Tänk om alla fick vara med!

Den 11 november 2010 skrev, Ulf Kristersson, den nya socialförsäkringsministern i DN debatt att Sveriges sjukförsäkringsreform kommer i historiens ljus att kvala in bland de stora i svensk socialpolitik. Det tror jag också men inte som ministern tror utan vi kommer se tillbaka med avsky och skam på denna ”trycka till de sjuka i samhället” reform.

Politiker ljuger och hittar på siffror som inte stämmer. Ulf Kristersson skrev bland annat att 70 000 förtidspensionerades bort ifrån arbetsmarknaden vilket inte alls stämmer med de siffror jag har fått tag i vilket också forskare skriver om på DN.se den 13 november. Siffrorna kommer från ett år då det var väldigt många som förtidspensionerades, nämligen 2004. Men det nämns inget om att det var cirka 40% av dem som jobbade halvtid eller deltid. Alltså nästan hälften av dessa 70 000 jobbade 50% eller 25%. Jag själv skulle ha hamnat i ministerns sifferlek då jag arbetade halvtid i 12 år. Ett förbaskat underligt resonemang om man enbart anses vara arbetsför om man jobbar heltid.

Att hälften av dem som blivit av med sin sjukskrivning och kommit till arbetsförmedlingen skulle vara närmare ett arbete är lögn. Vid årsskiftet var det cirka 12 500 personer som utförsäkrades och anmälde sig till arbetsförmedlingen och  av dem hade nästan hälften fått gå tillbaka till sjukförsäkringen efter åtta månader och det var bara 1500 personer som fått sysselsättning och de flesta med lönebidrag.

Så vad har då regeringens sjukförsäkringsreform bidraget med? Ja, det svaret beror nog på vem du frågar. Men en positiv sak har denna reform inneburit i alla fall och det är att man gör ingen skillnad på folk och folk. Man skiter fullständigt i varför och om medborgaren är för sjuk för att jobba oavsett om personen har ett funktionshinder eller inte och det är väl full delaktighet om något. Eller? Tänk om samma iver till att alla ska vara med, till full delaktighet, även kunde gälla tillgänglighet i landets alla kommuner och landsting på alla områden. Annars blir ni utförsäkrad och får stänga, slå igen. Bara en liten tanke så här på en söndagsmorgon.

Ta hand om er!
Nalle

Detta inlägg postades i Okategoriserade och taggades , , , on av .

Om Författaren

Björn "Nalle" Thorén är fd journalist och redaktör på Förbundet Unga Rörelsehindrade och DHR Stockholmsavdelningen. Nalle som har egen erfarenhet av personlig assistans sedan 1990 har också varit styrelseledamot i Stils styrelse vid flertalet tillfällen. Journalistyrket och skrivandet har alltid legat honom varmt om hjärtat vilket också intressepolitiska frågor gör såsom personlig assistans, tillgänglighet, sex och samlevnad, eutanasi - aktiv dödshjälp samt existentiella frågeställningar ur ett funkisperspektiv. Om ni är intresserade att läsa mer av Nalle kan ni göra det på hans blogg "Nalles tankar från roten".

En reaktion på “Tänk om alla fick vara med!

  1. Rossina

    Med en egen sjukförsäkringshistoria som något påminner om Björns instämmer och sympatiserar jag helhjärtat med dagens textskrivare! Bra!
    Det är inte heller sant att vi som var sjuka på 90-talet lämnades vind för våg. Jag fick en alldeles utmärkt psykologhjälp och kunde efterhand jobba halvtid i många år.
    Det vore mycket angeläget att så många som möjligt skriver om sina erfarenheter. Sjuka ska ha rätt till sjukersättning oavsett vad ersättningen kallas. Begreppet utförsäkrad ska helt enkelt bort!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *