Sverige har fått en riksdagsledamot i rullstol!

Nej, det är inte David Lega. David gjorde allt rätt. Etta på KDs lista i Göteborg och 2625 (13,47%) personröster borde ha säkrat en plats. Men Annelie Enochson fick 3208 (16,46%), och det är ännu fler. Annelie åker till Stockholm trots att David gjort ett kanonval.

Jesper Odelberg var den andra snackisen, också han Göteborg. Men 1210 personröster (4,44%) räcker inte för att lyfta Jesper från 4:e till 1:a plats på Vänsterns lista. Även Jesper verkar få stanna hemma.

Istället kommer vår första riksdagsledamot i rullstol från Skellefteå och heter Lars Isovaara. Han är ledamot i Sverigedemokraternas partistyrelse, och talesperson i kriminalpolitik. Som 14:e namn på SDs riksgemensamma lista flyttar han nu in i riksdagshuset. På valpejl.se beskriver han sig så här:

” Jag är 51 år gammal är gift och har tre vuxna barn samt ett barnbarn. Är civilingenjör och arbetar som egenföretagare inom konsultbranschen. Har tidigare arbetat inom såväl statliga som privata företag. Jag är uppvuxen i Tornedalen och således räknar jag mig själv till den tornedalska minoritetsbefolkningen i Sverige. Svensk historia, litteratur och resor är några av mina fritidsintressen. Jag är rullstolsburen sedan 1995 men det har inte hindrat mig från att leva ett fullgott liv. Livet består av stora och små problem som ska lösas på ett aller annat sätt.” (valpejl.se)

Han anger kriminalpolitiken, småföretagarfrågor och skattefrågor som sina tre viktigaste politikområden.

Jag har skrivit och frågat honom om hans/SDs tänkta insatser i handikappolitiken.

(Bilden är från valpejl.se)

Detta inlägg postades i Okategoriserade den av .

Om Författaren

Kjell Stjernholm är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan med ansvar för folkbildning för personer med funktionsnedsättning. Kjell startade och utvecklade Moomsteatern 1987-2012. Idag är det en professionell integrerad teater baserad på skådespelare med intellektuella funktionsnedsättningar.

22 reaktion på “Sverige har fått en riksdagsledamot i rullstol!

 1. Jocke

  Islams syn på homosexuella, kvinnor, handikappade, oliktänkande osv är inget som tilltalar mig och inget som hör hemma i ett modernt samhälle

  Bra att SD vill stoppa islamiseringen av Sverige.

  Svara
  1. Henrik

   Om man tittar på inskränkta fundamentalister så finns det alltid folk som är fientligt inställda till homosexuella, oavsett om de är muslimer eller kristna. Och när det gäller synen på kvinnor så vet vi ju nu att ”hora” är ett legitimt uttryck från den högsta toppen inom Sverigedemokraterna, så det är nog Sverigedemokraterna som vi bör stoppa i första hand.

   Svara
 2. Adryan Linden

  OBS! ”Så tyvärr går det inte att direkt säga att svenska nazister och nynazister har en tradition av ideologisk hat mot handikappade snarare är det läskigt nog tvärt om.” Fungerar bara om den traditionella eugeniken som texten slutar med tas bort. Men eugenik var knappast nazisterna ensamma om på 30-talet.

  Svara
 3. Adryan Linden

  Ett skrämmande faktum är att den s k Nysvenska rörelsen ledd av Per Engdahl har en av de bättre politiska plattformen när det gäller handikappolitik som finns.

  Ur nysvenska rörelsens manifest 1979:

  ”De handikappades rätt.

  FORNA TIDERS INSTÄLLNING TILL DE HANDIKAPPADE I SAMHÄLLET – DE BLINDA, DE DÖVA, DE RÖRELSEHINDRADE, DE UTVECKLINGSSTÖRDA – STÅR I KLAR STRID MED VÅR UPPFATTNING OM MEDMÄNSKLIGHET OCH RÄTTVISA. DET ÄR STATENS OCH SAMHÄLLETS UPPGIFT ATT GE DESSA MÄNNISKOR DET STÖD SOM GER DEM MÖJLIGHET TILL EN EGEN INSATS I SAMHÄLLET.

  Det berättas att det antika Greklands nationalepos, Iliaden och Odysséen, har skapats av den blinde diktaren Homeros. Synskadade i vår tid som ännu har någon synrest i behåll har konstaterat att åtskilliga skildringar i Odyséen mycket väl skulle kunna ha diktats av en synskadad. Beethoven fortsatte sitt skapande trots tilltagande dövhet. Den rörelsehindrade svenske fältherren Lennart Torstensson övervann sitt handikapp med sin viljestyrka och ledde, buren på bår, de svenska trupperna till segern i det andra Breitenfeldslaget 1642. Det är tre världshistoriska namn som vittnar om handikappade människors möjlighet till insats. Den dövblinda Helen Keller har i modern tid blivit ett vittnesbörd om en handikappads förmåga att trotsa de vidrigaste omständigheter.

  I forna tider uppfattade man handikappet som ett tecken på mänsklig mindervärdighet. Man kunde till och med beteckna ett handikapp som ett straff för tidigare generationers förbrytelser. Det hör till vår tids framsteg att man börjat göra upp med dessa föreställningar och erkänner samhällets skyldighet mot dem som föddes på skuggsidan: därmed även mot de handikappade. Det gäller att bryta den isolering som de flesta handikappade tidigare varit utsatta för. Nu måste de få samma möjlighet till utbildning som andra, och de måste fogas in i samhällets gemensamma arbetsprocess. Vi befinner oss emellertid bara i början av denna omställning. Solidariteten med de sämst ställda har främst gällt de lågavlönade. Det har varit en rent ekonomisk fråga. Här gäller det att fördjupa solidaritetsbegreppet, att göra det till förpliktigande medmänsklighet. Förbättrad utbildning, ökade kontaktmöjligheter och säkrad ställning på arbetsmarknaden för alla arbetsföra handikappade är idag ett ofrånkomligt socialt rättvisekrav. Att tillgodose detta krav är i första hand en uppgift för staten. Personliga initiativ till insatser kan vara värdefulla komplement men får aldrig minska de skyldigheter i solidaritetens namn som här åvilar både statsledning och samhällsorgan. Det är förnedrande för ett folk när de handikappade tvingas tigga om allmosor och nådebröd. De har samma rätt och samma skyldighet som andra att som fullvärdiga medborgare göra en insats i kulturliv och samhällsutveckling. Just genom sitt handikapp har de en annan bakgrund, som ger dem möjlighet att vinkla verkligheten på ett särskilt sätt och därmed berika det fortsatta skeendet. Korporatismens samhälle består av minoriteter. En av dess grundprinciper är minoriteternas sociala och mänskliga likaberättgande. De handikappade är en minoritet. Kampen för deras rätt är därför en naturlig konsekvens av det korporativa tänkandet.

  Vad man kan lägga till är att Sverige redan rört sig en bit på vägen mot detta mål, med Samhall, aktivitetsgarantin, och gruppboenden. Det stora problemet tycks snarare vara sjukersättningssystemet, som innebär att stora delar av befolkningen ställs utanför arbetslivet fullständigt. Detta är inte nyttigt, alla kan arbeta med något även om de inte kan arbeta heltid, och det är statens skyldighet att hitta något som passar dem.

  Man kan även lägga till att folkgemenskapstanken inte innebär att alla nödvändigtvis har rätt att skaffa barn. Vissa kan inte ge barn ett gott liv, vare sig vad gäller uppväxtmiljö eller arvsanlag, och när barn kommer att födas med exempelvis svåra sjukdomar är det samhällets skyldighet att förhindra det. Normalt sett bör eugeniken föras genom positiva, uppmuntrande, åtgärder, men det finns fall där sterilisering är nödvändigt.

  Den halte rider häst,
  den handen mist, blir herde,
  den döve duger i strid.
  Blind är bättre
  än att bränd vara;
  ej av någon nytta är liket.”

  Så tyvärr går det inte att direkt säga att svenska nazister och nynazister har en tradition av ideologisk hat mot handikappade snarare är det läskigt nog tvärt om.

  Svara
 4. Anna

  jag sympatiserar inte med SD:s politik, det beror inte på mitt funktionshinder utan på min politiska ideologi, men min fråga kvarstår….Varför måste man som funktionshindrad politiker vara förespråkare för funktionshinder frågor??? Varför måste man gå i bräschen för det?? Det är det jag fortfarande undrar och önskar svar på, hoppas Emma är inne på denna sida och läser igen så jag kan få mig en förklaring.

  Svara
 5. Göran Lundqvist

  Till Emma!!!

  Vi i SD-Halmstad har invandrare som är aktiva. Jag har kompisar med invandrarbakgrund. Oro dig för kommunisterna istället. Namnbyte förändrar inte politiken. SD har gjort upp med sitt förflutna. Har VPK gjort det?

  Svara
 6. Chang Frick

  Undrar vad Emma tänker när hon upptäcker att det hemska partiet SD inte bara har en rullstolsbunden person i Riksdagen, utan att även en kille från Iran är engagerad i partitoppen. Ännu värre blir det om Emma börjar syna SD ordentligt i sömmarna, för då kommer hon hitta invandrare från alla möjliga hörn av världen, människor med alla möjliga utbildningar, bostadsorter, åldrar etc etc. Dråpslaget och sista spiken i kistan lär väl komma den dagen hon upptäcker att det finns HBT människor i SD leden också.

  Tips till Emma Johansson: Vad du än gör, läs ENBART Aftonbladets rubriker och bygg din sanning på det. Du riskerar ett allt för hårt uppvaknande om du börjar se verkligheten…

  Svara
 7. M.J.

  Emma – ETHVERT Socialist – baseret parti har tilknytning til den ideologien, der er skyld i MILLIONER af menneskers død…! Det FAKTUM har de fordømmende ”Gutmenschen” utroligt let ved at overse. Fej stenene op i eget hus før dere begynder at kaste sten efter andre…!

  Svara
 8. Leffe

  Shakti: SD gör inte skillnad på folk baserat på utseende. Sluta lita på allt du läser i aftonbladet.

  Emma: Att SD hade nazistiska medlemmar för 20 år sen gör att man skulle se ner på handikappade? Hahahaha, din logik är skrattretande.

  Svara
 9. HTG

  Anna: Förvänta dig inget vettigt svar ifrån Emma. Hon har redan gjort bort sig när hon först påpeka att ’vi vet ju vad nazisterna tycker om funktionshindrade’ och sen att Lars som sitter i rullstol även sitter i riksdagen. Uppenbarligen har han det bra och är inte påväg att skickas iväg till något arbetarläger…..

  Svara
 10. Anna

  Emma, jag tycker inte det. Vad då ”har kommit ut ur garderoben”??? Varför borde det vara en självklarhet att han kämpar öfr rättigheter för människor med funktionsnedsättningar?? Han nämner ju att rullstolen inte har hindrat honom från att leva ett fullgott liv. Han kanske inte ser sig diskriminerad, eller att funktionsnedsättningen har gjort att han känner sig kränkt mm i livet.
  Jag är själv handikappad, har jobbat politiskt och då var inte mina huvudsakliga frågor handikappfrågor. Jag satt i skolstyrelsen i den kommun jag bodde i. DOCK så var det en självklarhet för mig att belysa och ta upp problematik som rörde elever som hade det lite extra svårt i skolan, men det var ju fler än bara de med funktionshinder.

  Varför skall hk frågor vara en prio fråga för honom bara för han är rullstolsburen?? Det skall väl också vara en självklarhet för alla att kämpa för funktionshindrades rättigheter inte bara att de som är funktionshindrade själva gör det. Eller??

  Jag kan förstå att du inte tycker som jag, men förstår inte ditt sätt att se på saken.

  Svara
 11. Emma Johansson

  Om han ”har kommit ut ur garderoben” med sin identitet som funktionsnedsatt så borde det vara en självklarhet att han käpande för rättigheter för människor med funktionsnedsättningar!!!!!!!!!!!!!

  Svara
 12. Anna

  Varför är det så att denne man i rullstol måste ha ett intresse i funktionshinderfrågor, bara för han själv är funktionshindrad. Har man mailat alla andra riksdagsledamöter och frågat dem hur de tänker arbeta med hk frågor?? Jag tycker inte om SD, men tycker det är kanon att han inte inriktar sig på hk frågor, utan andra frågor som berör honom…att vara funktionshindrad går ju inte hand i hand med att man självklart skall kämpa för hk frågor…..eller??

  Svara
 13. anna stenson

  Jag hoppas Jamie i riksdagen gjorde det lättare för de som nu kommer efter.

  Jag hoppas att alla kan gå in huvudingången TILLSAMMANS och de som sitter i stol slipper bli inlyfta bakvägen (oavsett partitillhörighet).

  Och om inte annat hoppas jag att Jesper ser till att SD får ett bra eller bättre program för tillgänglighet om de nu inte har det. Hoppas han kan lyfta tillgänglighetsfrågorna i riksdagen!

  Tänk förresten vilken grej det hade blivit om det hade kommit inrullande tre till riksdagen:) Synd att det inte blev så nu.

  På Lidingö stadshus har de byggt om. Enligt tillgänglighetsprincipen? Nej enligt säkerhetsprincipen.

  År 2010 då alla enkelt avhjälpta hinder för tillgängligheten skulle vara åtgärdade byggs nya hinder för tillgängligheten! Det är skandal!!

  När den som är hörselskadad kommer fram till disken lutar sig receptionisten ner under disken för att kunna prata i mikrofonen som har t slinga och den hörselskadade kan inte läsa läppar och får in slingan i sessionssalen istället? Intressant….

  När den som sitter i stol rullar fram till disken får han eller hon se om knäna går under eller inte eftersom disken inte är höj och sänkbar. Spännande…

  När den som sitter i stol vill använda datorn kommer stolen inte under och diskens höjd går inte att ändra. Fascinerande…

  När den som behöver markeringar i golvet ska komma till toaletten måste den leta sig fram över golvet utan markeringar för att hitta hissen till källaren och hålla tummarna för att inte trilla ner för trapporna istället. Rafflande…

  När den som har rullator blir avsläppt utanför av färdtjänst är det numer andra sidan av huset som gäller och en längre sträcka med fint uppförslut måste man orka. Jag tror de hellre stannar hemma nu när de stängt den tillgängliga ingången. Nej….det är inte ens kul längre…

  DET ÄR DISKRIMINERING!

  Anna Stenson
  döv och nyinvald i kommunfullmäktige på Lidingö för mp

  Svara
 14. Emma Johansson

  SD är parti med nazistisk bakgrund, no matther what! Och vi vet ju hur nazister ser på männiksor med funktionsnedsättningar.

  Svara
  1. Stellan

   SD har inte nazistisk bakgrund. Läs Rikspolisstyrelsens handbok 1997 ISBN 91-87203-51-0.

   Jag är riksdagsledamot för SD och sedan en tid rullstolsbunden, men du ”vet ju hur nazister ser på människor med funktionsnedsättningar”.
   Intressant! Det vet nämligen inte jag. Berätta! Jag vill gärna veta.

   Svara
 15. Shakti

  Tobias: Jag tror inte att SD har nåt vidare handikappolitiskt program, isf gäller det nog bara er svenskfödda och inte mig som är utomnordisk…
  Erik: Jag tycker att Hanne Kjölers artikel är jävligt bra, intressant, tänkvärd.

  Svara
  1. Stellan

   SD har inga som helst åsikter om var människor är födda. I SD Solna-Sundbyberg har vi medlemmar som är födda i Chile, Finland, Frankrike, Laos, Rumänien, Serbien, Thailand, Ungern och Österrike.
   Vår kvinna från Laos är kommunrevisor och vår man från Serbien suppleant i kommunfullmäktige.

   Svara
 16. Erik Ljungberg

  Folk (i maktposition till råga på allt) som tycker att vissa människor är värda mer än andra är per definition läskigt. Jag var kanske lite dåligt påläst, men jag var övertygad om att David Lega hade riksdagsplatsen som i en liten ask… Aja, antar att Rosenbad nu anpassas och folk vänjer sig till 2014 då det kommer in en drös riksdagsledamöter i rullstol!

  Hanne Kjöller som den flitige bloggläsaren minns som journalisten som trampade i klaveret för någon månad sedan, har idag skrivit en SD-relaterad artikel och vänt lite på begreppen. http://www.dn.se/ledare/kolumner/vad-kostar-en-man-1.1174795

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *