Att göra funktionshinderfrågor politiskt sexiga

I övermorgon bär det av till Bryssel och diskutera funktionshinderfrågor under EDDP-dagarna. Jag kommer, genom ENIL, att representera människor med rörelsehinder från hela Nordeuropa. Något som får mig att fundera är varför det verkar som om att tillgänglighetsfrågan är olika prioriterad i olika delar av Europa. Kanske är jag okunnig och fördomsfull; men om jag frossar i mina fördomar så ställer jag mig frågan; varför känns det som om att dessa frågor anses ”politiskt sexiga” i t.ex. Spanien?

Jag tar det från början. I Sverige får vi lära oss redan som barn att vi svenskar är världsledande i tryckfrihetsfrågor, jämställdhet, demokrati och funktionshinderfrågor. Det är en allmän uppfattning som tål att omvärderas med jämna mellanrum. Kanske är jag ute på hal is; men jag tror att Sverige må ha varit tidigt ute i ett internationellt perspektiv, men för den delen måste man inte ha hunnit längst.

Funktionshinderfrågor är ett ämne som är långt ifrån generell kunskap i samhället. De flesta som inte har direkt eller indirekt koppling till dessa frågor har stor okunskap om de stora tillgänglighetsproblem som finns. Visst är det läge att vara självkritisk – vi som kollektiv kanske inte gör en tillräckligt stor affär av utanförskapet, men är det verkligen vår egen uppgift att se till att alla får rätt till full delaktighet i samhället? Politikerna slår sig allt som oftast för bröstet och säger att vi klarat den globala ekonomiska krisen galant – men trots detta anges ofta ekonomi som den största orsaken till varför dessa frågor inte reds ut omedelbart.

Jag inbillar mig att länder som fört upp t.ex. tillgänglighetsfrågan på sin politiska agendan efter det att Sverige började tala om frågan på 70-talet, också har en tydligare verklighetsuppfattning om nuläget och vad som måste ändras. Frågan verkar ha stagnerat i Sverige och det finns inga politiska poäng att vinna på att inkludera oss funktionshindrade i samhället.

En av de viktigaste och svåraste frågorna vi har framför oss är: Hur kan vi göra ”våra frågor” politiskt sexiga? Skall man vädja till politikernas välvilja –  eller skall man ta en annan lite revolutionär approach; göra det omöjligt för dem att driva sin politik utan att få stöd från den stora väljargrupp vi representerar?

Begreppet demokrati betyder folkstyre. Vi är folket. Vi bestämmer.

Är det dags att sätta ned foten?

3 reaktion på “Att göra funktionshinderfrågor politiskt sexiga

 1. Adryan Linden

  Erik spräng dig själv i Bryssel i funktionshindrades namn då lär det bli riktigt sexigt att prata om dregel ska få plats i det offentliga rummet eller inte.

  Svara
 2. Gun Bengtsson

  Jo, det är dags att sätta ner foten. Kan berätta att i Alingsås Tidning 29/11 kan man läsa om Lena Olausson och Kerstin Blom som var på väg till handikappkonferens i Herrljunga. Man åkte tåg till den berömda stationen i Herrljunga. Men hissen från spåret var sedan tre veckor (!!) ur funktion och Lena måste bäras över spåren av välvillga personer.
  Spår som egentligen inte får beträdas….! Ett samtal till företaget Otis AB som är serviceansvarig bollas vidare till chefen för verksamheten i Västsverige. Som i sin tur skickar vidare till informationsansvarig på huvudkontoret. Vilken inte gick att nå för en kommentar denna eftermiddag. När hissen ska lagas är en obesvarad fråga.
  Just det – dags att sätta ner foten. Lycka till i Bryssel! Vi är många som väntar på rapport.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *