STIL-priset 2011 tilldelas Lovisa Söderberg!

I onsdags delades STIL-priset Hjärter Ess ut för åttonde året i rad. STIL-priset är instiftat för att uppmuntra enskilda eller kollektiv till initiativ som förtjänstfullt synliggör STILs hjärtefrågor såsom antidiskriminering, tillgänglighet och medborgerligt likavärde.

Tidigare pristagare har varit:

2010: Maria Johansson och Hans Ytterberg

2009: Lars Lindberg

2008: Katarina Hahr

2007: Magnus Berglund och hotellkedjan Scandic

2006: Hans Filipsson

2005: Erik Ljungberg

2004: Jonas Franksson

En jury bestående av mig, Jonas Franksson och Veronica Kallander STIL, Adolf Ratzka från Independent Living Institute, Wenche Willumsen från DHR, Hans Von Axelsson från Handisam, Claes Hulting från Spinalis och radio- och tv-profilen Täppas Fågelberg har enats om vilka som ska tilldelas årets STIL-pris.

Vi ger Lovisa Söderberg, programledare för Bolibompa, STIL-priset Hjärter Ess 2011.

Juryns motivering:

Det enda möjliga för hållbar attitydförändring är att börja med barnen.

I dessa tider pekas personer med funktionsnedsättning ut som levande exempel i särskilda tävlingsprogram eller visar upp sina liv på bästa sändningstid i särskilda funktionsnedsättningsreservat. Strukturella problem på arbetsmarknaden ska lösas med skattefinansierad köpt reklamtid. Då känns det befriande att SVT äntligen fattat att hela befolkningen ska vara en del av företagets ordinarie sändningsutbud. Fram stiger Lovisa Söderberg som den klarast lysande stjärnan på Bolibompa-himlen. Att Lovisa gjort sådan succé är helt hennes egen förtjänst. För det ger vi henne STIL-priset Hjärter Ess 2011.

Jag säger stort grattis och bra jobbat Lovisa! Du är en pionjär och vi hoppas att du får många efterföljare.

Ps: Kolla in Lovisa i SVTs morgonsoffa där hon pratar om priset och mycket mer. SuperBra!

Detta inlägg postades i Okategoriserade den av .

Om Författaren

Om författaren: Emma är som hon själv säger Kommuntant by Day – Aktivist by Night. Jobbar med tillgänglighetsfrågor och frågor som människor med funktionsnedsättningar och ungdomar i synnerhet. Hon är styrelseordförande för STIL och utbildar dessutom assistansberättigade att bli arbetsledare för sina personliga assistenter. Mellan åren 2006-2011 var hon även ett av språkrören för Marschen för tillgänglighet.

6 reaktion på “STIL-priset 2011 tilldelas Lovisa Söderberg!

 1. Jonas Franksson

  Jonas här. Jag var sammankallande i juryn i år. Jag kan berätta hur jag har tänkt. Du skriver att Lovisa inte har gjort något mer än att vara en bra programledare. Det är inte många som vet att rapport/aktuellt i flera år har haft en programledare som använder rullstol från och till, det är nämligen inte officiellt utan göms undan efter personens eget önskemål. Det är alltså väldigt olika vad man väljer att göra av det arbete man får. Vi har en person i Sveriges Riksdag som använder rullstol, men inte kommer han att få något Stilpris för det.

  Jag har själv två barn och bolibompa är det enda tvprogram som jag följer. Jag har sett de flesta program som Lovisa har gjort. Naturligtvis ligger inte huvudfokuset på hennes funktionsnedsättning (vilket ju är asbra), men det är heller inget som göms undan eller ignoreras. Rullstolen finns där, kommenteras ibland, görs roliga grejer med ibland, används som en attitydförstärkare ibland. (i nästa program har jag hört det ryktas att hon ska vara hjultomte). Hon normaliserar den helt enkelt.

  Sedan vill jag ge ett exempel för vilken insats för medborligt likavärde Lovisa har gett i mitt, men framförallt mina barns, liv.

  Vi har bott i Göteborg i höst, så min äldsta dotter har fått börja i en ny skola. När jag hämtade henne första gången gjorde alla barn stora ögon och ställde sig i en ring runt mig. Jag bryr mig inte så mycket om sådant beteende, men jag såg att min dotter tyckte att det var jobbigt. Så när den obligatoriska första frågan”Sitter du rullstol?” kom, så svarade jag bara ”Just det, precis som Lovisa”. Då log barnen och började leka med sitt igen och min dotter såg väldigt nöjd ut.

  Denna effekt är det Lovisa som person som ger menar jag.Det är ju bra att SVT fått tummen ur och äntligen anställt en person med en synlig funktionsnedsättning till Bolibompa men diskussionen om detta har pågått i över tio år. Visst har det funnits eldsjälar, men också motstånd. Och det är ju Lovisas förtjänst att det har blivit såhär bra. Jag vet flera barn som har henne som favorit i Bolibompa och det har inget med rullstolen att göra. Lovisa är den barnprogramledaren som har den största utstrålningen. Vilket gör henne till ett perfekt exempel på att mångfald handlar om kvalité. Därför ger vi henne priset och inte delar det med någon producent som följer BBC tio år försent.

  Om Lovisa hade funnits när jag var liten kanske inte min skolgång hade varit ett helvete. Jag vet att Lovisa förhindrar mobbning och utanförskap varje idag. Jag är säker på att Lovisa gör en större insats en tusentals antimobbningsplaner och bemötadekurser. Att säga att hon gör en enorm insats för antidiskriminering och och medborligt likavärde är ett understatement .

  Svara
 2. Emma Johansson Inläggsförfattare

  Hej Igen!
  Vi tycker olika helt enkelt. Tack vare att Lovisa gör en superbra jobb som programledare är hon en förebild för barn med funktionsnedsättningar. Hon berättade att hon fått ett brev från föräldrar som beskrev hur deras barn med funktionsnedsättningar på dagis lekte att de var programledare i Bollibompa med sina kompisar utan funktionsnedsättning. Och därför tycker jag att hon är värd ett STIL-priset då hon bidrar till att förändra den stigmatiserande bilden av människor med funktionsnedsättningar.
  Ha det så bra! Emma

  Svara
 3. Tobias

  Någon som lyfter fram frågorna säger du… Hur lyfter Lovisa fram frågorna mer än gör sitt jobb? Det blir känslan av att klappa någon på huvudet för att denne har fått ett jobb, liksom grattis. Jobb ska vara en självklarhet.

  Jag tycker alltså att det är skitbra att Lovisa är på Bolibompa, men kan inte riktigt se hur hon ”synliggör frågor om antidiskriminering”. Tänker dessutom på hur ni tidigare delat ut priset till Magnus Berglund och hotellkedjan Scandic, en lösning liknande den hade varit mer korrekt eftersom det är hela Bolibompa redaktionen som bör ha det i sådant fall.

  Svara
 4. Emma Johansson Inläggsförfattare

  Hej Tobbe!
  Jag tycker absolut att Lovisa förtjänar sitt pris. Det krävs mod att vara först och våga axla det ansvaret och förstå i vilket sammanhang och vilken roll man spelar. Samtidigt är det givetvis Bollibomparedaktionens förtjänst att Lovisa syns i rutan, håller med dig där. Dock handlar STIL-priset om att ”lyfta fram till någon som synliggör frågor om antidiskriminering, tillgänglighet och medborgerligt likavärde”. I Independent Living är fokus på individen :)

  Svara
 5. Tobias

  Som jag vet andra har sagt men som jag tänker skriva här.
  Blir det inte lite missvisande att ge priset till en som har fått ett jobb som hon är kvalificerad till? Lovisa är asbra som programledare, men hon har inte gjort något särskilt mer än gått till sitt jobb för att förtjäna priset. Priset borde snarare gått till Bolibompa redaktionen som tog sitt förnuft till fånga och rekryterade enligt mångfaldspolycin!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *