Döv och politiker på Lidingö

Min karriär som lokal kommunpolitiker för miljöpartiet har varit kort men otroligt stormig. Jag har fått uppleva saker som jag aldrig förut upplevt eller ens tänkt på. Inte har jag funderat på att jag kan tala men är döv, inte har jag tänkt på att vissa saker är omöjliga och andra saker tar väldigt lång tid att lära sig. Inte har jag känt mig kränkt eller mobbad.

Inte förrän nu.

Sen när jag pratade i mobiltelefonen och blev kommenterad på Facebook för det blev det ju också liv i luckan. Paul Lindquist skickade ett mail till mig personligen och kopia till alla gruppledare där han bad om ursäkt. Vidare kom han ner till mig i stadshuset när dövas tidning var där för en intervju och då bad han mig personligen om ursäkt. Dock säger han fortfarande att han aldrig varit vän med mig på Facebook. Nu är han det inte, och mina vänförfrågningar till honom och Mats Gerdau har lämnats obesvarade. Mats Gerdau skickade ett personligt mail till mig. Han bad om ursäkt. Jag hade gärna träffat honom, men han föreslog inte det.

Vad har hänt nu då? Jo, på mitt första möte i miljö och stadsbyggnadsnämnden i januari så fick jag veta att jag inte kunde begära votering hela tiden för det skulle ta för lång tid. Då hade jag ändå kommit med förslaget att räcka upp handen samtidigt som man säger ja eller nej. Tydligen gick inte det för sig enligt kommunallagen. Men i Örebro där det finns en döv man som är politiker fungerar ju allt utan problem. Varför inte här på Lidingö?

Sen när det gällde ett ärende om en takkupa som byggts olovligen och skulle rivas reserverade jag mig i ärendet. Jag hänvisar till den grundlagsstadgade principen om likabehandling (det finns 21 andra som fått lov till takkupor i olika storlekar och alla medborgare ska behandlas lika). De frågade om jag reserverat mig och jag tecknade ja. Antingen var det för att jag använt teckenspråk eller så var det för att mitt ja till reservation kommit fel i tid (man ska säga till innan klubban i ärendet faller) som det nu i protokollet visar sig att de inte godtagit att jag reserverat mig trots att jag skickade in den skriftliga reservationen i god tid före justering av protokollet. Det borde ju inte vara så svårt att följa kommunallagen och samtidigt göra ett möte  tillgängligt även för de med funktionshinder. När jag använder tolk blir det kanske en fördröjning och jag hör inte klubban. Om man då bara ser till att allt blir väldigt tydligt så ska det väl ändå inte vara så svårt? Eller är det kommunallagen som är diskriminerande? Min hörande ersättare i nämndens reservation i form av ersättande yttrande godkändes. Varför inte min reservation? Jag hoppas nu att få min reservation godkänd i protokollet på onsdag när vi har nästa möte i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.Inte nog med det. Miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande kallade vår hörande gruppledare till möte idag med henne och stadsjuristen. För att diskutera vad? Över huvudet på mig? Detta är så kränkande så jag saknar ord. Antingen kallar man väl alla i gruppen eller också den det berör. Bara för att jag är döv kallar man hörande gruppledaren istället för att prata över huvudet på mig. Vår gruppledare tackade nej till mötet och hänvisade till mig och ersättaren. Heder åt honom. Tack.

Jag vet faktiskt inte om jag ska orka fortsätta i politiken. Jag blir behandlad som ”lilla vän” och ”har inte ert eget parti utbildning i sånt här” och ”om du ska votera i alla ärenden kommer det ta jättelång tid” osv. Jag tar ju uppdragen på allvar. Lusläser alla papper och är väl insatt. Att bli behandlad på detta sätt när man är vuxen bara för att man är döv är hemskt.

27 reaktion på “Döv och politiker på Lidingö

 1. Cri

  Du måste kämpa!
  Dom behöver utbildning
  Undrar om
  ”Att föreläsa till döva på rätt sätt” kan de ha?
  Det har jag skrivit i min blogg och jag har länkat din blogg om detta!

  Var stark! Vi döva behövs!

  Svara
 2. Shakti

  du är så himla bra som orkar skriva om detta och kämpa! Stå på dig! Helt sjukt att du ska bli så illa behandlad i en av sveriges rikaste kommuner. Jag har själv bott där och det var en mardröm. En del av det du blir utsatt för tror jag drabbar många främst kvinnor, yngre och nya politiker. Hoppas du orkar – din kamp är otroligt viktig!

  Svara
 3. Anna

  varför kan författaren gå in och redigera sitt inlägg/svar när jag som ”kommenterare” inte kan det?? Tycker det visar på tydligt att författaren då inte kan stå för det den skriver efter att fått kommentarer….

  Svara
  1. Anna

   syftar på Anna Stensons inlägg från 22 feb vid 20 tiden, Nu frågar Du Anna, Viken Anna, tidigare hade du skrivit något om att du förmodade att det var politiker Anna R (någonting) kan ju inte citera dig då dett svar är redigerat i början av inlägget. VARFÖR är det det??

   Svara
  2. Anna Stenson

   Anna vad du nu än heter i efternamn. Det tog bort fokus från det viktiga. Det handlade inte om det. Det handlar alls inte om en person. Det är inte frågan om att peka ut någon. Det handlar om diskriminering eftersom jag har tecknat istället för att prata. Det var därför jag tog bort det.

   Svara
 4. Håkan Högberg

  Det ät en smula obehagligt att läsa Annas kommentarer. Jag har biträtt personer med funktionsnedsättningar i många mål i förvaltningsrätten. Det svåraste har varit att på ett gott sätt biträda personer som kommunicerar på annat sätt än Rådmännen gör. Jag har haft personer som använder Bliss för att kommunicera med sin omgivning.

  Rådmän har tvingat mig att föra talan, än värre rådmän har tvingat personliga assistenter att föra talan.

  Jag känner verkligen att vi måste kalla det du utsätts för är diskriminering på grund av funktionsnedsättning.

  Det är oerhört allvarligt för liksom rätten att få sin sak hörd av domstol så är det allas vår rätt att bli företrädda av de politiker vi väljer.

  Här handlar det inte om något lulligt dåligt bemötande för mig ser det ut att gränsa till brott mot både kommunallagen som mot grundlagen. Nämndens hantering borde granskas av JK eller JO

  De 13 debattörer som skriver på denna sida borde göra en anmälan. Detta handlar inte bara om Anna Stensson. Det är invånarna i Lidingö kommun som blir kränkta Det är vi som medborgare som måste stå på sig. Detta är inte Anna S kamp. Det är våran

  Svara
   1. Anna Stenson

    Tack!
    Du har förstått vad jag menar:)
    Jag har fått höra att lagt protokoll ligger.
    Det är tre mot tre.
    Majoriteten bestämmer.
    Men min upprördhet beror just på detta
    du skriver.
    Hade nämnden gjort det de sa att de
    skulle göra – nämligen hjälpa till första
    mötet och se hur det går – så hade de
    godkänt reservationen trots att de inte
    uppfattat den som de är vana att göra
    (nämligen att se den som säger ja
    och höra det från den personen så
    ja kommer från rätt håll).
    Hälsar Anna

    Svara
 5. kjell Winberg

  Anna Stensson – STÅ PÅ DIG! Du vågar skriva dina synpunkter på situationen men fullständigt namn och partifärg.
  Den f d politikern som kritiserat dig spär på politikerföraktet genom att inte våga skriva sitt fullständiga namn och partifärg.
  Årtionenden efter årtionden säger politiker att de vet för lite om funktionsnedsättningar. Varför då inte skaffa sig kunskap eller är majoriten politiker obildbara? Hur kan jag skriva majoriteten? Jo alla beslut består av majoritet och om de haft kunskap skulle Sverige varit tillgängligt alla personer med funktionsnedsättning.

  Svara
 6. Göran

  Känner igen det som du beskriver i processen med beslut och röstningen… Detta slipper jag än så länge..:-)
  Däremot när man läser hur det är att vara i bemötande kring besluts processen och att man är i ” 5 sekunder efter andra” hela tiden, (Kanske borde man ha fått tidshandikapps tillägg under mötena??)
  Har nu ändrat min taktiken, den punkten som ordförande börjar prata t ex Mätning på funktionsnedsättning, då räcker jag upp hand i god tid samt ordförande tittar på mig, och fortsätter med sin arbetet..Och därefter får jag mitt första ord =) (Har pratat med ordf. hur jag ska inte missa någon punkt och detta har fungerat bättre nu) men de andra som sitter och räcker upp sin hand, börjar prata, då ordf. påpekar att jag är först, då blir de återigen ”sura” på mig. Jag vill inte vara ” först i rummet” utan det är en chans för mig att ta upp en frågan eftersom det händer ofta att de andra inte ställer någon eller några frågor.. Så det här med ”tidtilläggshandikapp” borde ju finnas! =) Det är också frågan om bemötande…Många har svårt att förstå trots många förklarningar och många olika situationer så har de fortfarande inte förstått ännu…
  (Gamla hundar har svårt att lära sig att sitta rätt??)
  SÅ kör hårt du! Visa att det går att justera också, bemötande och påpeka på FN konventioner för funktionsnedsättningar flera ggr så de blir experterna på att visa en bra bemötande till alla andra funktionsnedsättningar med olika mötestaktiken :-)

  Svara
 7. Anne-Maj

  Hej!
  Kämpa på Anna! Det är nog okunskap, hierarki, paragrafryttare för kommunens bästa men vissa saker blir fel tolkat.

  Men du… Kolla med Leksands Kommun om hur dom har gjort med en politiker som hade funktionsnedsättning om hur röstning, begära ord, votering och sådant. Lidingö komunn har säkert något att lära sig av Leksand och Örebro.

  Svara
  1. Anna Stenson

   Ja, det fungerade både i Leksand när Gum Anders Gumsson satt där och det fungerar i Örebro där Lars Lorentzon sitter, varför fungerar det inte på Lidingö?? Men nu fick jag ett möte innan nämndmötet. Där diskuterade vi en arbetsordning som visade sig fungera mycket bra och detta möte gick mycket mycket bättre än förra mötet, men min reservation från förra mötet…godkändes inte…

   Svara
   1. Anne-Maj

    En sak slog mig…..kan du se om det handlar om diskriminering? Men jag förstår att det tar på kraften när det är omgivningen som är problemet inte förordningen, lagar och det fungerat i andra kommuner. Men dels undrar jag… om det handlar dolda attityder mot höger och vänsterblocket också?

    Svara
 8. Linda

  Det hela verkar mest handla om okunskap och fördomar, från båda håll.
  ”If you can´t beat them, join them.” Eller åtminstone låt bli att smutskasta dem i media. Det leder ingenvart, mer än att du själv blir måltavlan nr 1.
  Läs istället på om dina rättigheter och skyldigheter och deras på kommunen. Begär sedan ett möte om situationen så löser den sig säkert. – Lycka till !!
  Mångfald behövs i politiken, men inte enfald !! Jag vet för jag var aktiv drygt ett decennium, men på andra håll i landet och har själv ett funktionshinder.

  Svara
 9. Jenny Stenson

  Stå på dig syrran! Helt sjukt system, med bakåtsträvare i mängder! Bara för att du pratar bra hör du inte bra, så du har rätt till din tolk precis som andra som inte förstår/hör svenska! Så’n är lagen!!! Du är så duktig på det du gör och du förändrar saker, kan miljö, vet mycket, så ingen ska ta ifrån dig detta och ta detta med dövheten ifrån sakfrågorna!!!
  Kram,
  lillstrumpa

  Svara
 10. Anna

  Min fråga till Dig, Anna, är: När du trädde in i politiken förklarade du då för de övriga politikerna samt precidiet om ditt funktionshinder samt vad dett innebär?? För mig känns det som du ställer väldiga krav på omgivningen om att de skall förstå och ta hänsyn till ditt funktionshinder men du har aldrig nämnt, om jag tolkat det rätt, att du berättat om din situation. Hur skall omgivningen förstå dig om och inte misstolka ditt fuktionshinder om man inte har rätt information från början?? Känns som du ställer höga krav på andra men inte det samma på dig själv.

  Svara
  1. Anna Stenson Inläggsförfattare

   Vilken Anna undrar?

   Hur som helst så försökte mina kollegor i miljöpartiet och jag på många olika sätt få kontakt och få till stånd en träff med presidiet och sekreteraren i kommunfullmäktige år 2010 innan första mötet i kommunfullmäktige. De mailsvar jag fick förklarade att det inte ansågs nödvändigt. De som vill kan få ta del av mailutväxlingen. Efter mycket motstånd till personlig träff fick vi till slut igenom det – utan tolk. Då ökade inte förståelsen det minsta utan det förklarades bara att så här fungerar det. Där står moderaterna i den talarstolen och där står oppositionen. Kan man inte bara ha en talarstol undrade jag? Nej. Får jag och tolkarna sitta längre fram? Nej, du har din plats där (ganska långt bak). Kan jag och tolkarna sitta framme i hörnet? Ja det kan du. Kan jag och tolkarna flytta då när man pratar i olika talarstolar? Nej. Får tolken ha en bärbar mikrofon om jag tecknar i talarstolen? Nej, du kan ju prata (men hur det gick kan ni läsa i mina gamla inlägg). Kan vi lägga in tolken i webbutsändningen? Nej. Ungefär så gick diskussionen. Sen då? Jag förklarade att man kan upphandla tolkar. Vi sköter tolkbokningen fick jag till svar. Jag förklarade att jag önskade vissa tolkar. Vi undersöker saken fick jag till svar. Hur gör jag i nämnden? Det sköter sekreteraren där. Och sekreteraren skrev att hon hade bokat tolk. Jaha. Hur pass pådrivande ska jag vara? Vems är uppgiften att se till att allt fungerar inför ett möte? Jag har, när jag har varit ordförande, tagit på mig att fråga de med funktionshinder om de behöver något speciellt eller om vi ska fixa något? Ska vi träffas innan första mötet för att se om vi kommer på något som kan bli problem? Behöver vi möblera om? Ska vi tänka i nya banor? osv. Tolkar av Annas inlägg till mig som att det är mitt ansvar som helt ny nämndledamot att försöka, trots ganska stort motstånd, söka upp den som är ordförande och försöka få till stånd en träff? Trodde det enligt kommunallagen var ordförandens uppgift? Dessutom kan man ju fundera lite över de 9 nämndledamöter som finns. De har suttit 23 år, 18 år. 16 år. 16 år, 12 år, 4 år och så en från kd och jag som är helt nya. Låter det som mest rimligt att det är de två helt nya som inget vet ska söka efter den som ska vara ansvarig? Vem ansvarar? Ska vi söka upp ordföranden? Sekreteraren i nämnden? Någon annan? Borde det inte vara rimligare att lägga det ansvaret på en heltidsanställd nämndordförande med 58000 kr i månadslön istället för en arvoderad fritidspolitiker?

   Svara
   1. Anna

    Tillåt mig skratta Anna, känns som du tolkar in så mycket som inte stämmer….först förmodar du att det är någon Anna R, vilket inte alls stämmer. Jag blir så matt och känner att du blandar päron och äpplen. Du skriver att du tolkar av mitt inlägg att att det är ditt ansvar som helt ny mämdledamot att försöka torts ganska stort motsånd söka upp den som är ordförande ochförsöka få tillstånd en träff. JA du har tolkat mig rätt, Jag anser, och nog inte då många med mig, att de är ditt ansvar om du har särskilda behov och önskemål samt förklara ditt funktionshinder. Undrar också VAR i kommunallagen det står att det är ordförandes sak att söka upp dig just i egenskap om att du är ny ledamot samt har ett funktionshinder.
    Jag känner inte dig, och tycker det är kanon att man som funktionshindrad engagerar sig politiskt. Jag är förespråkare för det, för det är enligt mig ett mycket bra sätt att förändra samhället, men känns som du gör dig till ett offer istället för att göra något åt saken. Begär ordet i nämnden i början av mötet, förklara din situation för dina medpolitiker…..ta makten istället för gnälla.
    Har själv varit fritidspolitiker med funktionshinder som inte alltid syntes så väl och som likt ditt funktionshinder kunde misstolkas. Då låg ju ansvaret på MIG att se till att det inte fanns utrymme för misstolkning även om andra inte kanse såg det så…det låg på mitt ansvar, anser jag att trots det se till att få övriga ledamöter att förstå och lyssna.

    Svara
    1. Anna Stenson

     Ja, jag tolkar in det i lagen som att det är ordförandens roll att informera sig om läget, särskilt som betald sådan. Om man suttit i många många år så bör man söka upp nya och tala om hur man vill ha det innan ett möte om man tycker att de nya ska anpassa sig och inte tvärtom.
     Blame the victim…(det är ditt eget fel att du inte har informerat) kallas för klassisk härskarteknik…

     Svara
     1. Ove

      ja vad vill han? Han vet ju inget om hur det är att vara döv i samhällets luriga hörn. Det står en äcklig fet skitpoltiker som inte är värd att få en uppmärksamhet. Jag önskar att han blir döv en vacker dag så han har får en ny perspektiv. Han platsar inte som moderat i kommunen för att hans fördomar gäller inte i denna värld. Att han har varit fritidspolitker är ingen merit, han har bara mött hörande funktionshindrade. Det är en större merit om han har jobbat med döva, för det är mkt svårare än vad man tror, teckenspråket behärskas inte av alla. Tänk på det!

      Anna, Stå på dig.

  2. Ove

   Ska man inte se till att hon får det lättere istället för att motarbeta henne, det visar vem han är, herr moderat. Jag får en känsla att han vrider klockan tillbaka till 1880-talet. Teckenspråket ska synas väl framför henne och ska inte skymmas på alla möjliga sätt. det är en rättighet att synas vad som sägs på talarstolen. Är kraven orimliga för moderaten så ska han acceptera situationen vad som än krävs. Jag har ofta bett tolkarna att sitta där det syns, jag själv har nedsatt hörsel. Och på sista tiden har min hörsel försämrats och som tur är att jag snackar obehindrat med mina hörande vänner och bekanta. Teckenspråk är kommunikation, inte ett funktionshinder. det enda funktionshindret är hörseln och folk som inte kan teckenspråket är ett hinder, och det ska inte hindra oss att komma fram. Det är viktgt att hon får fram orden som Anna gör för att få livet lättare för alla döva som hon . Bra gjort, Anna, låt inte herr moderaten trampa ner dig, det är rena hånet att han ska finnas till.

   Svara
 11. Bellalyx

  Fy så fult.. och detta är 2011. STÅ PÅ DIG.. hoppas du har mod att kämpa för alla med funktionshinder. Att man är döv eller blind betyder inte att man är dum. Jag har haft blinda chefer o döva vänner och de är supersmarta. Har själv en neurologisk ärftlig sjukdom och folk tror man är dum… har de gått på högskolan? och fått toppbetyg? Kanske men så också jag.

  vh Bella

  Svara
  1. Ove

   Det är oftast lättare att vara blind än att vara döv, kommunikationshinder finns inte hos blinda som har fullgod hörsel.

   Svara
 12. Veronica Kallander

  STÅ PÅ DIG, Anna! Du behövs i politiken och dina politikerkollegors agerande visar tydligt att mångfaldsperspektivet saknas på Lidingö och det gör det så mycket viktigare att du orkar hänga kvar, även om jag förstår att det känns motigt.

  Vi behövs i politiken och vi ska stanna här på våra villkor och så länge vi själva vill och inte ge efter för några människor med medeltidsåsikter, som tycker att vi snällt ska passera ut genom bakdörren!

  /Veronica Kallander
  Kommunfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet
  Sundbyberg
  Rullstolsburen

  Svara
 13. Kjell Stjernholm

  Ett urval av Lidingö kommuns politiska företrädare seglar fram som starka kandidater till årets vaxpropp, tycker jag.

  Det ska bli kul att jobba tillsammans, Anna!

  Kjelle

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *