Dildo eller rullstol – det är frågan?

Liksom Hamlet står människor med funktionsnedsättningar inför stora och livsavgörande val. Jag kom att tänka på vilket jag skulle välja: dildo eller rullstol? Eller kan jag få både och som hjälpmedel förskrivna av landstinget i Östergötland inom en snar framtid.

 Läser på Föräldrarkrafts hemsida i en artikel från 2009-11-02 ” Alla landsting ska ta fram ett sortiment av sexhjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar. Det förslaget antogs av den socialdemokratiska partikongressen.”

Det får mig att undra om våra politiker har någon som helst verklighetsförankring när det gäller livssituationen för människor med funktionsnedsättningar år 2010. Missförstå mig rätt. Jag tycker att frågan om funktionsnedsättningar och sexualitet och rätten att utöva sin sexualitet i alla former, så som egensex och tillsammans med andra är en viktig fråga. Väldigt viktig speciellt då frågan om funktionsnedsättningar och sex i Sverige är extremt tabubelagt, som att människor med funktionsnedsättningar antingen är totalt asexuella eller ”översexuella” som ger sig på allt som rör sig.

Men mitt ifrågasättande gäller om Socialdemokraterna förstår hur situationen avseende hjälpmedel ser ut för oss med funktionsnedsättningar idag. Att vi i allt större utsträckning får bekosta våra egna hjälpmedel och hur i frågsatta vi blir när vi är i behov av olika hjälpmedel. När jag var i behov av en ny elrullstol förra året var det en enorm kamp som jag inte klarade av på egen hand utan där min mamma fick ta strid för sin vuxna dotter i argumentationen mot landstinget. Till den rullstollen ingick inte allt jag behövde varav jag fick stå för 5 000 kr ur egen ficka. Jag måste själv stå för försäkringen för rullstolen till en kostnad om 1 500 kr per år. I Östergötland kan de som är i behov av elmopeder inte få det som hjälpmedel utan är tvungna att bekosta de själva till en kostnad på 30-40 000 kr. Jag kan inte få mitt basala behov av hjälpmedel tillgodosett och då föreslår Socialdemokraterna att jag i stället får en dildo. Klen tröst, kan jag ju tycka.

I Östergötland går det inte att välja färg på rullstolar och övriga hjälpmedel. Här råder ”landstingsblå für alle”. Undra om dildos, vakuumpumpar med mera också kommer att vara landstingsblå om det blir regimskifte i höst?

11 reaktion på “Dildo eller rullstol – det är frågan?

 1. Pingback: Funktionshinder – Lika för alla överallt? « Mumrikens blogg

 2. Lars Oestreicher

  Svårigheten med hela den här situationen är ju att det inte finns ”en” enda form av funktionsnedsättning. Behoven är olika stora för olika personer. Emma lyfter fram flera olika problem i artikeln, som alla måste behandlas:

  – olika behandling i olika landsting/län
  – olika behov som ställs mot varandra
  – möjligheten att välja utformning på sina hjälpmedel variera
  – funktionshinder behandlas ofta som ett generikum, dvs. alla med funktionshinder är likadana. Ingen indiviudualism.

  Det är nog dags att inrätta en rikstäckande norm för rätten till hjälpmedel. Man ska naturligtvis inte behöva betala för att få de grundläggande behoven tillgodosedda, men man ska naturligtvis inte heller bli olika behandlad beroende på var man bor.

  Att man måste ”byta” hjälpmedel (ja, hela grundförutsättningen för sitt liv, med assistans m.m.) bara för att man vill flytta över en länsgräns (kanske för att byta jobb) är medeltid, inte 2010.

  Svara
 3. Gulli Kohlström

  Tydligen är det väldigt olika från landsting till landsting hur man behandlar hjälpmedelsfrågan. I Göteborg – Västra Götaland skulle man inte ge avslag på en el.rullstol på det sätt som du beskriver. Däremot hade vi i många år en mycket restriktiv behandling av ekonomiska skäl av beviljandet av s.k. el.moppar dvs el. utomhusstolal. Detta lyckades vi – DHRG tillsammans med andra handikapporganisationer dock få ändring på genom diverse skrivelser och uppvaktningar av olika sjukv.politiker.
  Däremot har vi i många år kämpat för att få fram en jourverksamhet för el.rullstolar då de personer som är helt beroende av sin el.rullstol blir helt ställda inför exempelvis en helg om man inte kan få omedelbar hjälp med reparation eller möjlighet att låna en likvärdig el.rullstol, men det har vi tyvärr inte lyckats få igenom ännu.
  Det framfrörda problemet av författarinnan visar på att det bör finnas en endhetlighet över landet när det gäller hjälpmedelshanteringen!

  Svara
 4. Anna

  Min undran till författaren är om hon känner till hur det är för alla funktionshindrade. Det författaren beskriver är hur det är i det landsting där hon är bosatt. Det är inte så i alla landsting och inte så för alla funktionshindrade. Det jag kan bli så upprörd över ibland är att det känns som om man sätter likamedstecken mellan rullstolsburna och funktionshinder…..men så är det ju inte. Ett sexhjälpmedel kan vara lika viktigt för en person med funktionshinder som för författens behov av en elrullstol. Är då inte båda behoven lika viktiga eller rangordnar vi vem som är mest funktionshindrad och har mest rätt till ett hjälpmedel???

  Svara
 5. Claes Thureson

  Emma, är det verkligen motivet? Det borde inte kosta landstinget en spänn för de behöver inte själva hålla med reservdelar. Det kan ju tillverkaren stå för, och landstinget beställer reservdelar vid behov. Eller har jag missat något?

  Svara
 6. Berghman

  Det ska väl vara likadant för alla.
  Att funkisar är individer som kan göra egna val har väl inte slagit landstingsbyråkraterna. Samtidigt ökar egenavgifterna för hjälpmedel.
  Kanske är dags att avskaffa landstingen?

  Svara
 7. Emma Johansson

  För att fler färger innebär att det blir dyrare att hålla med reservdelar i fler färger.

  Svara
 8. Claes Thureson

  Emma, vet du om det finns någon logik bakom att man inte tillåter de över 18 att välja bland tillverkarnas standardfärger (och då menar jag andra hjälpmedel än sexdito)?

  Svara
 9. Emma Johansson

  Hej, det stämmer att de under arton får välja färg på hjälpmedel i Östergötland, men för de flesta i den åldern är ju inte sexhjälpmedel aktuellt. För det mesta är färgen blå enligt min uppfattning.

  Svara
 10. Kjell Winberg

  Tänk att det ska vara så svårt att sätta sig in i hur det är att leva med funktionsnedsättning. Elrullstolen är ett absolut måste och det skulle ingen behöva kämpa för att få. Om någon tycker sig behöva en dildo köper de den säkert själv. Ingen utomstående har med att göra hur individens sexliv är – det är individens privatsak. Det finns individer som inte ens kan använda en dildo men som likväl är kåta och behöver hjälp – om de ber om hjälp – hjälp dem!.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *