Behovsbedömningen man aldrig hade velat läsa

Häromdagen läste jag den värsta behovsbedömning jag någonsin läst. Den var sådär så att man tappar fotfästet och undrar om man befinner sig i samma land där LSS och LASS finns för att tillförsäkra den enskilde ett gott liv där man kan leva ”som andra”, dvs själv välja vad man vill göra av sitt liv och sin tid.

Det handlar om en relativt ung man som ansökte om fler assistanstimmar från Försäkringskassan i sin strävan att försöka skapa sig ett ”eget” liv och kanske till och med flytta hemifrån på lite sikt. Den här mannen ansökte om assistans för fyra toalettbesök per dag. Han sa att varje toalettbesök tar i genomsnitt 10 minuter. Det betyder att han var rätt snabb skulle jag vilja säga. I alla fall för att vara en man. Men det är en helt annan diskussion i en helt annan blogg. Försäkringskassan beviljade alla fyra besöken. Man får vara tacksam. Men tyvärr bara tre minuter per besök eftersom den unge mannen inte ansågs behöva assistans under själva ”toalettsittningen”. Det fick räcka med de minuter det tar att dra ner byxorna innan besöket och torka efter besöket.

Sen ansökte den unge mannen också om att få assistans vid av- och påklädning. Försäkringskassan menar då, på fullt allvar som jag kan förstå det, att hjälp med att rätta till kläderna samt hjälp med knappar och dragkedjor inte är av så personlig karaktär att det kan betraktas som ett grundläggande behov!

Inte nog med att mannen vill gå på toaletten och klä på sig utan han uttryckte även en önskan om att få assistans för att kunna kommunicera. Han har ett språk men det är inte så rikt och det händer att han helt enkelt svarar på fel saker. Det händer också att folk inte förstår vad han säger. Nu, i hans strävan att bli alltmer självständig, vill han gärna vara ute på stan och kunna tala med människor han möter. Försäkringskassan bedömer att han ska få göra det. I en timme per dag. Men den tiden får inte användas när han är i sitt hem eller på daglig verksamhet och det beviljas inte de dagar han är på lägervistelse.

Tycker ni att det här låter illa? Vänta tills ni får höra resultatet av vår unge mans ansökan om fler timmar.

Försäkringskassan kom fram till att han inte hade så stora grundläggande behov, eller i vart fall inte så stora INTEGRITETSKÄNSLIGA och MYCKET PERSONLIGA grundläggande behov att de uppgår till 20 timmar per vecka. Därför beslutade man att han skulle mista sina redan beviljade timmar.

Som han hade haft sedan 1994.

Detta inlägg postades i Personlig Assistans och taggades , , , on av .

Om Författaren

Anna Barsk Holmbom har jobbat som verksamhetsansvarig på Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA). Anna började arbeta med assistansfrågorna redan 1993 när hon som nybliven mamma satt på hallgolvet med sin yngsta dotter och ringde runt till alla som visste något om LSS och LASS. Dotterns första ord var självklart "Hallå" sagt i en låtsaslur. Anna har utöver sitt arbete i IfA även jobbat som personlig assistent, tillsammans med sin pappa och assistansberättigade mamma startat upp och drivit ett brukarkooperativ under åtta år och slutligen även prövat på att vara arbetsledare till en släktings assistenter. Eventuell fritid tillbringas på familjen torp i Örkelljunga.

13 reaktion på “Behovsbedömningen man aldrig hade velat läsa

 1. Susanne

  Jag förvånar mig inte längre på någonting snart, vare sig kommuner-Lss – sol-bup-skola. Många års” harvande” med Rättigheter alla barn skall ha!! Ha vi fått kämpa oss till och fortfarande.
  År utan skolgång, adekvat hjälp till min son , avlastning och oändliga möten som inte lett speciellt mycket framåt.
  Beslut fattas av människor som har ingen eller dålig kunskap om de olika funktionshinder.
  Familjen står ensam och får ta i allt.
  Förlorar jobb, socialt umgänge och barnet har ingen värdighet kvar.
  Alla hjälpmedel och hjälp, får man söka själv= leta reda på vad man har rätt till osv
  Trodde i min enfald att, hjälp och bra bemötande skulle komma efter att man konstaterade att man tilhörde Lss. Men icke!!!
  Ja fler borde läsa här!!!! Kämpa på alla underbara människor som vet hur det är i ”denna värld”

  Svara
 2. Anna Barsk Holmbom

  Tack för era kommentarer. Jag förstår om det är jobbigt att läsa men det här är en sanning som en hel del personer tyvärr lever med nu. Eller är rädda och oroliga för.

  Jag vill lägga till att om du eller någon du känner har drabbats på ett liknande sätt så får ni gärna höra av er till mig direkt eller till IfA. Madelene skriver i en kommentar här ovan att ”ju fler sådana här ”fall” ni kan hosta upp, desto mindre kommer politiker kunna värja sig” och det tror vi är helt sant. Vi behöver samla ihop information om vad som faktiskt händer och se till att den informationen kommer våra politiker till handa!

  Svara
 3. Ulrika Hall

  Nu ”försvinner ” ju inte alla brukare som får sin assistans minskad eller indragen då funktionshindret fortfarande är kvar trots att Försäkringskassan vill spara! Istället kostar det pengar någon annanstans, oftast hos kommunen.
  Fast finns det anhöriga så ”sparar” de ju på kort sikt, ända tills de blir sjuka av att alltid arbeta!

  Svara
 4. Madelene

  Borde ju finnas nån gemensam maillista för alla riksdagsledamöter…. Kanske någon skulle kunna klura ut hur man får tag på…? Och med lite media i ryggen så… Ju fler sådana här ”fall” ni kan hosta upp, desto mindre kommer politiker kunna värja sig. Lycka till!

  Svara
 5. Anna Tanbäck

  Herre gud….
  Tårarna började faktiskt rinna ner för mina kinder…fy fan …förnedring…ångest…uppgivenhet…maktlöshet..alla dessa ord cirkulerar i huvudet och mer där till…
  Som jag har tänkt så många gånger innan…. att ta en av dessa personer som beslutar dessa saker och låt dom uppleva hur det känns att ngn tar tid på dom hur lång tid det tar att sitta på toa…klä på sig… osv…sätta dessa personer i samma sits! Känn hur jävla förnedrande det är! ”byta” liv för en dag… det skulle alla dom behöva som fattar alla dessa beslut!!!
  Innan jag började arbeta som personlig assistent hade jag faktiskt ingen aning om att det var på detta sättet…jag har arbetat som personlig assistens åt min brukare i lite över ett år..och under detta året har jag både hört och sett saker som jag inte trodde var sant… allt från hur man pratar till min brukare som om att min brukare var lobotomerad…till att prata över huvudet på min brukare..eller helt plötsligt pratar så HÖÖÖÖGT man bara kan…eller att min brukare begränsas i sitt liv av saker min brukare kan/får göra pgav att tillängligheten i stan är helt upp och ner… Som ett vanligt biobesök tex…
  och en och samma sak återkommer… att man sa va så jävla taxam och helt enkelt bara finna sig i att saker och ting ”bara” är så…
  Så Björn : JA! UPP TILL KAMP!

  Svara
 6. Anna-Karin

  Den hjälp som samhället erbjuder är ju tänkt att vara till hjälp så att funktionshindrade ska kunna leva ett så ”friskt” (normalt) liv som möjligt. Men när man ansöker om ex hjälp i hemmet så jämför de med vad ”friska” människor har och då räknas det inte som hjälpmedel. Som att har du bekymmer med armar och händer och behöver en diskmaskin så får du inte det. För diskmaskin har ”friska” människor och då är det inget hjälpmedel. Eller om du behöver ett gå-band för träning och sjukgymnastiken ligger långt bort så får du inte det heller. Inget hjälpmedel, för gå-band har ”friska”.

  Ponera att flertalet slöa ”friska” väljer att köpa sig en rullstol för att de inte orkar gå. Ska rullstolar då inte få kallas hjälpmedel utan blir något som funktionshindrade skall få betala själva?

  Så snart lär väl bilbidraget också försvinna………..

  Svara
 7. Vintervila

  ..vad jag hade önskat att fler läste denna bloggen…politiker till exempel…och alla människor som inte har erfarenheter från funkisvärlden…vad jag önskar att några fler kunde läsa, och sedan tänka efter om det är så här vi vill ha vårt samhälle, om det är denna människosynen vi ställer oss bakom….

  Svara
 8. Björn Thorén

  Jag menar, om man skiter i konsekvenser är det ingen konst att råda bot på höga sjukskrivnings- och förtidspensions siffror, inte heller att minska kostnaderna på LSS/LASS. Som politiker, har man bestämt att dra in på ett område så blundar man och skiter i konsekvenserna som besparingarna ger. Man väljer istället att titta åt de håll där man satsar.

  Med ett sådant tänk o politik är det vansinnigt lätt att göra besparingar: Den enklaste vägen är att ställa oss mot väggen. På med ögonbindeln och lägg an..! Ratta, tatta, ta, ratta, tatta, taaa, osv.

  Upp till kamp!
  Nalle

  Svara
 9. Karin

  Återigen började jag dagen med att sätta kaffet i vrångstrupen, fast man borde vara van vid det här laget eftersom man dagligen hör talas om dessa övergrepp mot människor. Vilken annan grupp människor i vårt samhälle behöver gå omkring och vara rädda för att mista rätten att gå på toa för det är vad ett sådant här beslut innebär i praktiken.

  Svara
 10. Lotta Ottosson

  Jag ”ryser” när jag läser detta. Är detta beslutet överklagat? För blir det en dom på detta likt matsituationen så får de flesta snart svårt att komma upp i 20 tim grundl behov

  Nu ”sticker jag huvudet i sanden” o hoppas att detta var en engångsföretelelse o att det blir en dom som påtalar att detta är fel sätt att göra bedömningen.

  Svara
 11. Madelene

  Skicka detta som ett pressmeddelande (efter att ha kollat med killen i fråga först förstås) till alla stora medier. Kommer antagligen hjälpa honom (FK hatar dålig publicitet) såväl som denna blogg. Bra om nån av er tolv (tex du Anna som skrivit denna eminenta text) kan stå beredd att kommentera.
  Bara ett tips från en publicist!

  Svara
 12. Ninnie

  Sådana här saker får mig att känna mig tom, maktlös och rädd. Jag kan inte ens bli arg…

  Bra skrivet och viktigt att dessa fruktansvärda beslut/bedömningar kommer fram i ljuset.

  Svara
 13. Pingback: Tweets that mention Behovsbedömningen man aldrig hade velat läsa - -- Topsy.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *