Rätten att få vara en alldeles vanlig mamma

Det finns väldigt få taggar som skaver i min själ. Ibland kommer jag dock på mig själv med att sluta andas när det kommer upp frågor om adoption, utsatta barn eller föräldrar som inte kan ta hand om sina barn. När jag blir påmind om hur otroligt nära det var att jag inte fick uppleva föräldraskap. Att jag tvingades till ett liv utan barn, utan den villkorslösa kärleken, på grund av fördomar och inkompetens. Det handlar om när jag och min man utreddes för medgivande till adoption – och hur vi kränktes och fullständigt sågades vid fotknölarna.

I utredningen framkom, bland mycket annat, att barn och personlig assistans inte går ihop. Ett barn som omges av assistenter kan inte knyta an till föräldrarna. En mamma som inte kan lyfta sitt barn kan inte trösta eller ge trygghet. En mamma i rullstol kan inte stimulera barnet i lek eller främja barnets utveckling.

Min man skulle ha större chans att få adoptera som singel om han skiljer sig från mig. Ja, så sa de…

Hur otroligt fel handläggarna hade visar sig nu. Jag är en fantastisk mamma till mina barn. Därmed inte sagt att jag är felfri eller perfekt. Jag kan vara trött, less, inkonsekvent, ha kort stubin, dåligt tålamod… Allt det där som tillhör föräldraskap. Men, likväl… Jag ger mina barn den kärlek, omvårdnad och trygghet de behöver.

Min pojke på fyra år har fullständig koll på hur assistansen fungerar och har inga problem med de olika rollerna. Det är så självklart för honom, på samma sätt som att det är självklart att jag åker Permobil istället för att gå. Min lilla tjej är inte ens ett år gammal, men även hon förstår assistansen. Det är mig hon har separationsångest ifrån och vill ha tröst och kärlek av – inte assistenterna.

Det har krävts enormt mycket jobb och prat runt assistansen för att få den som vi vill i vår familj, men det har varit värt det en miljon gånger om. Med tydlighet och dialog kommer man långt…

Jag är så tacksam över mina barn. Det var en lång väg till att bli mamma, kantad av sorg och smärta. Nu hade jag turen att klara av två graviditeter trots min omfattande muskelsjukdom, men det var verkligen inte självklart. När adoptionsutredningen startade visste vi ännu inte om biologiska barn var möjligt för oss. Adoption var ett förstahandsval, vilket också kraftigt ifrågasattes av handläggarna. Varför ville vi inte ha ”egna” barn? Svaret var ändå enkelt: Av ideologiska och kroppsliga skäl! Och även adopterade barn är egna barn!

Jag hoppas så innerligt att regler och bestämmelser, attityder och fördomar snart suddas ut när det handlar om adoption. Vi är många med funktionsnedsättning, eller i samkönade par för den delen, som skulle bli utmärkta föräldrar men aldrig får chansen därför att okunskapen segrar. Inte bara hos givarländerna, utan även i Sverige.

En annan anmärkningsvärd iakttagelse är att män med funktionsnedsättning kan få medgivande, medan det är betydligt svårare för kvinnor. Ligger måhända de gamla könsrollerna och spökar? Det är inte bara diskriminerande, det är förbannat smärtsamt och kränkande!

Många gånger varje dag tittar jag på mina två barn och fylls av glädje, lycka, tacksamhet och kärlek. Jag förundras över hur jag kan vara så lyckligt lottad att jag fått de två mest fantastiska små människorna. De vackraste, klokaste och underbaraste barn som finns! Förstås!

6 reaktion på “Rätten att få vara en alldeles vanlig mamma

 1. Pingback: Rätten att få vara en alldeles vanlig mamma « Unga Rörelsehindrade Göteborg

 2. Anna

  Bra skrivet Ninnie.
  Det är allt bra skevt hur man ser på saken gällande funtkionshindrade föräldrar och adoption. Det är också hemskt att det är som så mycket annat vilken handläggare man får och var i Sverige man bor…..

  Svara
 3. Ulrika Hall

  Bra skrivet Ninnie!

  Tyvärr blir jag mycket ledsen, trött och frustrerad av att läsa det du skriver för det innebär att INGENTING HAR FÖRÄNDRATS på 27 år i dessa frågor i Sverige!!!

  För jag och min man gjorde nämligen också en adoptionsutredning 1985 och då fick vi EXAKT SAMMA SVAR som ni och
  ”…Min man skulle ha större chans att få adoptera som singel om han skiljer sig från mig…”

  Vi Svenskar som är så fördomsfria!?

  Svara
 4. Jonna

  Wow kunde inte uttryckt mig själv bättre!
  Jag har 3 barn idag. En 6 åring med NF1 som visat även i autism.
  En 3 åring som dom letat utvecklingsstörning på sedan hos föddes. Nu behandlas hon för leukemi sedan 1,5 år tillbaka.
  Den 3:je dog i 6 månaden. Hon hade en massa olika sjukdomar.
  Så nu för 4 gången (3 i livet) vill vi testa en annan väg.
  Men vi får inte adoptera (vi kan gå till domstolen och få rätt) pga min diabetes och epilepsi. Rätt inställd på epilepsin och inte haft anfall på 6 år. Och diabetes har jag haft i 24 år så jag kan den ganska bra. Har dessutom insulinpump vilket gör allt lättare.
  Men skulle vi verkligen orka med ett adoptivbarn? För dom är ju så mycket mer krävande (!!!!)
  Men då kan man ju fråga sig varför vi får behålla våra biologiska??

  Svara
 5. Lage Persson

  Hej Ninnie!

  Läser mkt av det du skriver – både på din blogg o på FB. Du slår ofta huvet på spiken, så även nu!

  Jag har en lättare cp-skada och en kille på 16 år sen tidigare som är hos mig o min fru varannan v.

  Jag o min fru har pga min frus leukemi för 10 år sen inte kunnat få egna barn. Vi försökte få adoptera men blev oxå stoppade av kommunen för att jag inte själv skulle kunna ta hand om ett barn o min fru har haft sin leukemi…

  Men det var ju just pga att min fru haft sin leukemi som hon INTE KAN få egna barn! Och min 16-åring, vem tog hand om honom,… grannen?

  Nä adoptionsutredningarna i Sverige är åt helvete!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *