Full Delaktighet! Nu!

Ja, du läser just nu den första meningen i en ny blogg. Behövs en ny blogg i det informationsöverflöd vi idag tvingas leva i? Ja, vi är 12 personer som är övertygade om detta och kommer i fem månader blogga varje dag och göra nedslag i ett Sverige du inte kände till. Det handlar om utanförskap, diskriminering och en rädsla om att politikerna faktiskt inte tycker att detta är viktiga frågor alls. Det kommer inte bara vara en nattsvart journalistik du kan läsa om här – utan en stark vilja till förändring. ”Upplysning” om ni så vill.

Såhär ligger det till:

År 2000 la regeringen fram propositionen ”Från Patient till Medborgare”. Med Patient menades den syn på människor med funktionsnedsättning i samhället. Vård och omsorg präglade synsättet på hur vi skulle tas om hand. En förvandling skulle alltså ske – vi skulle kunna vistas ute i samhället bland andra, förvärvsarbeta och ha ett socialt liv precis som alla andra. Alla tidigare patienter skulle förvandlas till levnadsglada människor som tog för sig av samhället och vad livet hade att erbjuda. Vi skulle åter ges rätten att styra våra egna liv och kunna delta i det samhälle som vi kallar Sverige.

Hur skulle alla ändringar åstadkommas?

Personer med funktionsnedsättning skulle ut i arbetslivet genom stora satsningar. Under tiden skulle media rapportera glädjande scener ur vardagen hur vi blivit självständiga och tillsammans med alla andra fick utforma vår egen framtid och verklighet.

Någonting gick snett.

Rätten till personlig assistans urholkas och det tillgänglighetsarbete som skulle varit färdigt nu har på många håll i Sverige ännu inte påbörjats. Ohälsotalen bland funktionsnedsatta är ungefär lika dystra som arbetslöshetssiffrorna för samma grupp. Människor med funktionshinder syns inte i media annat än som offer och hur ska vi då lära medborgarna att vi faktiskt ska räknas som fullvärdiga medborgare? 2010 skall satsningen ha gått i mål och vi syns allt mindre. Finns allt mindre.

Valdebatten som nu växlat in på den högsta växeln har ännu inte ett ord om vår situation yttrats av politikerna. Om de inte ens nämner misslyckandet med de 10 år gamla planerna kanske de till och med kan slå blå dunster i väljarnas ögon och övertyga folket att Sverige  är det land som är bäst i hela världen på att ta hand om alla sina invånare.

Vi kommer i 143 blogginlägg att ge er sanningen. Utan socker.

Vi kräver Full Delaktighet! Nu!

16 reaktion på “Full Delaktighet! Nu!

 1. Pingback: Tweets that mention Full Delaktighet! Nu! - -- Topsy.com

 2. Pingback: Full delaktighet « En kall vinkel

 3. Johan

  Bra initiativ! Ska bli kul att läsa.

  Kan ni inte skicka ut frågor till alla partier om deras visioner om min röst hamnar på dom. Förväntar mig mycket korrekta svar men ett sätt att få ut något vettigt svar ur politikerna. Som hur ska vi kunna få till en lag liknande USAs ADA, för på frivillig basis med flummiga mål verkar inte funka under de senaste 10 åren.

  De partier jag vill se med i en sådan undersökning är alla partier: M, FP, C, KD, SD, MP, S, V, FI, PP ingan undantag!!

  Svara
 4. Erik Ljungberg Inläggsförfattare

  Vi skriver ett inlägg varje dag, fram till valdagen. Minst! Imorgon kommer Emma Johansson, språkrör från Marschen för Tillgänglighet, debutera här!

  Svara
 5. Åsa Puide

  Vilket bra initiativ och vilka kompetenta personer som deltar! Denna blogg kommer jag att följa varje dag. Ska bli mycket spännande att se er påverka opinionen.

  Svara
 6. Hans von Axelson

  Vilket gäng!

  Ska med stor glädje läsa era texter som jag vet kommer vara insiktsfulla.

  Hur ofta kommer ni skriva…?

  Svara
 7. Katarina Palm

  Ska bli intressant att följa bloggen.Politiker och Cp-skadad får man magsår av att inte kunna göra mer utan bara stå och stampa.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *