Dagsarkiv: 6 maj, 2010

Kan du äta själv?

Kan du äta själv? Antagligen har du ett svar på den frågan. Antagligen kan du äta själv.

Du tuggar, du sväljer, du för mat till munnen, dricker ur ett glas då och då. Du sitter där med din tallrik och äter själv.

Men om du inte kan hantera maten på tallriken, kan du då äta själv?

Du glor häpen på mig inför min fråga: vad menar han! En idiotfråga, självklart kan jag inte äta själv om jag inte kan hantera maten på tallriken. Säger du alldeles säkert.

Att det hör till själva ätandet att hantera maten på tallriken, det är nämligen för nästan alla så självklart att det står bortom varje rimligt ifrågasättande. De allra flesta är beredda att säga att om man behöver hjälp med att hantera maten på tallriken så behöver man hjälp med att äta.

Så är det dock inte för människor med funktionsnedsättning. Att få assistans med att äta är ett grundläggande behov som tillsammans med några andra grundläggande behov egentligen berättigar till personlig assistans. Men dit räknar numera Försäkringskassan, som avgör det här, inte behovet av att få hjälp med att skära och hantera maten på tallriken. Enligt Försäkringskassan kan man numera äta själv, även om man inte kan hantera maten på tallriken.

Ja, försök själv så får du se! Naturligtvis går det inte. Naturligtvis är det en ren cynism att hävda något annat. Ändå hävdas det. Och människor med allvarliga funktionsnedsättningar, som du absolut inte själv skulle vilja ha, får inte assistans!

Och du förstår, det är inte bara det att de sitter där vid sin tallrik och anses kunna äta själv fastän de inte kan det,de blir i många fall av med all annan assistans också, eftersom just behovet av hjälp med att äta hör till dem som gör en berättigad till assistans i andra situationer också.

Ja, du ska veta att vi som strider för assistansberättigades rättigheter ligger på regeringen och de politiska partierna för det här. De har ansvaret. Det sker tragedier. Inte bara för den här behovsbedömningen, men inte minst för den.

Man kan äta själv, även om man inte kan hantera maten på tallriken. Och svart är vitt.