susning om hur det är att leva med funktionsnedsättning. De är inte heller klara över att det är de själva som är morgondagens funktionsnedsatta.
  Se bara på valstugornas utseende och placering, här utestängs flera rörelsehindrade, syn- och hörselskadade med flera.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *