Kära politiker och tjänstemän: Har ni funderat på risken för hatbrott när ni ifrågasätter vår rätt att leva som andra?

Då och då hör vi politiker och tjänstemän säga att assistanslagstiftningen är en ovanligt generös lagstiftning.

I förhållande till vadå undrar jag.

Är det generöst att låta mig pissa när jag vill? Är det generöst att låta mig ta mig utanför min lägenhet? Är det generöst att låta mig gå till mitt jobb? Vad säger ni, är det generöst?

Många har inte förstått det här med personlig assistans. De förstår inte att det handlar om sådant som de själva tar för givet. Assistansen är idag hotad från flera håll. Det har blivit okej att ifrågasätta våra grundläggande rättigheter. Det har blivit okej att ifrågasätta vår rätt att leva som andra.

Men tycker ni att det är okej?

Folk vet idag väldigt lite om hur det är att leva med assistans. En del tror att vi lever lyxliv. För inte så länge sedan var det till och med en politiker som sa: ”Vem skulle inte vilja ha en personlig assistent därhemma som tvättade och städade åt sig?” Då har man ju inte riktigt förstått vad det handlar om.

Eller är det lyx att låta mig välja vad jag ska ha till middag? Är det lyx att låta mig välja vem som ska torka mig i baken? Är det lyx?

Assistansreformen kom inte till av en slump. Det var inte resultatet av ett enmansverk. Assistansreformen kom till efter våra egna påtryckningar. Reformen var resultatet av vårt envisa arbete. Det var vi som ställde kraven och beskrev våra behov. Detta kan vi göra igen, och detta måste vi göra igen. Vi har inget annat val.

Jag träffade Kenneth Johansson i tisdags. Han är centerpartist och ordförande i Socialutskottet. Han tyckte inte att det var så farligt att en del blir av med sin assistans. Det tyckte han var naturligt.

Tycker vi det med?

Under de senaste veckorna har vi kunnat följa rättegången i Oslo mot Anders Behring Breivik. Efter hans terrordåd har det diskuterats vilken roll samhällsklimatet har spelat för det hela. Samma diskussion har förts med anledning av dödsskjutningarna i Malmö.

Samma diskussion fördes i början av 90-talet då Ian och Bert introducerade Ny Demokrati samtidigt som den så kallade Lasermannen sköt skarpt på personer med utländsk bakgrund. Vad betyder stämningen i ett samhälle för sådana illgärningar?

Jag tror att samhällsklimatet betyder mycket. Därför oroar det mig att debatten har hårdnat mot oss funktionshindrade. Det oroar mig att regeringstjänstemän kan gå ut och ifrågasätta våra grundläggande fri- och rättigheter. Och det oroar mig djupt att företrädare för Sveriges kommuner och landsting tycker att det inte ska stå i lagen att vi ska kunna leva som andra.

Just nu bevittnar vi hur grunden läggs för en hatstämning mot oss assistansanvändare. Vi bevittnar hur vi alla utmålas som fuskare och bedragare.

I Tyskland har man redan upplevt hatbrott mot funktionshindrade. I Norrköping hörde vi nyligen hur en politiker på fullt allvar menade att det inom kort inte kommer att finnas så många rörelsehindrade. Därför behövs det inte byggas några hissar.

Stämningen har hårdnat väsentligt. Det vädras åsikter som de flesta tidigare höll för sig själva.

Skulle någon få för sig att tutta på ett LSS-boende så kommer jag att hålla den här regeringen ansvarig för det. Skulle det uppdagas nya barmhärtighetsmord i någon av dessa verksamheter så kommer jag även att hålla regeringen ansvarig för det. Skulle fler barnläkare påträffas med att ge hjärnskadade barn dödshjälp så vet ni vilka som jag kommer att anklaga.

Så jag vill be alla politiker och tjänstemän om att ni besinnar er och skruvar ner tonläget. Och att ni tar er en funderare på vilka mörka krafter som ni kan sätta i rörelse när ni ifrågasätter en hel grupps grundläggande mänskliga rättigheter.

______________________________________________________________________________

Tal av Bengt Elmén, via hans personliga assistent, vid manifestationen Utan assistans stannar livet den 5 maj 2012. 

7 reaktion på “Kära politiker och tjänstemän: Har ni funderat på risken för hatbrott när ni ifrågasätter vår rätt att leva som andra?

 1. Pingback: Ett klockrent tal. : marcusbrogren.se

 2. Pingback: Lite av varje « Stigen

 3. Jessica Ekstrand

  Jag hörde i ett program i P1 för en tid sedan att hatbrotten mot funktionshindrade i Storbritannien har ökat sedan regeringen började dra åt svångremmen. Det är ju självklart att när politiker målar ut en grupp människor som ett ”problem” ökar acceptansen för de negativa attityder man i samhället tycker sig få uppvisa mot den gruppen. Borde inte politikerna ha lärt sig det vid det här laget?

  Svara
 4. Jessika Svensson

  Tack för ett fantastiskt bra tal! Det var oehört peppande att få höra det på plats i lördags. Jag funderar dock på detta med hatbrott, jag håller helt med resonemanget men ett problem är att hatbrott rent juridiskt inte innehåller någon skrivning om funktionshinder och redovisasinte heller i den officiella statistiken. Det är en av de frågor som jag funderar på att funkisrörelsen borde driva. Om man tolkar hatbrottlagstiftningen välvilligt kan ev funktionshinder ingå i skrivningen om ”annan liknande omständighet” i stycket ”ett motiv för brottet varit att kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller annan liknande omständighet.”
  Det finns så mycket som nu förvärras för funktionshindrade (och även andra grupper) och det gemensamma säljs ut och skärs ned på. Fascistiska partier (med sin syn på människovärde och funktionshinder) får en allt större plattform. Därför skulle det vara bra att kunna följa hatbrottsutvecklingen och framförallt, precis som Björn gör, sätta rätt namn p de brott som sker mot funkisar, nämligen hatbrott.

  Svara
 5. John Rolf Johansson

  Det blir så oändligt lätt att bygga upp hat i samhället,
  inte bara när det gäller olika slag av funktionsnedsättning
  utan alla som blir behandlade som tredje klassens människor
  som fått det så oändligt mycket sämre med denna regering vi
  har i dag.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *